"Animal Planet" suskaičiavo dešimt neįprastų gyvūnų, kurie JAV populiarėja kaip augintiniai. Kartais jiems auginti prireikia specialaus vietos valdžios leidimo, tačiau tokių naminių gyvūnų gausėja.

10. Kapibara

Besigiminiuojanti su jūrų kiaulyte, kapibara yra didžiausias pasaulio graužikas. Suaugusio gyvūno ilgis vidutiniškai siekia 1,2 metro, o svoris - 45 kilogramus. Nors kol kas naminiais gyvūnais kapibaros tampa nedažnai, viena iš jų, vardu Caplin Rous, internete turi lojalių gerbėjų, o jos šeimininkė, JAV Teksaso valstijos gyventoja Melanie Typaldos pasiskyrė misiją informuoti žmones apie šį graužiką.

Kapibaras sunku visiškai prijaukinti, todėl patariama pradėti auginti jauną gyvūną. Joms taip pat būtina daug laiko leisti lauke ir turėti vietą paplaukioti. Kapibaros yra žolėdės, joms nuolat reikia šviežio vandens. Šie graužikai reikalauja daug dėmesio ir nėra itin tolerantiški, todėl nerekomenduojami šeimoms su mažais vaikais.

9. Gyvalazdės

Nedaug priežiūros reikalaujantys vabzdžiai vidutiniškai užauga iki 7 ar 10 centimetrų ilgio ir, tinkamomis sąlygomis, gali gyventi kelerius metus.

Kadangi jos mėgsta kyboti, gyvalazdėms reikia erdvės bent dukart aukštesnės nei pats vabzdys. Joje turi būti palaikoma kambario temperatūra, o valoma - kartą per savaitę. Gyvalazdės yra žolėdės. Jos nemėgsta gyventi po vieną. Dėl nesudėtingos priežiūros šie vabzdžiai gali būti tinkami pirmieji naminiai gyvūnai vaikams, tačiau su jais reikia elgtis švelniai, nes trapios galūnės nesunkiai lūžta.

8. Asiliukai

Nors ir smulkesni už įprastus asilus, vadinamieji miniatiūriniai asiliukai gali pasiekti maždaug metro ūgį ir sverti nuo 90 iki 158 kilogramų. Jiems maitinti reikia šieno, grūdų, šviežio vandens, o lakstyti - aptvaro su stogu uždengta priebėga.

Šie gyvūnai prieraišūs ir mielai bendrauja su vaikais, tačiau dėl to, kad yra tokie socialūs, sunkiai ištveria auginami po vieną.

7. Ežiai

Ežių išpopuliarėjimas iš dalies siejamas su prieš dvidešimt metų pasirodžiusiu vaizdo žaidimu "Ežys Sonikas" ("Sonic the Hedgehog").

Šis gyvūnas sveria nuo 230 iki 600 gramų, o jo spygliai gali ištįsti iki beveik dviejų centimetrų. Ežiai dažniausiai būna meilūs augintiniai, jiems nereikia daug priežiūros, tačiau prisipratinant mažylius su jais reikia daug bendrauti. Laukiniai ežiukai ėda vabzdžius, tačiau kai kurios gyvūnų parduotuvės siūlo jau paruoštą ėdalą. Ežio narvo išmatavimai neturi būti mažesnių išmatavimų nei 76x60x38 centimetrai ir turėti specialų ratą pratimams. Dažniausiai ežiai aktyvūs būna naktį, taip pat būtina nuolat atidžiai stebėti jų svorį.

6. Pigmėjinės ožkos

Ožką kaip naminį gyvūną Baltuosiuose rūmuose laikė dar Abrahamas Linkolnas. Dabar gyventojams įdomios ne pieninės, o mažytės pigmėjinės ožkos. Tokios ožkos dydžiu panašios į nedidelį šunį, yra meilios, o jų priežiūra laikoma nesudėtinga. Pigmėjinės ožkos ėda šieną, skabo krūmokšnius, lapus. Joms gyventi reikia tvirtų struktūrų erdvės.

