Mergina įvairias medžiagas įvairiomis spalvomis spindinčiai suknelei rinko apie metus. Ji pasakoja, jog pagal konkurso reikalavimus kostiumas turi būti praktiškai 100 proc. kurtas iš atliekų.

„Sijonas suknelei padarytas iš laikraščių, juos susukau, suklijavau. Tada iš medžiagos iškirpau tokius rutulius ir ant jų klijavau mažus skardinių gabaliukus. Ant sijono galo išlanksčiau mažas gėlytes ir į jų viduriukus įdėjau lemputes. Suknelės viršus padarytas iš senų marškinėlių, ant jų jungiau žiedukus, skirtus skardinėms atidaryti. Tada suknelės viršaus karoliukus susukau iš senų žurnalų“, - pasakojo moksleivė.

Merginos teigimu, suknelė turi ne tik gražiai atrodyti – ją vientisą reikės pervežti į kitą miestą ir pademonstruoti konkurso teisėjams. Taigi, kostiumas turi būti „dėvimas“, kaip pabrėžiama konkurso taisyklėse.

Suskaldyti diskai virto efektinga detale

Kaip merginai sekėsi kaupti visas reikalingas medžiagas?

K. Šedytė teigia gerokai iš anksto planavusi, ko reikės jos kuriamai suknelei.

„Įvairių temų buvau sugalvojusi, bet vis kildavo naujų idėjų. Kažką sugalvoji, pradedi rinkti. Tada – apsigalvoji ir jau renki kažką kitą. Bet galiausiai apsisprendžiau, ko noriu, ir jau nuo vasaros pradėjau ją gaminti. Medžiagas, žinoma, pradėjau rinkti dar anksčiau. Tiesa, renkant atliekas labai padėjo mano mokykla. Bet ir pati, kai reikia ką nors išmesti, pagalvoju, ar negalėčiau kaip nors to panaudoti, gal geriau pasilikti?“, - pasakojo moksleivė.

Jos suknelė konkurse pavadinta „Recycled Confidence“ („Perdirbtas pasitikėjimas“). Mergina ją kūrė viena.

Konkurse Karolina pretenduoja 500 eurų sau bei 2500 eurų savo mokyklai - Magh Ene koledžui, taip pat yra galimybė laimėti kompiuterinės technikos.

„Konkursas šiek tiek susijęs ir su elektronika. Todėl mano suknelėje atsirado elektroninis elementas – lemputės sijono apačioje. Beje, blizgučiai ant pirštinių yra iš panaudotų kompiuterinių diskų, juos į mažus gabaliukus laužiau rankomis, nes nepavyko sukarpyti“, - paaiškino mergina.
Balsuoti už Karolinos darbą galima paspaudus šią nuorodą.

Konkursas apima visą šalį

„Junk Kouture“ konkursas rengiamas bendradarbiaujant su Europos rūšiavimo platforma (ERP). Jis skatina vyresnių klasių paauglius kurti rūbus iš atliekų, šiukšlių, kurios įprastai keliautų į šiukšliadėžę. Tikimasi Airijos moksleivius tokiu būdu paskatinti rūšiuoti bei suvokti, kaip svarbu perdirbti, antrą kartą panaudoti įvairias atliekas.

Vos kelerius metus gyvuojantis konkursas sulaukia didžiulio lankytojų susidomėjimo – iš kiekvieno Airijos regiono atrenkama po 80 moksleivių darbų, į kostiumų superfinalo renginį pardavinėjami bilietai.

Atrinkti moksleiviai turi po 90 sekundžių pasirodymui ant podiumo, per kurias turi atskleisti savo kūrinio originalumą, išskirtinumą.