Elniai išsigando ir pabėgo

Netoli Jonavos vos prieš savaitę duris atvėrė Kalėdų miestelis, kurio idėja, kaip sako jo įkūrėja Daiva Jankauskaitė, gimė iš didelės meilės žiemos šventėms. Šiame miestelyje kaip iš pasakos apsigyveno Kalėdų senelis, jo padėjėjai nykštukai. Prie upės iš lentų ir šiaudų sukonstruotuose pastatuose veikia Kalėdų senelio paštas, iš palečių sukaltame namelyje – rankdarbių trobelė. Taip pat yra bibliotekėlė, kur vaikams nykštukas skaito pasakas.

Kalėdų miestelyje turėjo apsigyventi ir du elniai, kurie turėjo talkinti Kalėdų seneliui, o šalia jų aptvaro planuota pastatyti Kalėdų senelio roges, į kurias vaikai įlipę galėtų nusifotografuoti. Vis dėlto šis planas pavyko ne visai taip, kaip norėta.

GRYNAS.lt susisiekus su šio miestelio idėjos autore D. Jankauskaite, moteris patikslino, kad elnių iš tiesų būta, bet jie vos atgabenti pridarė bėdos ir, deja, teko jų atsisakyti.
Elniai, danieliai kitoje aplinkoje nebus kaip šuniukai. Turi būti nuo mažens jaukinami. Nieko jums neišeis – žmonių bus daug, jie baidysis.
G. Čepas

„Buvo didelė problema. Sekmadienį juos pas mus vežė, bet ne iš tokių žmonių norėjome juos paimti, jie, matyt, patys nelabai žinojo, ką daro. Elniai labai išsigando, pasibaidė, išvertė mūsų aptvarą, vienas net pabėgo, o kitą spėjo sugauti. Šiandien jų nebeturime, aptvarą remontuojame, nes jis buvo apgadintas ir nežinau, gal pirksime avių, kad vaikams smagiau būtų“, - pasakojo pašnekovė.

Ji teigė elnių ieškojusi skambindama ūkininkams į elnynus. „Po to įvykio dar ir kitiems pasiskambinau, bet man pasakė, kad tai absurdas, kad tie žmonės mums net negalėjo vežti elniukų, jeigu jie buvo neprijaukinti“, - guodėsi moteris.

Pasikonsultavus su specialistais paaiškėjo, kad norint elniukus turėti šventėms, ypatinga proga, jie turi būti atvežami mažiausiai prieš mėnesį laiko, kad spėtų apsiprasti numatytoje teritorijoje ir tik paskui galima parodyti žmonėms.

Elnių augintojas: elniai - ne prijaukinti šuniukai

„Elniai, danieliai kitoje aplinkoje nebus kaip šuniukai. Turi būti nuo mažens jaukinami. Nieko jums neišeis – žmonių bus daug, jie baidysis“, - į klausimą, ar išnuomotų savo auginamus žvėris kalėdinei šventei, atsakė Mažeikių rajone elnių ūkį turintis Gintautas Čepas.

Anot jo, galima privargti ir žvėrelį atsivežti, bet tai sukels jam daug streso. Tai būtų tam tikras jo kankinimas. „Yra visokių taisyklių, tai daryti draudžiama, nebent jūs gautumėte leidimą iš aplinkosaugos“, - perspėjo ūkininkas.

G. Čepo ūkyje auginami danieliai ir elniai žmogaus nesibaido, galima prieiti per penkis metrus nuo jų, juos pašerti, bet jie draugiškiau elgiasi tik jiems pažįstamoje, vietinėje aplinkoje.

„Ten, kur jie gyvena, jie elgiasi laisvai, nesibaido, bet jei pabandytum suvaldyti juos ir atvežti į kitą aplinką – nieko gero nebus“, - tikino G. Čepas.
Ūkininkai elnius augina dėl grožio / I. Bricaitės nuotr.
Jis svarsto, kad teoriškai prijaukintą elnią galima būtų išsiauginti tik nuo pirmų dienų jį atskiriant nuo motinos ir maitinant pienu. Bet ir  tai sunku pasakyti, kaip jis elgtųsi patekęs į jam nepažįstamą aplinką.
Elniai labai išsigando, pasibaidė, išvertė mūsų aptvarą, vienas net pabėgo, o kitą spėjo sugauti. Šiai dienai jų nebeturime, aptvarą remontuojame, nes jis buvo apgadintas ir nežinau, gal pirksime avių, kad vaikams smagiau būtų.
D. Jankauskaitė

Ūkininkas pripažįsta kiekvienais metais prieš Kalėdas sulaukiantis panašių prašymų ir skambučių, tačiau sutikti su jais vengia: „Nori ir mes kartais bandom, pavyzdžiui, nufilmuoti. Buvo daroma „Tele2” reklama, atvažiavo į vietą, su gaudyklėmis, ekranais. Pafilmavome ir tiek. O šiaip – nieko neišeis iš to, jeigu vešime kitur“, - skeptiškai tokius dalykus vertino elnių augintojas.

