2015 m. Europos žaliosios sostinės konkurso paraiškų teikimo terminas jau baigėsi. Paraiškas pateikė šie miestai:

Bristolis (Jungtinė Karalystė)

Briuselis (Belgija)

Bydgoščius (Lenkija)

Dublinas (Airija)

Glazgas (Jungtinė Karalystė)

Kaunas (Lietuva)

Kiutahija (Turkija)

Liubliana (Slovėnija)

Už aplinką atsakingas Europos Sąjungos Komisijos narys Janezas Potočnikas sakė: „Tai šeštieji Europos žaliosios sostinės konkurso metai. Džiugu, kad paraiškas teikia ne tik ankstesnių metų konkurso dalyviai, bet ir nauji. Pasaulinius tvarios miestų plėtros standartus diegia ir aplinkos uždavinius novatoriškai sprendžia daug ES miestų. Žaliosios sostinės apdovanojimas – unikali proga dalytis savo žiniomis su likusia Europa.“

Europos žaliosios sostinės apdovanojimas skiriamas aplinkosaugos srityje pirmaujančiam miestui. Dabar tarptautinė ekspertų komisija atliks techninį visų kandidatų vertinimą pagal 12 rodiklių: klimato kaitos ir energinio naudingumo, tvaraus vietos transporto, oro kokybės ir triukšmo, žaliųjų miesto zonų ir tvaraus žemės naudojimo, gamtos ir biologinės įvairovės saugojimo, atliekų tvarkymo, vandens suvartojimo ir nuotekų valymo, ekologinių naujovių ir tvaraus užimtumo, taip pat vietos valdžios aplinkosaugos vadybos patirties.

Atrinkti miestai 2013 m. savo pasiūlymus turės pateikti tarptautinei vertinimo komisijai, o ji įvertins jų įsipareigojimus nuolat gerinti aplinkos būklę ir būsimų uždavinių mastą, komunikacinę veiklą ir tai, ar jie gali būti pavyzdys kitiems Europos miestams ir skleisti geriausią patirtį. Titulą laimėjęs miestas ne tik taps pavyzdžiu kitiems miestams, bet ir pagerins savo įvaizdį ir taps patrauklesnis lankytis, dirbti ir gyventi.

Laimėtojas bus paskelbtas birželio mėn. Prancūzijos Nanto mieste (2013 m. Europos žalioji sostinė).

Pagrindiniai faktai

Nuo 2010 m., kai pradėtas teikti Europos žaliosios sostinės apdovanojimas, šį titulą jau yra gavę penki miestai. Pirmasis titulą pelnė Stokholmas, 2011 m. jis atiteko Hamburgui. Šiuo metu Europos žalioji sostinė yra Ispanijos miestas Vitorija-Gasteisas. 2013 m. titulas skirtas Nantui, o 2014 m. – Kopenhagai.

Vertinimo komisiją sudaro Europos Komisijos, Europos Parlamento, Regionų komiteto, Europos aplinkos agentūros, Tarptautinės vietinių aplinkosaugos iniciatyvų tarybos (angl. ICLEI), Merų pakto biuro ir Europos aplinkos biuro atstovai.