Net ir mažiausias geriamojo ar mineralinio vandens buteliukus sostinės kavinėse kainuoja kelis litus. Tačiau nuo šiol lankytojai poroje dešimčių kavinių ir restoranų nesikuklindami galės prašyti nemokamo vandens iš čiaupo.

Iniciatyva „Nepirkime vandens plastikiniuose buteliuose“ ir Vilniaus miesto savivaldybė skelbia, kad vandentiekio vanduo Vilniuje yra vienas švariausių Europoje.

„Nedaug Europos sostinių turi tokį brangų, bet mažai kainuojantį turtą – kokybišką centralizuotai tiekiamą gręžinių vandenį, nes dauguma sostinių realiai geria upės vandenį“, - ketvirtadienį sakė Vilniaus meras Artūras Zuokas.

Dabar vandeniu iš čiaupo nemokamai bus galima atsigaivinti poroje dešimčių specialiu „H2O!“ lipduku pažymėtų sostinės kavinių bei restoranų.
Tuo metu dviratininkams bei kitiems miestiečiams bus atnaujintos geriamojo vandens kolonėles Vingio parke, Rotušės aikštėje ir Užupyje, prie Angelo paminklo. Šiuo metu stacionarios lauko gertuvės veikia Valakupiuose, Žirmūnuose bei S. Moniuškos skvere.

Erika Giedraitytė, savivaldybės Rinkodaros ir viešųjų ryšių skyriaus specialistė, pripažįsta, kad dalis idėją palaikančių verslininkų nemokamai vandenį iš čiaupo siūlė ir anksčiau, tačiau tai reikia skatinti.

„Kai kur nors užėjęs paprašai vandens iš čiaupo, kartais labai keistai sureaguoja arba net sako, kad negali duoti, nes jis neva nekokybiškas. Tokius įpročius reikia keisti“, - aiškino E. Giedraitytė.

Anot jos, tikimasi, kad ilgainiui po „H2O!“ ženklu susiburs vis daugiau kavinių bei restoranų. „Šiuo metu jau prisidėjo „Jalta“, „Renė“, „InVino“, „Muskatas“, „Riverside“, „Green Hall“, „Coffee Inn“, „Cozy“ ir kiti“, - vardijo E. Giedraitytė.

Iniciatyva „Nepirkime vandens plastikiniuose buteliuose“ žiniomis apie kavines, kurios patiekia arba atsisako patiekti vandens iš čiaupo, siūlo dalytis čia. Idėjos šalininkai pabrėžia, kad vanduo iš čiaupo ne tik sutaupo pinigų, bet ir padeda sumažinti plastiko šiukšlių. Jei vandens iš butelių būtų geriama mažiau, jų taip pat nereikėtų gabenti ir sumažėtų transporto tarša.

Pati Vilniaus savivaldybė lankytojus nuo šiol taip pat vaišins ąsotėliuose išpilstytu vandeniu iš čiaupo. „Atlikti vandens tyrimai parodė, kad vanduo iš čiaupo yra tikrai kokybiškas. Aš pats vandenį iš čiaupo geriu nuolat tiek darbe, tiek namuose ir tai drąsiai siūlau daryti visiems vilniečiams“, - kalbėjo A. Zuokas.

Tuo metu dviratininkams bei kitiems miestiečiams bus atnaujintos geriamojo vandens kolonėles Vingio parke, Rotušės aikštėje ir Užupyje, prie Angelo paminklo. Šiuo metu stacionarios lauko gertuvės veikia Valakupiuose, Žirmūnuose bei S. Moniuškos skvere. Šį tinklą žadama plėsti, tačiau, anot E. Giedraitytės, tik kitais metais.