Dar prieš Naujuosius metus prie Druskininkų pramogų aikštės prakartėlės vietiniai aplinkosaugos aktyvistai protestavo prieš ten nuo gruodžio pradžios laikytų avių ir asiliuko kankinimą. Prieš pat šią akciją Druskininkų paslaugų ūkio įmonės darbininkai buvo išgabenę gyvūnus, tačiau ne dėl protestų, o dėl to, kad Naujųjų šventimas jiems nekeltų streso.

Gyvūnai stresuoja

Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos asociacijos (LGTAA) vadovė Brigita Kymantaitė teigė, kad toks gyvūnų laikymas tikrai pažeidžia jų teises.

„Situacija yra tokia, kad tie gyvūnai buvo išgabenti, paskui vėl pergabenti. Atsižvelgiant į žmonių skundus, kad gyvūnai yra laikomi šaltyje, jie padarė dar blogiau ir sudėjo šildomas lempas. Ir kelias dienas esant ekstremaliai šalčio temperatūrai, o pas juos ten viduje yra šilta, tai yra pačios pavojingiausios sąlygos, nes jie gali peršalti“, - sakė B. Kymantaitė.

Moteris teigia pasikalbėjusi su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Druskininkų skyriaus vadove ir bandė paaiškinti, kad gyvūnai stresuoja tokioje situacijoje.
Iš bandos paėmus tik dvi avis, jau joms yra stresas, todėl galbūt reikėjo pratinti tuos gyvūnus, kurie išvažiuos ir laikyti juos atskirai ir pašarus pakaitalioti, ir daugiau žmonių dėmesio suteikti.
Audrius Kučinskas

„Jie padarė tyrimą ir atsiuntė protokolą, kad temperatūra viduje yra apie nulį laipsnių, o tai reiškia, kad gyvūnams yra pakankamai šilta. Mano nuomone, ūkinis gyvūnas, kuris nėra pritaikytas bendravimui su žmonėmis, dabar atvežtas ir paliktas viduryje aikštės, kur eina būrys žmonių, stresuoja. Man buvo paaiškinta, kad jie nedreba, vadinasi nestresuoja“, - sakė LGTAA vadovė.

Anot moters, gyvuliai turėjo būti nemažą laiką iki tol pratinami, kad keisis temperatūra, keisis aplinka, kad jų organizmas negautų šoko. Apskritai, anot jos, šiuo atveju pasireiškia įdomus etinis požiūris: negalima sakyti, kad gyvūno gerovei nekenkia transportavimas pirmyn atgal. Moters teigimu, nėra gerai, kai tai vyksta vien dėl pramogos.
Šis asilas iš prakartėlės buvo išvesdintas

VMVT: sąlygos yra geros

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Druskininkų skyriaus vyriausiasis veterinarijos gydytojas-inspektorius Vytautas Vaickelionis, atlikęs patikrinimą, teigė, kad gyvūnų laikymo sąlygos yra geros.

„Šiai dienai pagrindinė blogybė žiemą yra šaltis, tačiau šie gyvūnai yra prisitaikę prie šaltesnių gyvenimo sąlygų, avys specialiai nekirptos, turi vilną, asiliukas irgi turi kailį. Iš tiesų gyvūnų laikymo sąlygos ten tikrai nėra blogos, gyvūnai yra bendraujantys, asiliukas net pats prieina prie žmonių, bendrauja. Kaip tik sausio 6 dieną tikrinome gyvūnų laikymo sąlygas ir nieko blogo nepastebėjome“, - sakė V. Vaickelionis.

Anot inspektoriaus, dabar ten yra įrengtas infraraudonųjų spindulių šildytuvas ir netgi įėjus jauti jo skleidžiamą šilumą, nes jis šildo ne orą, jis nėra spinduliuojantis, o šildo patį kūną.

„Nereikia bijoti, kad gyvūnai, grįžę iš prakartėlės į normalias gyvenimo sąlygas sušals, nes ūkyje yra tikrai geros sąlygos, ten yra šilta ir netgi laikomi egzotiški gyvūnai“, - pasakojo V. Vaickelionis.
Situacija yra tokia, kad tie gyvūnai buvo išgabenti, paskui vėl pergabenti. Atsižvelgiant į žmonių skundus, kad gyvūnai yra laikomi šaltyje, jie padarė dar blogiau ir sudėjo šildomas lempas. Ir kelias dienas esant ekstremaliai šalčio temperatūrai, o pas juos ten, viduje yra šilta, tai yra pačios pavojingiausios sąlygos, nes jie gali peršalti.
Brigita Kymantaitė

Naujų metų išvakarėse gyvūnai buvo išvežti. Prakartėlė įrengta judrioje miesto vietoje, ten yra daug žmonių. Per tokią šventę žmonės džiaugiasi, geria šampaną, šaudo fejerverkus, anot vyro, todėl, kad gyvūnams nebūtų streso, jie buvo išvežti.

Anot inspektoriaus, Trijų karalių šventė yra baigiamoji šventinio laikotarpio gaida, tačiau, Druskininkai yra kurortinis miestas ir čia gausu turistų iš Rusijos, Baltarusijos, taigi po rusų Naujųjų metų gyvūnai bus išvežti į jiems įprastas vietas.

