Ūkininko derlius trimis kartais mažesnis

„Derlius prastas. Net labai prastas. (...) Obuolių praktiškai kaip ir nėra“, - vos pradėjęs pokalbį atsiduso Telšiuose veikiančio ekologinio obuolių ūkio vadovas Remigijus Gailis.

Panašiomis nuotaikomis gyvena ir daugiau obuolių augintojų. Netrukus vaisius skinti pradėsiantys ūkininkai teigia, kad jie obuolių saugyklas papildys menkiau nei pernai ir todėl Lietuvoje išauginti vaisiai gali nepatenkinti pirkėjų paklausos. Tokiu atveju pirkėjai bus priversti tenkintis lenkiškais obuoliais.

Derlius, pasak R. Gailio, menkas dėl to, kad pavasarį obelys žydėjo vos dvi dienas, kai ankstesniais metais žydėjimas trukdavo dvi savaites. Vyras svarstė, kad obelims pakenkė ir karštis.
Citata
Kuo lietuviški obuoliai pranašesni už lenkiškus? V. Kuliešienė įsitikinusi, kad mūsiškių kokybė kur kas geresnė, nes jie gauna mažiau chemijos.

„Šiemet planuojame priskinti daugiau nei 200 tonų obuolių. O anksčiau priskindavome 700-800 tonų. Tačiau pernai taip pat nebuvo rekordinis derlius“, - atskleidė 100 hektarų plote obuolius auginantis ūkininkas.
Pasiteiravus, kur bus realizuojama produkcija, jis atskleidė, kad viltis deda į vaikų darželius ir mokyklas, kurie turėtų būti suinteresuoti pirkti ekologiškus obuolius.

Miestiečiai obuolių turės daugiau

Kodėl vos kelias obelis auginantys Šiaulių miesto gyventojai sulaukė kaip niekad gausaus derliaus, o nuo stambiųjų ūkininkų sėkmė nusigręžė? Komentuodamas situaciją Lietuvos verslinių sodų asociacijos „Vaisiai ir uogos“ vadovas Darius Kviklys teigė, kad šiemet obuolių derlius priklauso nuo vietovės.

Anot jo, kur oro sąlygos buvo palankesnės, ten ir derlius sodininkus pradžiugino. Taip pat kur kas didesnė tikimybė, kad daugiau obuolių priskins didmiesčių gyventojai, kadangi klimatas miestuose gerokai šiltesnis.

„Šįmet obelys žydėjo gerai. Jei tuo metu toje vietoje oro sąlygos buvo geros, obuolių yra. O ir pačiame mieste mikroklimatas yra šiltesnis. Todėl ten galėjo obelys anksčiau užmegzti ar ilgiau žydėti“, - aiškino D. Kviklys.

Ūkininkai jau skina obuolius

Kiek optimistiškesne nuotaika nei daugelis stambiųjų augintojų gyvena Panevėžio rajono ūkininkė Vitalija Kuliešienė. Nors ji taip pat planuoja obuolių šiemet priskinti mažiau nei pernai, tačiau sako, kad padėtis nėra tragiška.

„Obuolių turime ir netgi jau pradėjome skinti. Nuo antradienio pas mus pradėjo dirbti 100 žmonių. Jie skina rudeninius obuolius. Darbai vyks iki spalio antros pusės. Tiksliai nuspėti, kiek priskinsime sunku. Dažniausiai priskiname daugiau nei 1500 tonų“, - kalbėjo pašnekovė, valdanti didesnį nei 100 hektarų obelų sodą.

Ūkininkė atskleidė, kad produkciją realizuoja ne tik Lietuvoje, bet ir kaimyninėje Latvijoje.
Kuo lietuviški obuoliai pranašesni už lenkiškus? V. Kuliešienė įsitikinusi, kad mūsiškių kokybė kur kas geresnė, nes jie gauna mažiau chemijos.
Obuoliai

„Lietuviški obuoliai mažiau purškiami ir tręšiami. Mes auginame išskirtinės kokybės obuolius. Lietuvoje obuoliai geresni ne grožio, bet kokybės atžvilgiu.“

Ramina, kad lietuviškų obuolių netrūks

Lietuvos verslinių sodų asociacijos „Vaisiai ir uogos“ vadovas D. Kviklys gyvena gana optimistinėmis nuotaikomis. Anot jo, baimintis dėl to, kad ant prekystalių beliks tik lenkiški obuoliai, neverta.
Citata
Derlius, pasak R. Gailio, menkas dėl to, kad pavasarį obelys žydėjo vos dvi dienas, kai ankstesniais metais žydėjimas trukdavo dvi savaites. Vyras svarstė, kad obelims pakenkė ir karštis.

Jis pripažino, kad derlius dėl prastų pavasario oro sąlygų nors ir bus kiek prastesnis, tačiau ieškantys natūralios lietuviškos produkcijos nenusivils.

Prasčiausia padėtis, D. Kviklio žodžiais tariant, Pasvalyje ir Biržuose. Situacija kiek geresnė vidurio Lietuvoje. O Anykščių rajono obuolių augintojai džiaugsis didžiausia šalyje vaisių gausa.

Kaip teigė asociacijos vadovas, Lietuvoje yra du prekybos obuoliais sezonai. Pirmasis, prasidėjęs rugpjūtį, kuomet prinoksta vasariniai obuoliai, tęsiasi iki rugsėjo pradžios. Vėliau prekyba iki sausio pabaigos sustoja, kadangi žmonės tenkinasi savo asmeninių sodų derliumi. O kai vasario pradžioje jų atsargos supūva arba tiesiog pasibaigia, vėl žvalgomasi į prekeivius.

Obuoliai gali pabrangti

„Pavasariop obuolių bus pasiūlyta panašiai kaip ir kasmet. Trūkumo nepasijus. Iš Lietuvos desertiniai obuoliai praktiškai neišvežami. Tiesa, kai kada jų pasiūloma Estijos ir Latvijos rinkoms. Lietuviškų obuolių mūsų šalyje trūksta. Vietinę rinką aprūpiname tik 30 proc. dalimi“, - lietuviškų obuolių mėgėjus ramino D. Kviklys.

Tačiau obuolių kaina gali šiek tiek kilti. Anot vyro, lietuviškų vaisių kaina priklauso nuo tendencijų Lenkijoje. Kadangi kaimyninėje šalyje obuolių šiemet taip pat mažiau, jie bus brangesni. Todėl tikėtina, kad ir už lietuviškus vaisius mokėsime brangiau. 

Lietuviai vis dažniau žvelgia į lietuviškus obuolius, tačiau už juos tenka daugiau sumokėti. D. Kviklio teigimu, jie prekybos centruose maždaug 10 proc. brangesni nei lenkiški.

Tačiau už ekologišką produkciją kol kas mokėti daugiau nenorima. Asociacijos vadovas atskleidė, kad ekologinių ūkių savininkai gyvena ne pačius geriausius laikus, kadangi jų išauginti obuoliai parduodami beveik už tą pačią kainą kaip ir įprastiniai.

„Ekologiškų obuolių išauginama labai mažai. Daugiausia tokių obuolių pardavinėjama ūkininkų turgeliuose. Tokie ūkininkai norėtų už ekologiškus obuolius gauti daugiau, deja, jų kaina panaši kaip neekologiškų. Todėl ekologinių sodų plėtra nėra didelė“, - tendenciją atskleidė D. Kviklys.