Idėją parsivežė iš užsienio

Vilniuje, Gynėjų gatvėje esančio verslo centro VERTAS pirmo aukšto erdves jau kurį laiką puošia dviejų florisčių – Jurgitos Nalivaikos ir Viktorijos Grigaliūnienės – sukurti floristiniai paveikslai. Šio centro erdves nuolat dekoruojančios „Gėlių virtuvės“ floristės šį kartą pasistengė sukurti tai, ko daugelis dar nebuvo matę.

V. Grigaliūnienė, duodama interviu GRYNAS.lt, atskleidė, kad tai yra pirmieji tokio pobūdžio darbai. Moteris pripažino, kad idėją kurti vertikalius gėlių paveikslus parsivežė iš užsienyje vykusių dekoro parodų. O daugiausiai įkvėpimo menininkės pasisėmė būtent Didžiosios Britanijos sostinėje.

„Idėja kilo tada, kai parodose pamatėme užsienio floristų darbus. Ypatingai įsiminė gilias tradicijas ir karališkosios giminės palaikymą turinti Čelsio kasmetinė aplinkotvarkininkų, sodininkų ir floristų paroda. Iš ten parsivežėme labai daug sumanymų. Apskritai užsienyje floristiniai paveikslai yra labai populiarūs ir jų kūrimui floristai skiria labai daug pastangų“, - pasakojo pašnekovė.

Ji svarstė, kad vidines ir išorines pastatų sienas galintys papuošti paveikslai gali būti puiki alternatyva tradiciniams namuose ir kiemuose laikomiems dekoratyviniams augalams. Moters manymu, atėjo metas ieškoti naujų sprendimų, kaip būtų galima paįvairinti savo gyvenamąją ar darbo aplinką.
V. Grigaliūnienė
Tokie paveikslai nuolat keičia formą – augalai stiebiasi į viršų. Pavyzdžiui, vijokliniai augalai per visą paveikslą tįsta žemyn. Apskritai formas galima mėginti pakeisti. Viskas labai dinamiška.

„Floristai visada ieško naujų formų ir idėjų. Kad būtų įdomiau, tas pačias medžiagas galima išryškinti visai kitoje plotmėje. Tai yra Lietuvoje visiškai nauja „crazy“ idėja. Tačiau tam, kad tokios idėjos būtų aktyviau įgyvendinamos, kartais pristinga finansinių ir fizinių galimybių. Nedaug kas sau tai gali leisti. Tam reikia nemažai pinigų ir, žinoma, darbo. Lietuvoje apskritai yra paprastas floristinis vartojimas. Keliaujančių ir savo sritimi besidominčių floristų nėra daug“, - apie paveikslų, pagamintų iš gėlių ir nuolat žaliuojančių augalų, perspektyvas kalbėjo V. Grigaliūnienė.

Paveikslo šeimininkas pats jį gali keisti

Tose šalyse, kur gėlių paveikslai yra paplitę, pašnekovės žodžiais tariant, augalais apauginami didžiuliai tiek vidaus, tiek lauko sienų plotai. O šioms puošmenoms prižiūrėti sukuriamos specialios inžinerinės sistemos su laistymo ir vandens surinkimo įranga. Esant tokioms sąlygoms, floristės įsitikinimu, vertikalūs gėlynai gali išsilaikyti keletą dešimtmečių.

Pasidomėjus, kodėl menininkės iš karto nepradėjo įgyvendinti iš užsienio parsivežtų idėjų, V. Grigaliūnienė atskleidė, kad moterys norėjusios sulaukti to momento, kai jų darbus galės pamatyti daug žmonių: „Buvo ambicija realizuoti parsivežtas idėjas, bet nebuvo galimybių savo sukurtų darbų eksponuoti Vilniuje. Eksponavimas namuose nieko neduotų. Savo darbus norime parodyti žmonėms. Mes labai tikimės, kad mūsų į Lietuvą atnešta žinia žmonėms parodys, kad visada yra alternatyvų. Manome, kad pirmasis eksponavimas paskatins didesnę paklausą.“

Floristė, atskleidusi, kad verslo centre dirbančius žmones iš augalų skurti netradiciniai paveikslai džiugins du mėnesius, teigė, kad kartu bus ieškoma sprendimų, kaip be didelių išteklių prailginti paveikslų egzistenciją. „Galvosime, kaip paveikslų tarnavimo laiką prailginti buitinėmis sąlygomis. Bet apskritai juos reikia ir laistyti, ir tręšti“, - sakė pašnekovė.

Pristatydama pirmuosius darbus V. Grigaliūnienė atskleidė, kad pagrindinis paveikslų akcentas – įvairių rūšių paparčiai. Anot jos, šis simbolis pasirinktas neatsitiktinai, nes artėja Joninės. O šios šventės akcentas paveiksluose meniškai derinamas prie kitų augalų. Kad būtų sukurti floristiniai paveikslai, moterims prireikė trijų savaičių.

Paveikslai yra labai dinamiški, nes nuolat keičia ne tik spalvą, bet ir formą: „Tokie paveikslai nuolat keičia formą – augalai stiebiasi į viršų. Pavyzdžiui, vijokliniai augalai per visą paveikslą tįsta žemyn. Apskritai formas galima mėginti pakeisti. Viskas labai dinamiška. Kuriant tokius paveikslus labai svarbu pasirinkti aplinkai mažiau jautrius augalus. Specialiai tam išvestų augalų nėra.“