Auksaspalvis retriveris Kosmosas – jauniausias iš trijų naujų pareigūnų, jam devyni mėnesiai. Du iš naujų šunų jau mokosi įvairių komandų.

„Mokymai trunka daugiau nei 400 valandų. Jis dirbs oro uoste, pašte, kelyje, visur, kur įmanomi pažeidimai“, – pasakojo Klaipėdos teritorinės muitinės kinologė Irina Gedvilienė.

Nauji šunys mokomi aptikti draudžiamas gabenti prekes, pavyzdžiui, narkotikus arba prekes, kurioms taikomi apribojimai – tokias kaip tabako gaminiai. Vienas iš muitinės šunų apmokytas aptikti grynuosius pinigus.

Vokiečių aviganė Quini – jau trejų, ji dirbs Klaipėdos muitinėje.

„Man patinka, kad ji neturi jokio agresyvumo, yra labai sportiška, labai stiprios psichikos, sveikatos. Taip pat man patinka, kad ji nedidelė, nes kai tikrini lengvąsias mašinas, reikia apsisukti“, – vardijo Klaipėdos teritorinės muitinės kinologas Justinas Tumosa.

Veimaro paukštšunis Dajka – vienas pirmųjų tokios veislės šunų Lietuvos muitinėje. Dajkai beveik treji ir ji taip pat dirbs Klaipėdos muitinėje.

„Tai šunys, kurie atneša žmogui grobį medžioklės metu. Tai žmogaus kompanionai, o ne skalikai, kurie bėga ir gaudo, todėl jie daug lengviau dresuojami. Jie turi labai puikias paieškos savybes“, – aiškino Kauno teritorinės muitinės Mobiliųjų grupių sk. vyriausiasis inspektorius Valentinas Morkūnas.

Lietuvos muitinėje šiuo metu dirba 14 kinologų, 18 tarnybinių šunų. Pernai jie daugiau nei 600 kartų aptiko neteisėtai gabenamų prekių, sulaikė daugiau kaip 38 kilogramus narkotinių bei psichotropinių medžiagų ir beveik 19 tūkstančių pakelių kontrabandinių cigarečių.