Lietuvoje vis labiau populiarėja kavos kultūra. Kava išsinešti pilama į įvairias pakuotes, kad pirkėjai galėtų ja mėgautis ne tik kavinėje, bet ir gražiausiose miestų vietose. Tačiau neretai kavos indeliai, šiaudeliai, cukraus pakeliai, servetėlės keliauja anaiptol ne į šiukšliadėžes.

Kavinių šiukšlės mėtosi gatvėse, erzindamos ne tik gyventojus, bet ir miesto gatves tvarkančius valytojus. Su tokiomis pačiomis problemomis susiduria kavinės užsienyje. GRYNAS.lt domėjosi, kaip kavos kultūrą propaguojančios kavinės sprendžia šias problemas.

Bandys spręsti problemą

Vienas iš kavinių tinklo „Cofee Inn“ įkūrėjų Nidas Kiuberis GRYNAS.lt teigė pastebintis, kad didėjantis žmonių noras kavą išsinešti lemia tai, kad ne visada kavos pakeliai nukeliauja ten, kur turėtų.

„Didėjant kokybiškos kavos išsinešti populiarumui, atsiranda ir ši problema. Jei žmogus išsineša kavą, turi būti sudarytos sąlygos išmesti puodelį ten, kur jam ir vieta. Geriausias variantas – rūšiuojant ir atskiriant plastmasę nuo popieriaus. Artimiausiu metu bandysime šį klausimą spręsti ir mes“, – apie problemą kalbėjo pašnekovas.

Bendrovės „Ex Promto“, valdančios „Vero Cafe“ kavinių tinklą, direktorė Laima Vėželienė, pritardama N. Kiuberio nuomonei, pridūrė, jog didelę įtaką daro žmonių požiūris.

„Problemą kuria ne vieno ar kito gėrimo išpopuliarėjimas, bet mūsų visų, kaip piliečių, atsakomybės neturėjimas“, – kalbėjo moteris.

Rūšiuoti dar nepasirengę

Ji pasakojo, kad bandė kalbėtis su komunalininkais dėl atliekų rūšiavimo. Tiesa, tik apie galimus sprendimus, kadangi konkretaus atsakymo, kaip tai išspręsti, dar vis nėra.

„Rasti bendrą sprendimą sunku. Vietos prie kavinių turime nedaug, telpa vos viena kita šiukšliadėžė, tad norint pastatyti rūšiavimui skirtus konteinerius reikėtų kažkokio kito būdo. Galima bandyti juos įrengti viduje, tačiau, kokia iš to nauda, jeigu vėliau jie supilami į tą patį bendrą konteinerį? Tai opus klausimas tiek mums, tiek komunalininkams.“

Nusiskundimų sulaukia retai

Pasidomėjus, ar kavinė negauna nusiskundimų dėl šiukšlių, N. Kiuberis tvirtino, kad tokių atvejų pasitaiko, tačiau jie reti.

„Mane visada stebina toks elgesys – mesti puodelį ant žemės. Negi ir namuose žmonės elgiasi taip pat?“, – retoriškai klausė pašnekovas.
L. Vėželienė
Problemą kuria ne vieno ar kito gėrimo išpopuliarėjimas, bet mūsų visų, kaip piliečių, atsakomybės neturėjimas.

„Cofee Inn“ kasdien tvarko vadinamąją lauko staliukų zoną, apibrėžtą plane ir nuomos sutartyje. Visą kitą teritoriją turi tvarkyti gatvių valytojai. N. Kiuberis užsiminė, kad „tai globalus klausimas, kuris turi būti svarbus visam miestui, o ne tik kavinėms.“

L. Vėželienė GRYNAS.lt sakė, kad dažniausiai nusiskundimų sulaukia po švenčių, kada yra didesnis srautas žmonių. Retkarčiais skundžiasi ir gatvių tvarkytojai.

