„Adventur“ parodoje po vienu stogu lankytojų lauks dar nepažinta Lietuva, neatrastas pasaulis, aktyvus laisvalaikis ir susitikimai su keliautojais. Paroda turės kelias rubrikas: „Pažink Lietuvą“, „Atrask pasaulį“, „Kelionės – mano gyvenimo būdas“, „Paragauk pasaulio“, „Poilsiauk aktyviai“.

Rubrikoje „Pažink Lietuvą“ bus galima susipažinti su įvairiausiomis laisvalaikio leidimo galimybėmis mūsų šalyje: dviračių, baidarių, pėsčiųjų žygiais, stovyklomis, kempingais, gamtos maršrutais ir kt. Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos atstovai pristatys du pranešimus: „Per gražiausias Lietuvos vietas pėsčiomis“ ir „Nauji lankytojų centrai Lietuvos saugomose teritorijose".

Teritorijose dygsta modernūs lankytojų centrai

Tarnybos atstovų nuomone, Lietuva - žalia šalis, turinti potencialą pažintiniam turizmui plėtoti. Unikali gamta, kraštovaizdžių įvairovė, retos augalų ir gyvūnų rūšys, gamtos ir kultūros paveldo objektai – mūsų krašto turtai, kuriuos galima išvysti apsilankius Lietuvos saugomose teritorijose.

Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba ES paramos lėšomis įgyvendina projektą „Saugomų teritorijų tvarkymas“. Nacionaliniuose ir regioniniuose parkuose įrengiami pažintiniai takai, regyklos, pritaikomi lankymui piliakalniai, statomi informaciniai stendai ir apžvalgos bokštai, atidaromi lankytojų centrai su naujomis moderniomis ekspozicijomis.

Lankytojų centrų tikslas – sudominti ir suteikti daugiau žinių apie saugomą teritoriją, kad lankytojas vėliau galėtų savarankiškai keliauti ir pats „atrasti“ mūsų krašto gamtos lobius. Kviečiama keliauti pėsčiomis, dviračiais, baidarėmis tradiciniais arba neįprastais gamtos takais.

Kiekvieno lankytojų centro ekspozicija turi pagrindinę temą, atskleidžiančią saugomos teritorijos savitumą. Sartų regioninio parko lankytojų centro tema – „Unikalus Sartų ežeras“. Anykščių regioniniame parke gamtos vertybės perteikiamos per rašytojų ir poetų mintis. Krekenavos regioninio parko tema „Nevėžio senvagių įvairovė“ įdomiai atsispindi ekspozicijos interjero dizaine – upės kilpos tarsi kybo ore.

Svarbu tinkamai pristatyti didžiausias gamtos vertybes

Garso įrašai su paukščių balsais ar krašto sakmėmis, filmai apie saugomas teritorijas, herbariumai, galimybė pamatyti retas rūšis, reljefiniai regioninio ar nacionalinio parko maketai, interaktyvūs žaidimai, smegduobių ar kalvų geologiniai pjūviai, archeologinis paveldas – visa tai ir dar daugiau pamatysite moderniose lankytojų centrų ekspozicijose. Lankytojas ekspozicijoje pasijunta aktyviu dalyviu, o ne pasyviu stebėtoju.

Pasak Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktorės Rūtos Baškytės, turistui svarbu žinoti, kokią vertybę jis mato, kodėl ji yra saugoma, kuo ji išskirtinė. Saugomos teritorijos mūsų šalyje užima apie 15 proc. visos krašto teritorijos. Svarbu, ne tik išsaugoti unikalią šalies gamtą, kultūros vertybes, bet ir jas tinkamai pristatyti visuomenei.

Tarptautinė kelionių, laisvalaikio ir sporto paroda „Adventur“ vyks 2013 m. vasario 1-3 dienomis Lietuvos parodų centre „Litexpo“.