Kol kas šuniui draudžiama kišti koją į vandenį

Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos vadovė Brigita Kymantaitė teigė, kad dabar šunų augintojai yra nepavydėtinoje situacijoje. Anot jos, skaudžiausia tai, kad vasarą žmonės kartu su savo gyvūnais negali išsimaudyti ežeruose ar upėse.

„Natūraliai suvokiame, kad daug žmonių laiko augintinius ir jie yra artimi šeimos nariai. Juos norima pasiimti kartu einant pagulėti ant pievelės prie upės. Smagu praleisti kartu laiką. Kalbame apie tai, kad ten, kur yra patvirtinti oficialūs paplūdimiai, reikėtų taikyti atitinkamus apribojimus tam tikru laikotarpiu, galbūt sezono metu. Bet svarbu, kad atsirastų paupyje ar paežerėje kitos vietos, kur nebūtų draudžiamų ženklų, kurie rodo, kad augintiniui draudžiama įkišti koją į vandenį. Visas Vilnius susideda tikrai ne tik iš gyventojų, kurie nelaiko augintinių. Yra ir kita dalis žmonių“, - sakė B. Kymantaitė.
Brigita Kymantaitė

Anot pašnekovės, dabar atėjo permainų metas. Tačiau ji akcentavo, kad šunys neturėtų supriešinti žmonių. Ji mano, kad nebūtų teisinga, jog šunų nemėgstantys žmonės būtų priversti kartu lįsti į vandenį tame pačiame paplūdimyje. Tiesiog reikia suformuoti atskiras teritorijas.

„Dažnai problema kyla ne dėl to, kad kažkas atvedė šunį maudyti, o dėl to, kad žmonės nori praleisti laiką paplūdimyje ir galbūt nenori šuns savo aplinkoje, galbūt ir šeimininkas ne visada atsakingai prižiūri augintinį. Svarbu, kad būtų tokios vietos, kurios būtų žinomos tiek laikantiems augintinius, tiek jų nelaikantiems, kad ir vieni, ir kiti galėtų eiti ten, kur nebūtų pykčių. Reikia padalinti Vilniaus vandenis, parkus, žalumą visiems", - teigė gyvūnų teisių aktyvistė.

Keturkojams – daugiau laisvės

Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas GRYNAS.lt pasakojo, kad sostinėje numatoma keisti gyvūnų laikymo taisykles.

„Mėginame viename mieste sutalpinti miesto gyventojus ir gyvūnus. Šiuo metu yra tam tikras galimybių ir teisių disbalansas. Keturkojams Vilniaus mieste draudžiama ir maudytis, ir bėgioti be pavadėlio. Nėra nei vienos Europos šalies, kur būtų tokie griežti apribojimai. Gyvūnų augintojai ne veltui ir atvirai, ir užslėptai piktinasi tuo ir tai normalu, nes mūsų tvarkos yra neargumentuotai griežtos“, - sakė G. Paluckas.
Gintautas Paluckas

Anot vicemero, planuojama panaikinti absoliutų draudimą gyvūnams maudytis: „Siūlome, kad gyvūnai galėtų maudytis vandens telkiniuose, išskyrus tam tikras vietas vengiant užkrato. Dar vienas dalykas: norime sukurti zonas mieste, kur socializuoti keturkojai galėtų lakstyti be pavadžio. Tai būtų zonos, o ne aptvertos aikštelės, galbūt natūraliai izoliuotos vietovės, kur žmonių lankomumas yra šiek tiek mažesnis. Šiuo metu šunys negali nei mieste, nei miške be pavadžio lakstyti. Bet vis tiek jie tai daro, o mes to kontroliuoti negalime.“

Politiko teigimu, šios taisyklių pataisos turėtų įsigalioti artimiausiu metu: „Dėl absoliutaus draudimo maudytis rugsėjo 26 dieną tarybos posėdyje teiksime taisyklių pakeitimus. Dėl vietų, kur galėtų šunys ir be pavadžio lakstyti situaciją dar reikia šiek tiek panagrinėti. Tačiau pokyčiai turėtų būti vykdomi sparčiai, tai nėra kvantinė fizika, tai yra paprasti dalykai.“