Tokį sprendimą paskatino katastrofiški brakonieriavimo mastai Afrikoje ir minėtų dviejų šalių atstovų pranešimai, jog dramblių medžioklė, net ir legali, šiuo metu nėra „tvari“ ar, paprasčiau tariant, gyvajai gamtai nekenksminga, veikla.
Citata
Ieškinyje rašoma, jog „medžiotojai protestuoja prieš tarnybos sprendimo neadekvatumą bei piktinasi, kodėl tarnyba neįvertino naudos, kurią JAV medžiotojai ir apskritai sportinės medžioklės Afrikoje daro šios šalies dramblių išsaugojimui“.

Toks Žuvų ir laukinės gyvūnijos tarnybos sprendimas sekė visoje JAV įvestą draudimą prekiauti dramblio kaulu. Pagal birželį įsigaliosiančius naujus įstatymus, dramblių medžioklės trofėjų, kuriuos leidžiama įvežti į šalį skaičius sumažintas iki dviejų per metus vienam medžiotojui.

Tačiau iš Tanzanijos bei Zimbabvės negalima parsivežti jokių dramblių dalių. 

Pasipiktino, kodėl niekas neįvertino dramblių medžioklės naudos

„Tanzanijoje, dėl silpnų įstatymų, prasto apsaugos organizavimo, silpnos valdžios valios išplito nekontroliuojamas brakonieriavimas, lėmęs katastrofinį dramblių populiacijos sumažėjimą. Pavyzdžiui, Selous regionas – didžiausia Afrikos saugoma teritorija – per paskutiniuosius penkerius metus prarado 66 proc. dramblių“, - savo griežtą sprenimą pagrindžią Žuvų ir laukinės gyvūnijos tarnyba. 
Sena nuotrauka iš dramblių medžioklės

Vis dėlto, po FWS sprendimo stipri medžiotojų teises ginanti organizacija – Tarptautinis safari klubas nesidrovėjo ne tik pasipiktinti, tačiau ir iš karto paduoti Žuvų ir laukinės gyvūnijos tarnybą į teismą.

Ieškinyje rašoma, jog „medžiotojai protestuoja prieš tarnybos sprendimo neadekvatumą bei piktinasi, kodėl tarnyba neįvertino naudos, kurią JAV medžiotojai ir pramoginės medžioklės apskritai Afrikoje daro šios šalies dramblių išsaugojimui“. 

Luizianoje įsikūrusi medžiotojų bendruomenė, pasivadinusi „Conservation force“, išreiškė panašią nuomonę. Jos prezidentas Johnas Jacksonas tikino, kad sprendimas buvo padarytas skubotai ir yra „visiškai neatsakingas“. 

Peteris LaFontaine'as
Medžiotojai parsiveža 10, 20, 50 ar net 100 dramblių ilčių vienu metu. Ir tai – ne praėjusio amžiaus statistika – tai vyksta dabar!

Šios organizacijos vadovas priminė, kad apie Zimbabvėje nunuodytus dramblius pranešė būtent medžiotojai ir tik jų nuopelnas, kad brakonieriai buvo sugauti bei sėdo į kalėjimą.

100 ilčių - vienos kelionės trofėjus

Tačiau šiandien gana šokiruoja faktas, jog keli šimtai įvairiausių dramblių dalių kasmet įsivežama į JAV. Šie drambliai sumedžiojami tik dėl pramogos. Medžiotojai gabenasi namo įvairius trofėjus: iltis, dramblių pilvo odas, kaukolės, kojų kaulus, šlaunikaulius, uodegas.

J. Jacksonas teigia, jog kasmet pateikiama apie 11 milijonų prašymų leisti sumedžioti „didijį trofėjų“ ir apie 1000 medžiotojų gauna leidimą sumedžioti dramblį.
Sena nuotrauka iš dramblių medžioklės

Per pastaruosius metus FWS tarnyba tik 11 kartų atmetė prašymus importuoti dramblių trofėjus į šalį, nuo 2009 -ųjų į JAV buvo įvežta beveik 1000 įvairių sumedžiotų dramblių dalių.

Vis tik, šios šalies medžiotojų organizacijos ir šiandien tvirtina, kad pramoginė medžioklė – svarbi dramblių apsaugos Afrikoje dalis, kaip tik padedanti gausinti dramblių populiaciją.

