Atiduokite savo lagaminus palydovui, lipkite į vagoną ir patirkite geležinkelių aukso amžių šių įsimintinų kelionių metu, rašo „Lonely Planet“.

Vario kanjono geležinkelis, Meksika

Vario kanjono geležinkelis – 655 kilometrų ilgio geležinkelis, kertantis 36 tiltus ir besidriekiantis per 87 tunelius. Jis jungia kalnuotas šiaurės Meksikos sausumas su Ramiojo vandenyno pakrante. Geležinkelio linija eina per stačius kanjono kraštovaizdžius, lenkdama krioklius ir aukštas dykumos lygumas. Šiuo maršrutu – tarp Los Močis ir Čihuahua - kursuoja du traukiniai: pirmos klasės – su restoranu, baru ir atlošiamomis kėdėmis - ir ekonominės klasės - šis stoja dažniau.

Gano geležinkelis, Australija

Gano (keleivinio Australijos traukinio pavadinimas kilo iš neoficialaus „Afganų ekspresas“ – dėl afganų kupranugarių varovų, atvykusių į Australiją XIX a. pabaigoje padėti pasiekti mažai pažįstamas vidines kontinento teritorijas) istorija prasidėjo 1877 m., kai buvo nutiesta nauja geležinkelio linija iš Adelaidės į Alis Springsą. Ši, pirmoji atkarpa ėjo tiesiai per slėnius, užliejamus potvynių metu, todėl palijus lietui, traukiniai dažnai įstrigdavo mažai apgyvendintose teritorijose. 1980 m. naujas traukinys pradėjo važinėti šiuo maršrutu, naujai nutiestais bėgiais, pakeisdamas senąjį Ganą. Dabar senasis Ganas važiuoja per tolimąjį, retai apgyvendintą Australijos Raudonąjį centrą, per kontinento tropinę Šiaurę ir švelnaus klimato Pietus. Šiandien jis važiuoja du kartus per savaitę iš Adelaidės į Alis Springsą ir į Darviną, bet kuria kryptimi kelionė trunka dvi naktis.

Kelionė Uoliniais kalnais, Kanada

Ši dviejų dienų kelionė didingaisiais Kanados Uoliniais kalnais vyksta dienos metu, kad galėtumėte pamatyti visus švytinčius kanjonus, visas žavingas upes ir ištisus žaliuojančius slėnius bei žėrinčius ledynų ežerus. Išvykdami iš Vankuverio pakrantės, prisiklijuokite prie lango, kad galėtumėte pasigrožėti įspūdingais Britų Kolumbijos kalnais. Tada, riedėdami per Albertą, išvysite pamažu formą įgaunančius Uolinius kalnus, galėsite pasigėrėti natūraliu Jaspero ar Banfo nacionalinių parkų grožiu ir didelio miesto – Kalgario – puošnumu.

Velnio nosis, Ekvadoras

Keliaujant į pietus nuo Riobambos – nuo Alausio iki Sibambės – kertama šiurpą kelianti atkarpa, žinoma kaip „El Nariz del Diablo“ (Velnio nosis). Ši geležinkelių linija buvo pradėta tiesti 1908 metais. Andų kalnuose geležinkelis buvo nutiestas su daugybe staigių posūkių, kad traukinys galėtų pakilti beveik 1 kilometrą aukštyn link Alausio, esančio 2,6 kilometro aukštyje. Vietiniai pataria pirkti bilietus dieną prieš kelionę, kad išvengtumėte ilgų eilių; kelionė traukiniu trunka 4-5 valandas, apsirenkite šilčiau, nes oras čia nenuspėjamas.

Venecijos Simplonas, Rytų ekspresas, Italija

Ši kelionė traukiniu tikrai nenuvils nė akimirkos per visą kelią nuo Venecijos iki Londono. Gausybė prabangos, nuo ištaigingo restorano vagono (su prancūzišku stalo sidabru, staltiesėmis nutiestų stalų ir krištolinių taurių) iki baro vagono su pianinu. Ponios ir ponai, prireiks ir suknelių ir smokingų. Ponios, Manolo Blahniko aukštakulniai tobulai tinka tipenti po romantiškiausius Europos miestus – Vieną, Paryžių, Prahą ir Stanbulą – kuriuos visus Rytų ekspresas teikiasi aplankyti.

