- Lena, papasakokite, kaip kilo mintis išleisti knygą apie natūralią kosmetiką? Ar ilgai ją brandinote?

- Visa mūsų įmonė susikūrė kaip iniciatyva plėsti natūralios kosmetikos idėją. Nusprendėme gaminti labai aukštos kokybės natūralią kosmetiką, bet už prieinamą kainą, ko tuo metu Lietuvoje nebuvo, nes visa ekologiška kosmetika buvo labai brangi. Kadangi mūsų įmonės vizija yra nedaryti verslo, o skatinti žmones domėtis natūralia kosmetika, natūraliu maistu, pagalvojome, kad knyga būtų labai logiška mūsų veikla. Apie knygą galvojome seniai, jau prieš porą metų, bet išleisti ją atrodė labai sudėtinga, nes mes niekada to nedarėme...
L. Sokolovska
Į šią knygą galėjome įdėti netgi daugiau negu galime patys pagaminti savo įmonėje, nes daug receptų yra iš šviežių uogų, vaisių, kuriuos galima paimti iš virtuvės spintelės. Tokie receptai galioja vos kelias dienas, todėl jų net negalėtume pardavinėti.

Vėliau pamatėme, kad yra knygų, kurias leidyklos padeda išleisti ir joms nereikia didelių lėšų. Neturime leidyboje patirties, turime tik savo receptus, kuriuos prikaupėme per daug metų. Per metus daug sužinojome apie vaistažoles, aliejus, turėjome patirties bagažą. Norėjome knygą išleisti gražią, kaip albumą ir vienu momentu, vasarą, kai buvo mažiau darbo, nusprendėme pabandyti pasiūlyti šitą idėją leidykloms. Sulaukėme susidomėjimo praktiškai iš visų leidyklų, kurioms parašėme ir galų gale pasirinkome „Obuolį“.

- Ar negaila atskleisti visų kosmetikos gamybos paslapčių, juk natūralia kosmetika patys prekiaujate, o čia žmonėms parodote, kaip viską pasigaminti patiems. Ar vis tik tam tikras gamybos paslaptis išlaikėte ir sau?

- Kadangi norime skleisti natūralios kosmetikos idėją, džiaugiamės, jeigu žmonės gaminasi ją namuose. Į šią knygą galėjome įdėti netgi daugiau negu galime patys pagaminti savo įmonėje, nes daug receptų yra iš šviežių uogų, vaisių, kuriuos galima paimti iš virtuvės spintelės. Tokie receptai galioja vos kelias dienas, todėl jų net negalėtume pardavinėti.

Turime gerų receptų, kuriuos naudojame ir patys, ir mūsų artimieji, bet negalime jų niekam duoti. Taigi, pasidalinome jais knygoje. Aišku, daug panašių kremų, kuriuos turime ir savo linijoje, atskleidėme, kaip gaminti namuose. Mūsų mintis buvo, kad žmonės turi matyti, jog kosmetiką iš tiesų lengva pasidaryti namuose, tai įmanoma ir geriau naudoti ir gaminti natūralią kosmetiką nei naudoti sintetinę, kuri gali daryti žalą sveikatai.

- Ar tikrai kiekvienas žmogus gali pasigaminti kosmetikos namuose?

- Taip. Mūsų knygoje matosi, kad receptai yra pakankamai paprasti, labai aiškiai juos aprašėme ir daugumą ingredientų galima keisti į tuos aliejus, kurie yra virtuvės spintelėje ir vaistažolėmis, kurias daug lietuvių augina namuose. Nenaudojame tokių ingredientų, kuriuos Lietuvoje sunku gauti.

- Ar pastebite, kad lietuviai labiau domėtųsi natūralia kosmetika ir mažiau pirktų brangią užsienio produkciją?

