Kas gali dalyvauti programoje „Veiklus jaunimas“?

Programa „Veiklus jaunimas“ yra skirta visiems 13 - 30 metų žmonėms iš ES valstybių narių, taip pat valstybių, siekiančių narystės, bei EEE šalių. Čia taip pat gali dalyvauti jauni žmonės iš ES kaimyninių šalių partnerių, kitų valstybių.

Programa suteikia jauniems žmonėms neformalaus ugdymo galimybes bei jų iniciatyvas bei įgyvendinamus projektus, skatindama Europos šalių jaunimo bendradarbiavimą. Daugiau informacijos apie programą ir jos teikiamas galimybes galite rasti www.jtba.lt.

Koks gali būti žaliasis projektas?

Turintiems idėją ekologiniam projektui, bet nežinantiems kaip ją įgyvendinti programa „Veiklus jaunimas“ gali tapti vienu tiesiausių kelių į finišą. Finansavimą gauti galintys projektai neturi griežtų rėmų ar taisyklių, tad galima pasitelkti fantaziją ir nuveikti tai, ką visada norėjote. 

Jaunimo mainų projektų koordinatorė Giedrė Kniūkštaitė teigia, jog projektų būna tikrai labai įvairių – nuo tarptautinių diskusijų, kaip jauni žmonės ar jaunimo organizacijos galėtų prisidėti prie globalinių klimato kaitos iššūkių sprendimo iki savanorių veiklų regioniniuose parkuose, aplinkos tvarkymo, atliekų perdirbimo, senų daiktų prikėlimo naujam gyvenimui ir panašiai.
Citata
Kiekviena šalis susiduria su vis kitokiomis ekologinėmis problemomis bei yra skirtingai pažengusi visuomenės švietimo šia tema srityje, tad dalyvų patirtys buvo vienas svarbiausių projekto variklių.

Kiekviena iš šių veiklų jauniems žmonėms suteikia atsakomybės jausmą, skatina tausoti aplinką, kurioje gyvena, ugdo suvokimą apie ekologiją. Jaunimo mainai taip pat leidžia susipažinti su ekologiniais iššūkiais kitose šalyse bei padeda pažinti naujas kultūras.

Giedrė pabrėžia, kad programa „Veiklus jaunimas“ finansuoja ne tik ekologijos temą vystančius projektus, tačiau ir kitokių projektų vykdytojai yra skatinami būti kuo „žalesni”: naudoti abi popieriaus lapo puses, rūšiuoti atliekas, seminarų, susitikimų metu turėti savo stiklinę arba gertuvę, veiklas vykdyti naudojant mažiau elektros energijos, pavyzdžiui, pristatymas nebūtinai turi būti daromas kompiuteriu, galima pristatyti dalykus interaktyviai. Tokiais mažais žingsneliais judama didesnio žmonių sąmoningumo ir aplinkos tausojimo link kasdieniame gyvenime.

Lietuvoje vykę jaunimo mokymai

Kadangi ekologinės problemos visame pasaulyje yra viena opiausių dabartinių problemų ir su šia tema susijusių projektų rašymas yra itin skatinamas, prieš savaitę Lietuvoje buvo suorganizuoti tarptautiniai jaunimo mokymo kursai „Kaip parašyti žaliąjį projektą“. Mokymams vadovavo Akvilė Budreckytė bei iš Austrijos atvykęs Klemensas Oestereicher (Clemens Oesterreicher), kuris teigia, kad ši savaitė buvo skirta ne tik projektų rašymo mokymams, bet ir dalinimuisi patirtimi bei savo šalies pasiekimais ekologijos srityje. Projekte dalyvavo jaunuoliai net iš 13 ES valstybių, tad informacijos buvo daug ir labai skirtingos. 

Kiekviena šalis susiduria su vis kitokiomis ekologinėmis problemomis bei yra skirtingai pažengusi visuomenės švietimo šia tema srityje, tad dalyvų patirtys buvo vienas svarbiausių projekto variklių. Mokymų vadovas pabrėžia, kad projekto metu taip pat buvo daug kalbama apie tai, kas iš tikrųjų yra ekologija bei kaip svarbu apie ją mąstyti kiekvieną dieną, keičiant savo gyvenimo būdą. Pradėti galima ir nuo smulkmenų, kurios ilgainiui tampa gamtai naudingais įpročiais, vedančiais didžiųjų pasikeitimų link. 

Klemensas teigia, jog jam ypač svarbus šio projekto tęstinumas. Jis tikisi, kad grįžę į savo gimtąsias šalis, dalyviai ne tik imsis rašyti naujus projektus, bet ir pasidalins informacija bei rūpinsis jos sklaida. Taip projektas atneš daug didesnę naudą ir pasieks platesnę žmonių auditoriją.

Praktiniai patarimai

Tiems kurie jau susigundė rašyti savo ekologinį projektą ir norėtų gauti jam finansavimą, G.Kniūkštaitė parengė penkis patarimus, kuriais reikėtų vadovautis norint sulaukti sėkmės.

1. Reikia nuspręsti, kas jus labiausiai domina, ko norėtumėte išmokti, kokios ekologinės problemos jums atrodo svarbiausios ir kokias veiklas norėtumėte įgyvendinti jų sprendimui. Juk projekto įgyvendinimas gali trukti nuo 3 iki 18 mėn., tad veikla turi būti įdomi, neatrasta tiems, kas ją vykdys.
Citata
Jaunimo mainai taip pat leidžia susipažinti su ekologiniais iššūkiais kitose šalyse bei padeda pažinti naujas kultūras.

2. Geriausia pradinę problematiką nagrinėti, aptarinėti ir pasirinkti su bendraminčių grupe, nes projekto vykdymui finansavimą gauna nevyriausybinės organizacijos arba neformalios jaunų žmonių grupės, bet ne pavieniai asmenys. Be to grupėje daug smagiau dirbti ir veikti. 

3. Nusprendę, ko norite pasiekti, ką išspręsti bei sužinoti ateina laikas planuoti veiklas, kuriomis sieksite sau išsikelto tikslo. Tam gali būti pasitelkiamos kampanijos, diskusijos, susitikimai ir panašiai. Projektą suplanuoti gali padėti šie įrankiai: www.prezi.com/user/veiklusjaunimas arba www.jtba.lt konsultantai. 

4. Labai svarbu, kad jei jau norite vykdyti tarptautinį projektą – tai partneriai iš kitų šalių turi būti įtraukti į planavimą, idėjos vystymą. Partnerius galima susirasti per šiose sistemose: www.salto-youth.net/otlas, http://www.jtba.lt/partneriu_paieska.

5. Sveikintume, jei jau planavimo etape būtumėte „žali“, planuotumėte ir įgyvendintumėte veiklas atsakingai, pavyzdžiui pasirinktumėte „žalesnį“ keliavimo būdą, apmąstytumėte galimas patalpas bei priemones, kurios bus naudojamos projekto įgyvendinime, vietoje leidinio leidimo pasirinktumėte kitokią priemonę pristatyti veiklas, vietoje oro kondicionavimo sistemos tiesiog atsidarytumėte langą ir panašiai.