„Gamtoje įprastai tigrė atsiveda vieną ar du, labai retai – tris mažylius. Mūsų zoologijos sode, matyt, yra kitokia aura, nes visos tigrės pastaruoju metu tapo daugiavaikėmis, o gimusios penkios mažylės mus ir šokiravo, ir ypač pradžiugino“, – kalbėjo Klaipėdos zoologijos sodo plėšrūnų prižiūrėtoja Rasa Vėliūtė.

Mažylėms – 3 savaitės. Jų mama – baltoji tigrė Jūratė, kuriai ketveri metai. Ši vada jai – pirmoji. „Kai Jūratė laukėsi, net neįtarėme, kad gali būti tiek daug mažylių. Galvojome, kad bus vienas ar du, o ji mums ir mūsų lankytojams padovanojo net penkis. Dar neteko girdėti, kad baltoji tigrė būtų atsivedusi penkis mažylius. Todėl jau kreipėmės į Lietuvos rekordus fiksuojančią agentūrą, tikriname faktus ir manau, kad mūsų tigriukės bus įregistruotos kaip Lietuvos rekordas – didžiausia baltųjų tigrų vada“, – vylėsi pašnekovė.

Tigrė Jūratė bei dvi jos seserys, kurios taip pat pavadintos Jūratėmis, į Klaipėdos zoologijos sodą atkeliavo prieš porą metų iš Slovakijos. 

Visos trys seserys – jau mamos. Dvi jų turi po tris mažylius, o trečioji – penkis. „Mūsų zoologijos sodas dabar tikrai gali didžiuotis daugiavaikėmis mamomis“, – juokavo R. Vėliūtė. 

Vienos baltosios tigrės mažyliams – dviem patelėms ir vienam patinėliui – jau septyni mėnesiai. Jie ateinantį savaitgalį turėtų būti išgabenti į Kalvarijos zoologijos sodą.

Ir jų, ūgtelėjusių, ir prieš tris savaites gimusių tigriukių tėvas yra trejų metų baltasis tigras Andrius, kuris į Klaipėdos zoologijos sodą atkeliavo iš Čekijos.

„Andriui, matyt, pas mus labai gerai, todėl taip ir pasistengia, kad gimtų kuo daugiau mažylių“, – šypsojosi R. Vėliūtė. 

Mažųjų tigriukių zoologijos sodo lankytojai kol kas negali pamatyti. Jie laikomi specialioje patalpoje, greta mamos voljero, kad tigrė bet kada galėtų ateiti pas savo mažyles, jas pamaitinti. „Jūratė yra labai gera mama - rūpestinga, atidi, ginanti savo vaikus. Džiaugiamės net tuo, kad nors tigriukės net penkios, tačiau mamai užtenka pieno jas maitinti, papildomai mums rūpintis nereikia. Mažyles jau apžiūrėjo veterinarijos gydytojas ir konstatavo, kad visos jos yra sveikos“, – teigė plėšrūnų prižiūrėtoja.

Vos gimusios mažylės svėrė po kelis šimtus gramų, dabar jos sveria po maždaug 1,5 kilogramo.
„Po gero mėnesio mažyles jau galės pamatyti ir mūsų lankytojai. Bet kol kas jos dar turi šiek tiek paaugti, jas reikia paskiepyti. O paskui jos galės laisvai išeiti į voljerą pasirodyti žmonėms“, – pasakojo R. Vėliūtė. 

Planuojama, jog išrinkti vardus mažylėms bus skelbiamas konkursas. „Mums jau trūksta fantazijos, juk ir visas tris baltąsias tigres, kai jas įsigijome, pavadinome Jūratėmis“, – juokėsi R. Vėliūtė. 

Planuojama, kad visos penkios baltosios tigriukės ir liks Klaipėdos zoologijos sode. Šiuo metu baigiamas statyti specialus didelis voljeras tigrams. „Jei parduotume, tai visas penkias iš karto, nes nenorime jų išskirti. Tačiau sunku patikėti, kad atsirastų toks pirkėjas, kuris norėtų įsigyti penkias tigres. Viena jų kainuoja ne tūkstančiais, o dešimtimis tūkstančių eurų“, – teigė R. Vėliūtė. 

Ji juokavo, kad jei visos penkios tigriukės, kai suaugs, taip pat susilauks tiek palikuonių, tuomet tigrus bus galima ir į laisvę paleisti.