Jo teigimu, vienkartinį pafilmavimas įmanomas, bet jeigu žmonės eitų kiekvieną dieną į elnius pažiūrėti kaip į šventinę dekoraciją, gyvūnas blaškysis, stresuos ir naudos iš to bus mažai.
Ūkininkai elnius augina dėl grožio / I. Bricaitės nuotr.

„Dubingių žirgyno“, turinčio mini zoo, kuriame auginami elniai, danieliai, poniai ir dar daug kitų žvėrelių atstovė, paklausta, ar žmonės prieš šventes neskambina su prašymais išsinuomoti žvėrelius šventinei atmosferai sukurti, teigė tokių atvejų nepamenanti.

„Bet kam tikrai nebūtų jie nuomojami, tikrai turėtų būti tam tikros sąlygos gyvūnams“, - svarstė pašnekovė ir pridūrė, kad vienas ponis kartais yra nuvežamas į Kalėdų miestelį Jonavos rajone, kur vaikams jo vizitas suteikia daug džiaugsmo.

Augina dėmėtuosius elnius, bet tik dėl savęs

Elektrėnų savivaldybėje, Senųjų Migūčionių kaime, ūkininkai Rita ir Gintaras Marcinkevičiai laiko 15 dėmėtųjų elnių, tačiau nė vieno iš jų išnuomoti Kalėdoms negalėtų. Ir ne dėl to, kad nenorėtų. Elniai gerai jaučiasi tik aptvare, o kadangi jau nėra mažiukai ir turi ragus, gali parodyti savo charakterį.
Elniai turi didelius ragus, gali subadyti – jie yra neprognozuojami. Su jais gali gražiai, gražiai, bet užeis kas – ir pradeda badytis.
G. Marcinkevičius

„Net iš aptvaro jų negalima išvesti, jie gi laukiniai, - atkreipė dėmesį. - Jeigu išeitų iš aptvaro – pabėgtų“. Anot ūkininko, elniai yra baikštūs žvėrys, todėl masė žmonių juos tikrai gąsdintų.

„Elniai turi didelius ragus, gali subadyti – jie yra neprognozuojami. Su jais gali gražiai, gražiai, bet užeis kas – ir pradeda badytis“, - pasakojo G. Marcinkevičius.
Ūkininkai elnius augina dėl grožio / I. Bricaitės nuotr.

Pasiteiravus, ar vietiniai, žinodami, kad ūkininkai laiko dėmėtuosius elnius, plūsta eilėmis jų pasižiūrėti, juokėsi, kad tikrai ne. Daug dėmesio jų laikomi žvėreliai susilaukė, kai dar buvo mažiukai ir be ragučių. Tuomet jie nusifilmavo ir reklamoje.

„Elniukai buvo savo aptvare, jie įėjo, pasistatė palapinę, mes elniukus šiaip taip įviliojome į palapinę, kad juos nufilmuotų, bet jie irgi baikštūs, juos kažkur vežioti – tikrai ne“, - tikino G. Marcinkevičius.

Ūkininkas patikino, kad elniukus augina dėl savęs, dėl vaikų, kurie gali atsivežti draugų ir jiems žvėrelius parodyti, todėl žvėrių pjauti mėsai neplanuoja, nebent susižeistų ir tai daryti būtų būtina.

Savo ruožtu žvėreliai, tokie kaip asiliukai ar avys, kartais yra apgyvendinami ir kalėdinėse miestų prakartėlėse. Pavyzdžiui, Kauno arkivyskupija informavo greta arkikatedros bazilikos kasmet statanti didelę prakartėlę su liaudies meistro Teresiaus skulptūromis, o visai greta – Rotušės aikštėje - ūkininkai įrengia namelį, kuriame visam kalėdiniam laikotarpiui apgyvendina avių šeimynėlę. Telšių arkivyskupija į klausimą, ar šiemet išvysime gyvą prakartėlę šalia bažnyčių, neatsakė. Vilniaus arkivyskupija spėjo, kad galbūt tokią gyvą prakartėlę kaip ir ankstesniais metais gali turėti Bernardinų parapija ir patarė kreiptis į juos. Bernardinų parapija kol kas į šį klausimą neatsakė.