Daugkartinių puodelių vizija

Užsienyje populiarėja mada kavinėse naudoti pačių žmonių atsineštus puodelius. Taip sėkmingai sumažinamas šiukšlių kiekis gatvėse. N. Kiuberis paklaustas, ar svarsto tokį atvejį, užsiminė, kad šiuo metu sprendžia panašią galimybę.

„Kai kurie mūsų klientai jau seniai naudojasi tokia galimybe, t.y., atsineša savo puodelį. Mes tiesiog to aktyviai nereklamuojame. Šiuo metu ieškome daugkartinių puodelių „termosiukų“. Jie galėtų padėti išspręsti ar pristabdyti šią problemą“, – užsiminė pašnekovas.

L. Vėželienės teigimu, kavinė nuo pat įsikūrimo siūlo galimybę savo klientams gerti kavą iš keramikinių puodelių. Tačiau tik kavinėse, jų negalima išsinešti.

Moteris neatmetė galimybės, kad bus bandoma svarstyti apie klientų atsinešamus puodelius, kurie būtų tinkami daugkartiniam naudojimui. Tačiau didžiausia kliūtis – puodelių dydžiai.

„Galvojame apie naujas idėjas, tačiau kol kas nenorėčiau plačiau jų atskleisti. Kalbant apie daugkartinius puodelius, reikėtų pagalvoti apie puodelių standartizavimą. Juos reikėtų suvienodinti, tačiau dar nežinome, kaip tai tinkamai įgyvendinti. Tačiau galiu patikinti, kad tokią paslaugą žadame pristatyti savo klientams ateityje. Turime keletą klientų, kurie atsineša savo termosus ir paprašo, kad kavą įpiltume į juos. Tačiau tokių nedaug.“

Ekologiški puodeliai – rožinės svajonės

Įvairiose užsienyje esančiose kavinėse (o jau ir kai kur Lietuvoje) naudojamos greičiau yrančios medžiagos. Tiek L. Vėželienė, tiek N. Kiuberis pabrėžė, kad įgyvendinus tokius sprendimus kavos kaina išaugtų.

„Tai rožinės svajonės. Šiuo metu gamintojų siūlomi „suyrantys sprendimai“ yra du tris kartus brangesni. Mes negalime vieni prisiimti tokių išlaidų ant savo pečių, o klientas turbūt nebūtų labai laimingas, jei reikėtų susimokėti dar papildomai. Todėl mes laukiame galutinių, ne prototipinių sprendimų ir pirmieji jais pasinaudosime“, – apie ateities planus kalbėjo pašnekovas.
N. Kiuberis
Šiuo metu gamintojų siūlomi „suyrantys sprendimai“ yra du tris kartus brangesni. Mes negalime vieni prisiimti tokių išlaidų ant savo pečių, o klientas turbūt nebūtų labai laimingas, jei reikėtų susimokėti dar papildomai.

N. Kiuberis užsiminė, kad kavos indelių laikikliai yra gaminami iš 100 proc. perdirbamo popieriaus.
Paklaustas, kiek per dieną nuperkama kavos puodelių, N. Kiuberis teigė, kad jų „parduodamas kiekis įvairus: nuo 1500 iki 3000 puodelių.“

L. Vėželienės teigimu, kasdien „Vero Cafe“ parduoda apie 1500 puodelių. Tačiau šis skaičius, pasak jos, nėra labai konkretus, kadangi pardavimams įtakos turi oras, įvairios šventės ir t.t.

Savivaldybė kontroliuoja situaciją

Vilniaus miesto savivaldybės specialistai teigė pastebėję, kad įsikūrus miesto centre daugiau kavinių padidėjo ir šiukšlių kiekis.

Paklausti, kaip bandoma spręsti šią problemą, jie tvirtino, kad kol kas šią situacija pavyksta sukontroliuoti šiukšles iš centrinės dalies išvežant du kartus per dieną – ryte (iki 7 val.) ir vakare (apie 19 val.).

