Europos Sąjungos Raudonojo Kryžiaus biuras apima 29 šalis nares Europos Sąjungoje ir Norvegiją. Nedideliame labdaringos organizacijos biure puikuojasi perdirbti baldai.

GRYNAS.lt jau rašė, kad Belgijoje veikia vienintelė kompanija, pavadinimu NNOF („Beveik nauji ofiso baldai" - liet., „Nearly New Office Facilities" – angl.), kuri gali senus ir nutrintus ofiso baldus perdirbti į visiškai naujus. Pasak verslininkų, nei vienas klientas nesugebėtų pamatyti skirtumo tarp jų perdirbto ir naujo stalo. Tačiau perdirbimas yra žymiai draugiškesnis aplinkai nei gamyba.

GRYNAS.lt žurnalistai apsilankė Raudonojo Kryžiaus biure ir patys pamatė, kaip seni rakandai gali tapti biuro puošmena.

„Viskas labai patogu. Įmonė pasiėmė iš mūsų senus baldus ir tuomet mes nusprendėme, kokių naujų baldų norime. Kokių norėjome, tokius ir gavome. Tik jie atrodė kaip visiškai nauji. Praėjo daugiau nei trys metai, kaip mūsų ofise stovi perdirbti baldai ir jie tikrai nesulūžo, o ir atrodo puikiai“, - pasakojo Raudonojo Kryžiaus atstovas.

Paklaustas, kodėl organizacija pasirinko būtent tokius baldus, jis teigė, kad pasirinkimą lėmė keli veiksniai: „Nežinau, matyt, mūsų pasirinkimą lėmė ir tai, kad baldai buvo žymiai pigesni, maždaug per pusę. Taip pat svarbu, kad taip prisidedame prie aplinkosaugos.“

Pasak NNOF vadovo Didierio Pierre‘o, labai svarbus yra didelių kompanijų ir taip pat įvairių valstybinių institucijų indėlis, nes pastarosios yra pagrindinės pirkėjos šalyje, taigi turėtų rodyti pavyzdį, kaip tai daro Raudonasis Kryžius.

Tai – vienas iš ryškesnių žiedinės ekonomikos verslo pavyzdžių Belgijoje. Praeitą savaitę Europos Komisija pristatė žiedinės ekonomikos strategiją, kurioje numatyti veiksmai, kaip skatinti panašias verslo iniciatyvas visoje Europos Sąjungoje. O žiedinės ekonomikos principu paremto verslo paramai numatytos didžiulės pinigų sumos, kurias su panašiomis verslo idėjomis galėtų įsisavinti ir Lietuvos verslininkai.