„Dabartinės augalų apsaugos produktų naudojimo taisyklės, susijusios su bičių tausojimu, yra moraliai pasenę ir verčia šių produktų naudotojus (ūkininkus, - red. past.) jaustis nusikaltėliais. Turime užkirsti kelią ūkininkų ir bitininkų konfliktams bei sureguliuoti jų tarpusavio santykius“, – diskutuojant dėl naujai kuriamų taisyklių, pabrėžė žemės ūkio viceministras Rytis Šatkauskas.

Naujai rengiamose Augalų apsaugos produktų įvežimo, vežimo, saugojimo, naudojimo, tiekimo rinkai taisyklėse bus nemažai pasikeitimų. Bičių laikytojas, siekdamas apsaugoti savo laikomas bites nuo kenksmingo augalų apsaugos produktų poveikio, Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro Ūkinių gyvūnų registre turės pažymėti registruoto bityno bičių laikymo vietas, o prieš 3 kalendorines dienas pranešti apie bičių šeimų perkėlimą ar naujų avilių pastatymą.

Savo ruožtu, žemės naudotojas, besirengiantis purkšti žydinčius augalus, prieš 2 kalendorines dienas šiame registre turės nurodyti planuojamo purškimo datą, vietą, naudojamo cheminio preparato pavadinimą ir kitus duomenis.

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras nedelsdamas turės pranešti apie tai bičių savininkams, kurie bites laiko 2,5 km atstumu nuo purškiamo ploto. Taip bičių laikytojai galės apsaugoti savo augintines, uždarydami jas aviliuose ar kitais būdais.