Pasiteiravus, kaip efektyviai būtų galima skatinti klientus rūšiuoti (kai rūšiavimo konteinerių įrengti prie kavinių negalima), specialistai užsiminė, kad kavinės gali užsisakyti spalvotus rūšiavimo maišelius. Pasak jų, jie užima nedaug vietos, tad taip galima skatinti klientus rūšiuoti šiukšles pačiose kavinėse.

Atstovai teigė, kad kiekvienas augantis didmiestis turi atsižvelgti į besikeičiančią situaciją – didėja šiukšlių, transporto srautai ir t.t.

Miestas turės spręsti problemą, jei tokių kavinių atsiras daugiau ir šiukšlių kiekiai stipriai išaugs, pvz., pastatyti daugiau šiukšliadėžių.


Žmonių nuomonė

GRYNAS.lt domėjosi, ar žmonės dažnai užsuka į kavines užsisakyti kavą išsinešti. Ar visada išmeta nuo kavos likusias atliekas į šiukšliadėžes.

Aurelijus, studentas:
Miesto centre trūksta šiukšliadėžių

– Pats dažnai užsuku į tokias kavines. Jauniems žmonėms tai, galima sakyti, kultūros dalis. Per pertraukas atkeliaujame pasimėgauti kava. Nuo jos liekančias šiukšles stengiuosi išmesti į tam skirtas vietas. Nemeluosiu, ne visada tai pavyksta padaryti sėkmingai. Galbūt dėl tingumo, tačiau, manau, daugelis sutiks, kad centrinėje miesto dalyje tikrai labai trūksta šiukšliadėžių. Tačiau yra ir kita problema – ypač tarp paauglių. Jie dažnai ateina į tokias kavines tik pasišnekėti, gerai praleisti laiko, taip sakant, pakvailioti. Pasiima šiaudelius, cukraus pakelius, žodžiu, viską, kas nemokama. Ir dažnai visa tai būna panaudojama ne pagal paskirtį. Galbūt kavinėms reikėtų į tai labiau atkreipti dėmesį ir visus įrankius, sudedamąsias dalis ir t.t. pasiūlyti tik tiems, kurie perka kavą.

Sigitas (vardas pakeistas – aut. pastaba ) Vilniaus centrinę dalį tvarkantis šlavėjas:
Atsainus žmonių požiūris

– Dirbu jau ne vieną dešimtmetį, tačiau kuo toliau, tuo šiukšlių tik daugiau. Jauniems žmonėms neberūpi arba paprasčiausiai jie nebeturi suvokimo, kad šiukšles reikia mesti į šiukšliadėžę, o ne ant žemės. Kasdien rytais tvarkydamas miesto centrą, pastebiu, kad didelę mano tvarkomų šiukšlių sudaro kavos puodeliai, cukraus pakeliai ir t.t. Pikta, bet ką padarysi? Bandai kažką pasakyti, pamokyti, tačiau į tave nekreipia dėmesio. Galbūt tik mes vieninteliai, miesto tvarkytojai, keikiamės, pykstame ir norime, kad tokių kavinių būti kuo mažiau. Bent jau kavinių savininkai nors kartą iškuoptų ne tik jiems priklausančią teritoriją, bet ir vieną kitą metrą šalia jos. Mes fiziškai nebespėjame kontroliuoti tokio didelio šiukšlių srauto.

Vaida, buhalterė:
Reikia uždrausti išsinešti kavą

– Tiesą sakant, nelabai mėgstu lankytis kavinėse. Pati gaminuosi sau kavą. Tačiau kiekvieną dieną keliauju per senamiestį ir matau, kaip kavinių lauko šiukšliadėžės tiesiog griūna nuo turinio pertekliaus. Galbūt savininkų atsainus požiūris, o gal jie tiesiog nespėja, nežinau. Tačiau patiems tokių kavinių klientams trūksta sąmoningumo, o ypač jaunimui. Mėto, teršia. Manau, kad apskritai reikėtų uždrausti kavą išsinešti iš kavinių. Būtent po tokių kavinių atsidarymų Vilniaus centre tik dar labiau padaugėjo šiukšlių.