5. Kiaulės

Kai kurios kiaulių veislės gali pasiekti tik iki pusantro šimto kilogramų svorį. Aktorius George'as Clooney'is 18 metų augino vietnamietišką paršelį Maxą. Šios veislės kiaulės neskleidžia palyginti stiprių kvapų ir jas nesudėtinga dresuoti. Policijos pareigūnai šiuos gyvūnus netgi naudojo narkotikų paieškai.

Šios veislės kiaulėms patinka aiškus režimas, tad fizinis aktyvumas bei ėdalas kasdien turėtų būti paskirti tuo pačiu laiku. Šie gyvūnai gali būti išmokyti vaikščioti su pavadėliu, kaip ir šunys. Jie laikomi protingais ir prieraišiais bei mėgsta būti dėmesio centre, todėl vieno tokio augintinio šeimininkui visiškai pakanka, be to, jis gali netikti šeimai su mažais vaikais ar savo kilimus ir veją itin prižiūrintiems žmonėms.

4. Cukriniai skraiduoliai

Šie gyvūnai sparčiai tampa vienais mėgstamiausių neįprastų naminių gyvūnų JAV. Kilę iš Australijos, savo vardą jie gavo dėl nuo priekinių link užpakalinių kojų besitęsiančios membranos, kuri padeda sklęsti iš vieno medžio į kitą. Vidutinis suaugęs cukrinis skraiduolis sveria apie 85 gramus ir pasiekia 17 centimetrų ilgį.

Šie gyvūnai mėgsta socializuotis, todėl laimingiausi būna porose ar didesniuose būriuose. Jie taip pat geba užmegzti ryšį su žmonėmis. Cukriniams skraiduoliams reikia įrengti pakankamai erdvės, kurioje jie galėtų laipioti nuo šakos ant šakos. Šie naktiniai gyvūnai ėda virtą mėsą, kiaušinius, šviežias daržoves, riešutus, vabzdžius, šviežius lapus. Neatsargiam šeimininkui gali būti įkasta aštriais dantukais.

3. Valabės

Iš Australijos kilusios valabės, kaip ir jų giminaitės kengūros, yra sterbliniai gyvūnai. Jos gali užaugti iki 104 centimetrų ir pasiekti 24 kilogramų svorį. Šis nedrąsus gyvūnas yra greitas ir šoklus, todėl jam būtina didelė erdvė, iš kurios nebūtų lengva pasprukti. Jis maitinasi žole, lapais ir kai kuriais vaisias, pavyzdžiui, obuoliais. Valabes taip pat geriausia laikyti poromis. Tipiškai jos nebūna tinkamas naminis gyvūnas ir įprastas namo kiemas valabei netiks, o manierų, kaip elgtis patalpose, ji mokosi sunkiai.

2. Skunkas

Skunkai kaip naminiai gyvūnai buvo laikomi dar praėjusio amžiaus pradžioje, tačiau dar niekada nebuvo tokie populiarūs kaip dabar. Į namus priimamiems jauniems skunkams pašalinamos nemalonų kvapą išskiriančios liaukos. Entuziastai juos apibūdina kaip labai jautrius, protingus ir smalsius gyvūnus. Jiems maitinti tinka šviežios daržovės ir sausas maistas. Laikyti skunkus leidžiama tik keliose JAV valstijose ir šeimininkams patariama apsvarstyti, ar jie pasiryžę rimtai įsipareigoti, nes skunkai gali gyventi daugiau nei 10 metų, o patys sugrįžti į gamtą nebūtų pajėgūs.

1. Madagaskaro šnypščiantysis tarakonas

Šis didelis, šnypščiantis vabzdys, teigiama, yra mielas naminis gyvūnas. Jiems reikia nedidelės gyvenamosios erdvės, kurioje būtų šviesos nepasiekiamų vietų. Jie puikiai laipioja, mėgsta šviežias daržoves su bet kokiu sausu baltymingu maistu - tinka netgi šunų maistas. "Animal Planet" rašo, kad nesikandžiojantys ir negeliantys tarakonai galėtų būti puikūs pirmieji augintiniai vaikams, ypač mėgstantiems vabalus, tačiau, kaip ir kiti gyvūnai šiame sąraše, jie yra savotiški ir prieš nutariant juos laikyti, būtina rimtai pagalvoti.