KTU veikla vienoje iš kategorijų visai Europos Sąjungai bus siūlomas kaip pavyzdinis modelis. Gautas apdovanojimas žiniasklaidai bus pristatytas vasario 8 dieną KTU III rūmuose (Laisvės al. 13, Kaunas) prieš profesoriaus  Jurgio Staniškio akademinę paskaitą „Tausojantis vartojimas ir darni gamyba: mitai ir tikrovė“.

Darnaus vystymosi sąvoka susieja tris esminius požiūrius: ekonominį, aplinkos ir socialinį vystymąsi. Šis vystymasis turi būti toks, kad tenkinant esminius žmonių poreikius dabartyje, vėlesnės kartos nepajustų jokios žalos, kuri gali būti padaryta gamtos ištekliams. Taigi akreditacijoje dalyvavę universitetai buvo vertinami įvairiais aspektais, buvo aiškinamasi, kaip juose įtvirtinami darnaus vystymosi principai – nuo atliekų rūšiavimo iki universiteto strategijos, jos įgyvendinimo, studijų ir mokslo programų. Europos Sąjungos programos ERASMUS finansuojamo projekto QUESTE-SI (angl. Quality System of Science and Technology Universities for Sustainable Industry) vienas pagrindinių tikslų – skatinti darnaus vystymosi principus techniškųjų ir inžinerinių mokslų kryptyse.

Būti pirmaisiais akreditacijos dalyviais iš kiekvienos ES šalies buvo pakviesta po vieną geriausią technologinį universitetą. Lietuvoje ši garbė atiteko KTU. Iš 27 pakviestųjų aukštųjų mokyklų 14 įsitraukė į akreditacijos procesą, tarp jų – ir KTU Aplinkos inžinerijos institutas (APINI). 

„Aukštosios mokyklos kontekste buvo vertinamas vienas struktūrinis padalinys – fakultetas arba institutas. Iš pradžių vykome į mokymus, vėliau pagal sukurtą metodiką reikėjo įsivertinti savo pasiekimus, galiausiai specialiai paruoštų ekspertų komanda atliko auditą ir skyrė „balus“ už kiekvieną veiklą kategorijoje nuo 0 iki 4,“ – pasakojo APINI direktorius profesorius Jurgis Staniškis.

Buvo vertinama keturiose kategorijose – institucija ir darnumo principų įgyvendinimas jos raidos strategijoje; studijos ir mokymo programos; tyrimai ir inovacijos; studentų įtraukimas ir kultūrinė raida. Kiekvienoje iš šių kategorijų gavus bent po 1 tašką jau buvo garantuotas QUESTE-SI akreditacijos ženklas.

KTU APINI trijose kategorijose surinko po 3 taškus, o studentų įtraukimo ir kultūrinė raidos kategorijoje – maksimalius 4 taškus. Tai reiškia, kad KTU veikla šioje srityje visai Europos Sąjungai bus siūlomas kaip pavyzdinis modelis. Susumavus rezultatus paaiškėjo, kad KTU surinko 13 taškų iš 16 galimų ir Europoje darnios plėtros srityje tapo absoliučiu lyderiu. Jis aplenkė tokias žinomas aukštąsias mokyklas kaip Vienos technologijos universitetas, Čekijos techninis universitetas Prahoje, Portugalijos Aukštasis technikos institutas, KTH karališkasis technologijos institutas Švedijoje, Vroclavo technologijos universitetas ir kt.

„Be naujos KTU strategijos ir be įdėto triūso į darnaus universiteto idėjos propagavimą nebūtume pasiekę tokių gerų rezultatų, – laimėjimu džiaugėsi prof. J.Staniškis. – Galutinai patvirtinus akreditacijos metodikas jos bus perduotos Europos akreditacijos institucijoms, kurios iš suinteresuotų įstaigų, norinčių gauti akreditacijas, jau ims nemažus mokesčius“.

Į Lietuvą atvežta pirmoji tokio pobūdžio aukštosios mokyklos akreditacija (apdovanojimas) žiniasklaidai ir akademinei visuomenei bus pristatyta vasario 8 dieną KTU III rūmuose  vyksiančiame renginyje.