Ežius sutinka mieste

„Su vyru vaikštinėdami gyvenamojo rajono gatvelėmis, pamatėme smarkiai bėgantį šio rajono gyventoją ežį. Priėjus arčiau, jis mielai pozavo nuotraukoms“, - rašė skaitytoja Kristina.

Skaitytoja Sofija ežiuką sutiko vienoje judriausių Vilniaus miesto vietų ir ryžosi jam padėti, kad šis nepakliūtų po automobilio ratais.

„Tai įvyko dar kovo 20 dieną. Pusę pirmos nakties ruošiausi važiuoti namo pasisvečiavusi Pašilaičiuose, netoli Ukmergės gatvės. Užvedus variklį pamačiau kažką judant mašinų aikštelėje. Tai buvo ežiukas. Išlipau pažiūrėti, kur jis bėga. Jis ketino pereiti vieną iš plačiausių miesto gatvių. O juostas skyrė tvora. Bandžiau jį nukreipti į kitą pusę, bet ežiukas atkakliai suko ten pat. Neįsivaizduoju, iš kur jis galėjo atsirasti šioje vietoje. Pagalvojau, kad šeimos dar sukurti nespėjo, o čia jam nesaugu“, - pasakojo skaitytoja.

Galiausiai ji nusprendė padėti gyvūnui: „Prisiminiau, kad bagažinėje turiu dėžę, darbo pirštines. Padedant draugei įkėliau jį į dėžę. Gyvenu prie Verkių parko, kur teko susidurti su ežiais.  Po 10 minučių buvome miške. Į miškelio glūdumą jis nužingsniavo dar po 10 minučių, nes matėsi ir girdėjosi, kad stresavo. Jaudinausi, ar teisingai pasielgiau pervežus jį kitur, bet pagalvojau, kad gyvas stresuojantis ežiukas geriau nei suvažinėtas.“

Skaitytoja Giedrė ežiuką sutiko dar žiemą, ji taip pat buvo nustebusi, ką šis gyvūnas veikia centrinėje Vilniaus dalyje.

„Mums sekasi ežiukus sutikti žiemą. Šią žiemą, per Kalėdas, vieną sutikome Vilniuje prie „Barclays“ centro. Didelį ir sunkų apsimiegojusį ežį, susisukusį ant šaligatvio, buvo užpuolęs varnų ir kuosų būrys. Nunešėm jį į atokesnę vietą. Padėjome šalia esančiame parkelyje, patvoryje, apaugusį krūmais. Nešamas jis pukšėjo ir dūsavo. Norisi tikėt, kad paukščiai jo nerado ir jis saugiai peržiemojo“, - rašė Giedrė.

Galima išgelbėti gyvybę

Vilniaus universiteto Gamtos mokslų fakulteto Ekologijos ir aplinkotyros centro doc. dr. Alius Ulevičius GRYNAS.lt anksčiau yra sakęs, kad tokia akistata nėra retas atvejis. Be to, jis paaiškino, kad mieste sutikus ežiuką, kai kada galima išgelbėti jam gyvybę.

„Ežiukai jau seniai atsibudę iš gilaus žiemos įmygio. Dėl to atrodo, kad jų padaugėjo.Jų suvažinėtų keliuose irgi pasitaiko daugiau. Tiesiog jie atsibudo ir suaktyvėjo. Gyvūnai išnaudojo savo energiją, sukauptą rudenį. Todėl dabar jiems reikia pavalgyti, nes energijos reikia vaikų vedimui“, - sakė A. Ulevičius.

Anot mokslininko, ežiukai dažnai žiemoja miestuose - po malkomis ar žagarų krūvom: „Vilniuje pilna įvairiausių skverų ir parkų, kur ežiukai normaliai gyvena. Jie nėra labai baikštūs ir gyvena žmonių gyvenvietėse. Sutikus mieste ežiuką nereikia prie jo lįsti. Tačiau yra viena išimtis. Jeigu jis užeina ant judrios gatvės, pernešdami į saugesnę vietą, išgelbėsite jam gyvybę. Ežiukai, kai pajunta, kad kažkas prie jų artėja, susiriečia į pasyvią gynybinę poziciją ir galvoja, kad jie nuvers tanką nuo kelio. Keliuose taip suvažinėjama labai daug ežiukų."

Taip pat dalinamės GRYNAS.lt skaitytojų atsiųstomis nuotraukomis, kuriose užfiksuoti jų sutikti ežiai.