Kartais geros idėjos yra atidedamos į šalį, o tada jas ... kas nors nukniaukia. Štai NASA (Nacionalinėje aeoronautikos ir kosmoso administracijoje) neseniai buvo pristatyta besisukančio hipodroninio sodo idėja. Sodas, kuriam nereikia žemės, būtų aprūpinęs astronautus šviežiomis žolelėmis bei salotomis ilgose kelionėse. Tačiau idėjai įgyvendinti neužteko nei biudžeto, nei laiko. Tuomet dizaino bendrovė „Design Libero“ sukūrė „NASA įkvėptą“ besisukantį sodą ir pavadino jį „Žaliuoju ratu“, praneša tinklalapis inhabitat.com

Hipodronika – tai technologija, kai žalėsiai auga be žemės – keramzito ar kitokiame grunte – tačiau turi nuolat gauti vandenyje ištirpusių maisto medžiagų.

Pasitelkus aptakų dizainą gera idėja buvo atgaivinta ir puikiai pritaikyta Žemėje.„Žaliasis ratas“ dizainerių, architektų, grafikos dizainerių rankose gerokai pasikeitė.

Šis įtaisas leidžia auginti kokias norite daržoves savo namuose. Prietaisas suteikia daug vietos įvairiems augalams ir teikia jiems nuolatinį apšvietimą. Visi augalai išdėstomi ratu aplink šviesos šaltinį ir tokiu būdu taupomas šviesos suvartojimas (kitaip tariant, su mažesniu apšvietimu išgaunamas toks pats efektas, kaip apšvietus eilę vazonėliuose pasodintų daržovių keliomis lemputėmis). „Žaliajame rate“ naudojamas šviesos diodų apšvietimas.

Gravitacinė jėga dar labiau skatina daržovių bei žolelių augimą. Kietas įtaiso paviršius slepia variklį, kuris nuolat suka augalus ratu. Apačioje įrengta pompa ir nematomas vandens rezervuoaras, iš kurio augalai periodiškai laistomi. Rato vidinė pusė yra perforuota, joje įrengtos nedidelės vazelės su kokoso pluoštu – šis pluoštas skatina augalo vystymąsi ir tinka įsitvirtinti jo šaknims.

Miesto sodininkų ateitis - „Žaliasis ratas“

 Žinoma „žaliąjį ratą“ paprasta valdyti. Jį, prisijungus prie vartotojo sąsajos galima valdyti per išmanųjį telefoną ar planšetinį kompiuterį. Rate galima auginti bet kokią augmeniją, nustatant jai didesnį ar mažesnį apšvietimą, laistymo dažnį, temperatūrą.

Bendrovės „Design Libero“ vadovas Libero Rutilo nesikuklina: „Tai sodininkystės ateitį įkūnijantis objektas, skirtas naudojimui namuose. Jis – kaip televizorius“.