Koks skirtumas tarp dramblio medžiotojo ir brakonieriaus?

Tokiems teiginiams aršiai prieštarauja Tarptautinio gyvūnų gerovės fondo atstovas Peteris LaFontaine'as.

„Medžiotojai parsiveža 10, 20, 50 ar net 100 dramblių ilčių vienu metu. Ir tai – ne praėjusio amžiaus statistika – tai vyksta dabar!“, - kalbėjo P. LaFontaine'as.
Jo teigimu, paskutinės apklausos duomenimis, amerikiečiai nepalaiko tokios medžioklės. 80 proc. JAV gyventojų pritartų draudimui įvežti bet kokį dramblio kaulą į šalį, jei tik tai padėtų išsaugoti dramblių populiacijas Afrikoje.

„Ar yra skirtumas, jei pasikabinate dramblio kaukolę ant sienos, ar kai perkate dramblio kaulą? Aš netgi nematau skirtumo tarp pramoginės dramblių medžioklės ir brakonieriavimo“, - kalbėjo P. LaFontaine'as.

Tačiau patys afrikiečiai neretai už didelius pinigus parduoda medžioklės leidimus ir tikina, kad tokiu būdu saugo nykstančias rūšis – juk pinigai skiriami jų apsaugai.
Neseniai visą pasaulį papiktino atvejis, kai buvo surengtas leidimo sumedžioti nykstantį raganosį aukcionas.
Sena nuotrauka iš dramblių medžioklės

21-os dienos dramblių medžioklė Afrikoje kainuoja apie 1000 dolerių (2 500 litų), tačiau jei norėsite pasiimti trofėjų, tai atsieis 15 000 dolerių (daugiau nei 37 tūkst. litų).

Stebėjimas atneša daugiau pelno

Medžiotojų organizacijos „Conservation Force“ prezidentas J. Jacksonas tikina, kad pinigai nukeliauja arba rūšių apsaugai, arba vietos bendruomenėms.
A. Kaschula
Anksčiau nacionaliniuose parkuose buvo apskritai draudžiama medžioti dramblius. Dabar kai kur tai leidžiama, o juk vėliau prekyba nušautų dramblių iltimis yra nelegali.

Visgi įvairios gamtosaugos organizacijos patikrino šiuos Amerikos medžiotojų teiginius.
„Tik 3 procentai lėšų, sumokamų už pramogines medžiokles, skiriama vietos bendruomenėms, jų švietimui. Didžioji dalis pinigų nusėda kelionių agentūrų, safarių organizatorių, arba genčių atstovų kišenėse“, - teigė P. LaFontaine'as.

Jis taip pat pabrėžė, kad daugiau daugiau naudos Afrikos šalims turi eko turizmas (kai turistai atvyksta tiesiog stebėti rūšių) arba gamtos fotografija. Šios dvi pramogos neša didesnį pelną, nei pramoginės medžioklės.

P. LaFontaine'o teigimu, šiuo metu pajamos iš eko-turistų sutaro 12 procentų Bostvanos BVP. Pramoginės medžioklės nė vienoje šalyje neatneša tokių didelių pajamų. Tačiau ši pramoga kertasi su medžiokle.

„Niekas nenori važiuoti pasižvalgyti po parką, kuriame tuo pačiu metu medžiojami gyvūnai“, - atskleidė Tarptautinio gyvūnų gerovės fondo atstovas.

„National Geographic“ žurnalistai pakalbino ir Anthonį Kaschula – Zimbabvės gyventoją, šiuo metu dirbantį safario gidu ir laukinės gamtos fotografu. Vyras palaikė JAV Žuvininkystės ir laukinės gyvūnijos tarnybos sprendimą.

„Anksčiau nacionaliniuose parkuose buvo apskritai draudžiama medžioti dramblius. Dabar kai kur tai leidžiama, o juk vėliau prekyba nušautų dramblių iltimis yra nelegali“, - stebisi A.Kaschula.

Jis pasakoja, kaip medžiotojai dirbtiniu vandeniu išvilioja dramblius iš saugomos teritorijos, kad tik galėtų legaliai juos nušauti. Taip pat jie prašo vietinių gyventojų paskambinti, kai tik dramblys priartės prie javų laukų. Tuomet operatyviai atvyksta jo sumedžioti.