Remia sporto pasaulio garsenybės

„Mūsų vaikai neturėtų gyventi pasaulyje, kuriame nebėra dramblių, tigrų, liūtų ir raganosių. Reikia tai sustabdyti, - sakė princas Williamas. – Laikas nuspręsti, ar mes palaikome nykstančias rūšis, ar nusikaltėlius, gyvūnus žudančius dėl pinigų.“ Jo įkurta „United for Wildlife“ (liet. Susivieniję dėl laukinės gamtos) koalicija vienija įvairias pasaulio gyvūnų apsaugos grupes.

Sportinės tematikos šūkiu „#WhoseSideAreYouOn” (liet. Kurią pusę palaikai?) socialiniuose tinkluose siekiama atkreipti dėmesį į kasmet nužudomus dešimtis tūkstančių gyvūnų, klestintį brakonieriavimą ir nelegalų gyvūnų ir jų dalių pardavimą. Kampaniją remia garsūs sporto pasaulio atstovai, tarp jų tenisininkas Andy Murray, „Formulės 1“ lenktynininkas Lewisas Hamiltonas ir NBA krepšinio žvaigždė Yao Mingas, kurio kampanija nukreipta prieš ryklių pelekų sriubą buvo itin sėkminga Kinijoje.
Princas Williamas
Mūsų vaikai neturėtų gyventi pasaulyje, kuriame nebėra dramblių, tigrų, liūtų ir raganosių. Reikia tai sustabdyti.

Pirmadienį paskelbta nauja „United for Wildlife“ kampanijos iniciatyva sieks paskatinti visuomenę pasmerkti dramblio kaulo ir kitų nelegalių laukinių gyvūnų produktų vartojimą ir jų vartotojus.

„Tarptautinė prekyba nykstančiomis rūšimis klesti, nes ji vyksta slapta, paprastas žmogus to nemato – nusikaltėliams tai labai palanku ir skatina toliau plėsti šį žiaurų ir nelegalų verslą. Mes norime parodyti pasauliui, kas vyksta iš tiesų“, - sakė princas Williamas.


Daugiau uždirba tik iš narkotikų, ginklų ir prekybos žmonėmis

Per pastarąjį dešimtmetį dramblių, raganosių, tigrų ir kitų rūšių žudymas smarkiai išaugo dėl itin daug pelno nešančios nelegalios prekybos. Manoma, jog šiuo metu jos pasaulinė vertė siekia 5-20 mlrd. JAV dolerių (apie 13-51 mlrd. litų) per metus. Nusikaltėliai daugiau uždirba tik iš narkotikų bei prekybos žmonėmis ir ginklais. Per paskutinius dešimt metų buvo nužudyti daugiau nei 1 tūkst. reindžerių ir gamtosaugininkų, o korupcija ir smurtas. lydintys nelegalią prekybą nykstančiomis rūšimis, neigiamai veikia vietos bendruomenes Afrikoje, Pietų ir Pietryčių Azijoje. 

Dėl dramblio kaulo vien 2013 m. buvo užmušti apie 23 tūkst. afrikinių dramblių iš laisvėje gyvenančių maždaug 700 tūkst. gyvūnų. Raganosių brakonieriavimas yra dar didesnė problema: praėjusiais metais Pietų Afrikos Respublikoje buvo nužudyti 1004 raganosiai, nors dar 2007 m. tokių buvo vos 13. Per praėjusį šimtmetį tigrų, gyvenančių laisvėje, skaičius sumažėjo 97 proc.

„Tai labai liūdina, tačiau mūsų karta ir karta po mūsų tikrai gali situaciją pakeisti, bet tai reikia daryti dabar“, - sakė pagrindinis kampanijos ambasadorius D. Beckhamas. 

Tačiau kol kas tokios istorijos kaip raganosiuko Gertjie, likusio našlaičiu po to, kai brakonieriai užmušė jo mamą, pasirodo vis dažniau. Pasak juo besirūpinančios organizacijos, nelaimės sukrėstas jauniklis vienas negali užmigti, prie jo per naktį budi prižiūrėtojai. 


Sėkminga kampanija prieš ryklių pelekų sriubą
Pasak gamtosauginės organizacijos „WildAid“ vykdančiojo direktoriaus Peterio Knightso, kampanijos, siekiančios pakeisti visuomenės požiūrį, gali būti labai efektyvios, bet tik jeigu joms pavyksta atkreipti žmonių dėmesį tose šalyse, kurios yra pagrindiniai gyvūnų ir jų produktų vartotojai. Tarp šių, Kinija yra pati didžiausia rinka.
Davidas Beckhamas
Tai labai liūdina, tačiau mūsų karta ir karta po mūsų tikrai gali situaciją pakeisti, bet tai reikia daryti dabar.

Anksčiau per metus buvo nužudoma daugiau nei 100 mln. ryklių, tačiau per paskutinius dvejus metus ryklių pelekų sriubos paklausa Kinijoje sumažėjo 50-70 proc., o tai sutapo su intensyvia žiniasklaidos kampanija, kurios veidu buvo Yao Mingas, bei šio patiekalo uždraudimu valstybiniuose priėmimuose.

P. Knightso teigimu, yra būtina ne tik kovoti su brakonieriavimu, bet ir bandyti sumažinti laukinių gyvūnų produktų paklausą. „Gamtosaugininkai, parkų darbuotojai su brakonieriais kovoja daugybę metų. Tačiau čia tas pats kaip ir su prekyba narkotikais: gali išleisti milijardus dolerių bandydamas suimti visus gamintojus ir pardavėjus, bet jeigu paklausa išlieka, problema niekur nedings“, - sakė specialistas. 

Pasak jo, bandymai kovoti su prekyba dramblio kaulu Kinijoje taip pat yra sveikintini. Neseniai trys didieji prekybos tinklai atsisakė visų dramblio kaulo produktų, konfiskuotas dramblio kaulas buvo kelis kartus viešai deginamas, o už nusikaltimus gyvajai gamtai gresia laisvės atėmimas iki 10 metų.


Parengta pagal theguardian.com ir huffingtonpost.com medžiagą