- Gali būti, kad vis daugiau žmonių pradeda kažką daryti savo rankomis, „pasidaryk pats judėjimas“ vėl Lietuvoje auga, nes prieš kažkiek metų buvo nuslopęs. Dabar žmonės daro ir dekupažus, pradeda megzti, ir gaminasi namuose, tuo pačiu gamina ir kosmetiką. Tai yra viena tendencija. O kita tendencija, kad žmonės daugiau domisi ekologija ir natūralumu, nes yra daugiau informacijos žiniasklaidoje ir apie maisto sintetinių priedų žalą, ir apie kosmetiką. Aišku, yra kažkiek visame tame ir mados.

- Užsiminėte, kad kai pasiūlėte idėją išleisti knygą apie kosmetiką, sulaukėte susidomėjimo iš daug leidyklų. Kaip galvojate kodėl? Ar Lietuvoje trūksta knygų šia tema?

- Manome, kad mūsų knyga yra unikali ir netgi užsienyje nėra daug tokių knygų, kurios apimtų tokį platų kosmetikos asortimentą. Būna knygos labiau specializuotos, pavyzdžiui, tik apie muilą. Lietuvoje yra keletas knygų apie vaistažoles ir ten yra skyrių, kaip pasigaminti kosmetinių priemonių. Tačiau, kad būtų apie visas natūralias kosmetikos priemones knyga – aš bent jau tokios nemačiau. Manau, dėl to ir buvo knygynų susidomėjimas.
L. Sokolovska
Ypatingai vasarą ši knyga bus labai įdomi, nes daug ingredientų gali pasodinti sode ir po to išdžiovinti žiemai – naudoti tiek vasarą, tiek ir žiemą.

- Kodėl pasirinkote išleisti knygą prieš Kalėdas?

- Skubėjome išleisti knygą prieš Kalėdas, nes ji yra tokio formato kaip albumas, su labai gražiomis nuotraukomis, kad kosmetika atrodytų ne tik sveikai, bet ir patraukliai. Knygoje yra daug idėjų, kaip pačiam pagaminti dovanėles – vonios druskas, vonios burbuliukus, kūno šveitiklius. Aišku, kad per Kalėdas knygų pardavimas yra pats didžiausias - būtent tokių didelių, gražių knygų.

Manau, kad ir pačiam sau tai yra labai gera knyga, ypatingai vasarą ši knyga bus labai įdomi, nes daug ingredientų gali pasodinti sode ir po to išdžiovinti žiemai – naudoti tiek vasarą, tiek ir žiemą.

 „Uoga Uoga“ įkūrėja Lena sutiko su GRYNAS.lt skaitytojais pasidalinti itin paprastu, bet kvapniu receptu, kaip namų sąlygomis pasigaminti vonios druskos su rožėmis.

Vonios druska su rožėmis
Druska voniai/Leidyklos "Obuolys" nuotr.

Kerinčio rožių aromato vonia su vandenyje ištirpusiais mineralais ypatingai nuteiks kiekvieną moterį. Rožinė Himalajų druska unikali dėl mineralų ir mikroelementų, itin naudingų žmogaus organizmui, gausos. Tai viena iš švariausių pasaulio druskų, susidariusi prieš šimtus milijonų metų dabar jau išnykusios jūros dugne. Vėliau jūros vietoje iškilo kalnai, o druskinguose jų urvuose ši druska iki šiol kasama rankomis. 

Sudėtinės dalys:

1 stiklinė rožinės Himalajų druskos
2 šaukštai sodos
½ šaukštelio migdolų, lazdynų riešutų arba sezamų aliejaus
2 lašai rožių absoliuto

Gaminimas  

Druską ir sodą sumaišykite su pasirinktu aliejumi ir rožių absoliutu. Gautąjį mišinį suberkite į sandariai užsukamą indą. Prieš naudodami indo turinį sukratykite. Susiruošę pasimėgauti vandens procedūra, druskos nepagailėkite. Supilta į gražų indą, tokia druska gali tapti jaukia dovana artimam žmogui.