Gyvūną reikėtų pratinti

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Stambių gyvulių klinikos vedėjas Audrius Kučinskas teigė, kad temperatūrų svyravimai gali peršaldyti gyvūnus

„Tai yra dvi visiškai skirtingos gyvūnų rūšys. Vienam šaltyje galbūt būtų neblogos sąlygos, nes avis turi avikailį, todėl jai šaltis nėra labai baisu. O asilui, žinoma, jeigu jis buvo laikytas lauke kažkur iki šiol tai irgi nebūtų problema, bet aš, abejoju, ar kas nors juos laikė lauko sąlygomis. Aš galvoju, kad blogiausias dalykas yra pripratinimas prie šilumos. Jeigu ten yra nulinė temperatūra, tai gyvūnas jaučia daug didesnę temperatūrą, nes tie spinduliai neįšildo oro, jie šildo odą. Išėjus gyvūnams yra didesnė rizika peršalti. Dar didesnė rizika, jeigu į tą prakartėlę įpučia šaltas oras, čia matyčiau didžiausią riziką“, - sakė A. Kučinskas.
Iš tiesų gyvūnų laikymo sąlygos ten tikrai nėra blogos, gyvūnai yra bendraujantys, asiliukas net pats prieina prie žmonių, bendrauja. Kaip tik sausio 6 dieną tikrinome gyvūnų laikymo sąlygas ir nieko blogo nepastebėjome.
Vytautas Vaickelionis
Paklaustas, ar gyvūnai nejaučia streso, būdami pagrindinėje miesto gatvėje, specialistas teigė, kad didelės problemos tame nemato: „Avis yra kompanijos ir bandos gyvūnas, todėl jai, manau, didelio streso nėra, be to, ji dar turi savo gentainį šalia. Dvi avytės jau yra neblogai, bet trečia ar ketvirta būtų dar geriau, nes jos tiesiog bandos gyvūnai. Vis tiek tai nėra laukiniai gyvūnai: tiek asilas, tiek avys turi kontaktą su žmonėmis, juos nuolatos mato, todėl čia didelės problemos nėra, nebent žmonės labai įkyriai lenda arba kokie nors vaikai. Ypač jeigu gyvūnas turi kur pabėgti, nematyčiau tame problemos.“
Protestas prieš avių ir asiliuko kankinimą
Vis dėlto, prieš įleidžiant gyvūnus į prakartelę, reikėtų prieš kurį laiką juos pratinti prie kitokių gyvenimo sąlygų.
Mes esame ne vandalai ir už tuos gyvūnų globėjus mylime tuos gyvūnus daug labiau. Iš tam tikrų veikėjų pasisakymų galima spėti, kad tai tiesiog politikavimas prieš rinkimus. Yra apgailėtini tie, kurie net ir asilą panaudoja politikavimui.
Ričardas Malinauskas

„Manau, kad darant protingai, čia nėra nieko blogo, nes tai atlieka ir švietėjišką funkciją, gyvūno meilė yra po truputį ugdoma. Bet viską reikia daryti protingai, gal su papildomais šildytuvais yra persistengta, nes galvojama, kad jeigu žmogui šalta, tai šalta ir gyvūnui, aš manau, kad gyvūnui daug geriau šaltis negu, kad šiluma. Be to, reikėtų atsižvelgti ir į kitus dalykus: transportavimą, pašaro pasikeitimą, gyvūnas prie to turėtų būti iš anksto pratinamas. Iš bandos paėmus tik dvi avis, jau joms yra stresas, todėl galbūt reikėjo pratinti tuos gyvūnus, kurie išvažiuos ir laikyti juos atskirai ir pašarus pakaitalioti, ir daugiau žmonių dėmesio suteikti. Bet kas gi į tai nori investuoti? Nes tam turi būti ruošiamas gyvūnas, tokia mano nuomonė yra apie tai, kaip turėtų būti“, - kalbėjo A. Kučinskas.

Meras: apgailėtini tie, kurie asilą panaudoja politikavimui

Druskininkų meras Ričardas Malinauskas teigė, kad visi skundai yra tiesiog politiniai žaidimai prieš rinkimus.

„Mes esame ne vandalai ir už tuos gyvūnų globėjus mylime tuos gyvūnus daug labiau. Iš tam tikrų veikėjų pasisakymų galima spėti, kad tai tiesiog politikavimas prieš rinkimus. Yra apgailėtini tie, kurie net ir asilą panaudoja politikavimui. Visais gyvūnais yra rūpinamasi labiau negu kas nors kitas rūpinasi namuose ar kažkur kitur. Ten įrengtos specialios grindys su kraiku, šildomos lempos. Ir druskininkiečiai, ir vilniečiai, ir iš kitų šalių žmonės labai džiaugėsi šia prakartėle. Bet atsiranda keli politikieriai, kurie bet kokia kaina stengiasi įkąsti. Tiesiog gėda“, - kalbėjo meras. 

Druskininkų meras Ričardas Malinauskas

Mero teigimu, šie metai nėra išskirtiniai ir Druskininkuose tradicijos kartojasi jau eilę metų, tačiau tik šiais metais prieš rinkimus tai visiems užkliuvo.

Be to, ir miesto eglė Druskininkuose dar nenupuošta. Tai padaryti ketinama sausio viduryje. Kaip tik tada turėtų nelikti ir prakartėlės.

Taip daroma neatsitiktinai. Kurortiniame mieste sausio 14-ąją atostogaujantys rusai švęs Naujuosius metus. Todėl nenorima sugadinti jiems šventės.

„Šie metai visiškai neišskirtiniai palyginus su kitais, visuomet buvo prakartėlės su gyvūnais, tik šiais metais tam tikriems asmenims tai užkliuvo. Pas mus kalėdinis laikotarpis tęsiasi šiek tiek ilgiau, nes turistų atostogos tęsiasi kažkur iki sausio vidurio. Mūsų miesto eglė yra natūrali, mes jos nekertam, ji tiesiog ten auga. Kažkur prieš penkis metus pasodinome naują eglę, kadangi šita jau po truputį sensta ir kai ji bus nebetinkama puošybai, užaugs kita. Eglę planuojame nupuošti kažkur sausio viduryje“, - sakė R. Malinauskas.