Nuo Kusko iki Puno, Peru

Tai 10 valandų kelionė Titikakos ežero pakrantėmis. Kadangi ežeras yra aukštai virš jūros lygio, oras čia itin geras ir saulė nuostabiai nušviečia lygumas bei atsispindi net gilaus ežero vandenyse. Kitame kelionės gale – Kuskas, autentiška kolonijnio ir religinio didingumo samplaika, pastatyta ant stambių Inkų akmenų pamatų.

Sibiro geležinkelis, Rusija - Kinija

Klasikinė kelionė prasideda Maskvos Jaroslavlio geležinkelio stotyje ir tęsiasi per trečdalį pasaulio iki žavingo, bet apgriuvusio Vladivostoko. Tai įsimintina kelionė Baikalo ežero, atsirandančio tiesiog iš niekur pačiam Sibiro taigos vidury, pakrantėmis. Išsukdama iš geležinkelio magistralės, toliau eina Transmongolijos traukinio linija, kuri, prieš atsiveriant neaprėpiamai stepei ir Mongolijos dangui, prasuka pro daugybę rusiško stiliaus namukų ir vešlių miškų. Traukinys rieda iki pat Pekino, pravažiuodamas palei didingąją Didžiąją kinų sieną. Nesvarbu, keliaujate vieną ar dešimt savaičių, tai tiesiog epinė kelionė traukiniu.

Greitasis traukinys Pekinas – Šanchajus, Kinija

Tik neseniai pradėjęs kursuoti baltai mėlynas aptakios išvaizdos traukinys nuveš jus iš Pekino į Šanchajų 300 km/h greičiu per 4 valandas 48 minutes. Pagamintas siekiant pagerinti Kinijos susisiekimo sistemą, šis traukinys yra patogus būdas keliauti iš vieno šalies pagrindinio miesto į kitą, bei nepaprastas būdas pamatyti Kinijos kraštovaizdį. Galima keliauti D arba G tipo traukiniu. G traukinys važiuoja apytiksliai 300km/h greičiu, o D traukinio vidutinis greitis – 250 km/h.

Rūmai ant ratų, Indija

Jei norite pakeliauti kaip maharadža, išbandykite RTPK (Radžastano turizmo plėtros korporacijos) „Rūmus ant ratų“, kurie siūlo kassavaitinius turus po Radžastaną. Kelionė prasideda Delyje, traukinys išvyksta kiekvieną trečiadienį (nuo rugsėjo iki balandžio). Į kelionės maršrutą įeina Džaipuras, Džaizalmeras, Džodpūras, Rantamborės nacionalinis parkas, Čitorgaras (Čitorė), Udaipūras, Keoladeo Ganos nacionalinis parkas ir Agra. Tai didžiulė teritorija ir netrumpa kelionė, užtrunkanti septynias dienas. Kadaise šis traukinys naudojo tikrų maharadžų vagonus, bet jie taip susidėvėjo, kad buvo įrengti nauji vagonai, atrodantys visiškai taip pat kaip ankstesnieji. Traukinyje yra du valgomieji vagonai ir baras, be to, kiekviename keleiviniame vagone yra keturios dvivietės kajutės su patogumais, o juos aptarnauja išsipuošęs personalas.

Žvaigždėtoji pakrantė, JAV

Besitęsianti per visą vakarų pakrantę „Žvaigždėtąja“ vadinama geležinkelio linija stoja net keliuose iš puikiausių Amerikos miestų: Sietle, Portlande ir Los Andžele. Kelionė trunka tik 35 valandas, o apkeliaujamos net trys valstijos: Vašingtonas, Oregonas ir Kalifornija. Su šiuolaikiniais patogumais kelionė pralekia nepastebimai, traukinyje yra net kelių komforto lygių gyvenamosios kajutės, valgomasis bei pramogų vagonai. Tačiau didžiausia pramoga tikriausiai bus žvalgytis pro traukinio, pravažiuojančio žemėjančiais kalnais ir neaprėpiamo vandenyno pakrantėmis, langus.