Šiuo metu Yellowstone gyvenančių bizonų yra apie 4900, parko vadovybė tikisi šį skaičių sumažinti iki 4000. Aplinkosaugos aktyvistai ragina prezidentą Baracką Obamą nutraukti kasmetines bizonų medžiokles.

Labiausiai bijoma dėl ūkininkų gerovės

Juntinių Amerikos valstijų (JAV) valdymo plane numatyta, jog bizonų čia turėtų likti tarp 3000 ir 3500. Toks kiekis stambių kanopinių parko teritorijoje gali išgyventi žiemą. Kitu atveju juos reikia papildomai šerti. Toks kiekis taip pat yra pakankamas, kad nesiporuotų giminingi bizonai, tačiau banda atliktų reikiamas „funkcijas“ mitybos grandinėje. Bizonai turi nuėsti želiančias pievas ir kartu „pamaitinti“ parko plėšrūnus.
Bizonas Yellowstono nacionaliniame parke, JAV

Kai bizonų yra tiek, kiek dabar (beveik 5000 žvėrių), kyla didelė rizika, jog jie klaidžios po aplink gyvenančių ūkininkų pasėlius ir juos niokos, migruos į kaimynines žmonių gyvenamas teritorijas.

Negana to, praktiškai pusė parko bizonų serga brucelioze. Tai liga, kurią parke paskleidė anksčiau jo teritorijose ganęsi galvijai. Bruceliozės bakterija karvėms gali sukelti persileidimą, todėl nenorima, kad bizonai plistų teritorijose, kur auginami gyvuliai. Visos šios priežastys nulėmė parko darbuotojų sprendimą išmedžioti beveik tūkstantį didingų žvėrių.

Šaudomi visi, išklydę iš teritorijos

Vis tik organizacija „Laukinės gyvūnijos gynėjai“ akcentuoja, jog dar niekas neįrodė, kad laukiniai gyvūnai gali šią ligą kaip nors perduoti karvėms.
Jie primena, jog kažkada net 50 milijonų Amerikos lygumomis klaidžiojusių bizonų niekam netrukdė. Tai – dar vienas pavyzdys, kaip žmonių gyvenviečių ir ūkių plėtra lemia žvėrių gyvenamųjų buveinių nykimą. Net jei tai – Amerikos nacionaliniai žvėrys.
Bizonai Yellowstono nacionaliniame parke, JAV

Bizonai arba sumedžiojami, arba sugaunami ir išvežami Amerikos indėnų gentims, kurios šiuos žvėris skerdžia ir naudoja maistui. Dažniausiai medžiojami tie bizonai, kurie išeina už nacionalinio parko ribų. Jų klajonės priklauso nuo to, ar sunki pasitaiko žiema, todėl praėjusiais metais nušauta 40, o prieš tai buvusiais – net 1600 šių žvėrių.

Vis tik gyvūnų teisėmis susirūpinę aktyvistai nepasiduoda ir po pasaulį platina peticijas, kuriomis raginama liautis šaudžius šiuos žvėris.