Žema temperatūra dažnai fiksuota Varėnoje

Žemiausia žiemos temperatūra Lietuvoje užfiksuota 1956 m. vasario 1 dieną Utenoje. Tuomet spaudė 42,9 laipsnio šaltis. 1940 metų sausio 17 dieną Varėnoje taip pat buvo užfiksuota labai žema temperatūra -40,5 laipsnio.

Dar vienas itin žemos temperatūros rekordas buvo užfiksuotas 1964 metais kovo 8 dieną Varėnoje, kai temperatūra siekė -37,5 laipsnio. -34 laipsniai buvo užfiksuoti du kartus 1969 gruodžio 31 dieną Varėnoje ir 1978 gruodžio 30 dieną Rokiškyje.

Kiti žiemos rekordai

Storiausia sniego danga užfiksuota 1931 metų kovą Laukuvoje – 94 cm.

Ilgiausia pūga įvyko 1969 metais vasario 8-11 d. Panevėžyje, ji truko 78 val. 25 min.

Žemiausia mėnesio vidutinė oro temperatūra buvo -16,4 laipsniai, užfiksuoti 1987 metų sausį Dūkšte.

Stipriausias snygis užfiksuotas 2008 metų lapkričio 25 dieną Nidoje – 66 mm / 12 val.

Didžiausias dirvožemio įšalas buvo užfiksuotas 1969 metų kovą, Dusetose – 146 cm.

Šilčiausios žiemos – jau šiame amžiuje

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus vyriausiasis specialistas Justinas Kilpys GRYNAS.lt pakomentavo ne tik šalčiausios, bet ir šilčiausios žiemos rekordus.

Justinas Kilpys

„Tai yra oficialūs rekordai ir iš tiesų Lietuvoje buvo užfiksuotos tokios žemos temperatūros. -42 laipsniai - šis maksimumas buvo Utenoje. Labai ryškus žiemų pasikeitimas matomas vidutinėje temperatūroje. Šiuo metu žiemų vidutinė temperatūra yra 1,2 laipsnio aukštesnė nei buvo prieš 50 metų. Bet šalčių iki -20 laipsnių mes sulaukiame kiekvieną žiemą. Tikrai jų bus ir šią žiemą, bet tokių dienų yra labai sumažėję“, - teigė J. Kilpys.

Pasak specialisto, pati šilčiausia buvo 2008 metų žiema: „Ten net sausio mėnesį buvo viena diena, kai buvo 10 laipsnių. Svarbu pažymėti, kad visos šilčiausios žiemos buvo nuo 2000 metų, t.y. jau šiame amžiuje.“

Kokia bus šių metų žiema?

„Pagal amerikiečių prognozes žiema bus šilta. Prognozuojama, kad žiema bus net iki 2 laipsnių šiltesnė nei paprastai būna Lietuvoje, dažniausiai pas mus žiemos vidurkis būna apie -4 laipsniai. Pastaruosius keletą metų irgi buvo tokia situacija, kad žiemos būdavo šiltesnės nei klimato norma, bet visais atvejais būdavo viena ar dvi savaitės, kai temperatūra nukrisdavo iki -20 laipsnių. Šiais metais prognozuojama šilta žiema, bet tai nereiškia, kad kelias dienas ar savaitę nebus žemos temperatūros. Pastebima tendencija, kad pastarosiomis žiemomis būna ekstremalūs pokyčiai, kai labai pašąla, o tuomet viskas ištirpsta ir turime pliusinę temperatūrą. Tokių situacijų šią žiemą taip pat gali pasitaikyti“, - aiškino J. Kilpys.