Kelios rūšys

Jos keliauja į parodas, muges, vietos parduotuves, kartais, žmonės jų pasiskinti atvažiuoja ir patys – jaunas ūkis gurmanišką klientų ratą jau „užsiaugino“. Darbo ūkyje pakanka visiems šeimos nariams.

„Per mėnesį galime užauginti iki 2 tonų kreivabudžių. Jei visų parduoti nepavyksta, likusias džioviname. Kreivabudžių skoninės ir maistinės savybės puikios, kartą paragavę mėsingų, vištieną primenančių grybų, žmonės jais ima mėgautis ir bando įsigyti dažniau – sako Kristina.

Beje, kreivabudžių rūšių yra net keletas: pilkosios, citrinos skonio geltonosios, šiek tiek lepesnės krevečių skonio rožinės, kurios natūraliai auga Pietryčių Azijos ar Ramiojo vandenyno salose. Pagal rūšį – ir kaina. Už kilogramą kreivabudžių paprastai prašoma 8–10 eurų.

Kristina ir Kannan mielai dalijasi patarimais, kaip auginti kreivabudes. „Grybus reikia palepinti. Ypač svarbu šiltnamyje palaikyti tinkamą temperatūrą, oro drėgmę. Ne mažiau svarbus ir geras šiltnamio vėdinimas, kad ant pjuvenų substrato augančių kreivabudžių nepultų ligos.

Šviesos taip pat neturi stigti. Substratui parenkamos lapuočių pjuvenos. Naudingos informacijos nėra daug, tad augintojams tenka pasukti nuolatinių bandymų keliu, patirtis kaupiasi pamažu“, – šypteli Kristina.

Maistingas grybas

Kreivabudės – itin vertingas ir maistingas grybas, vertinamas dėl jo sudėtyje esančių vitaminų ir antioksidantų. Lietuvoje augančios kreivabudės vartojamos vietoje mėsos arba žuvies, nes šie grybai yra sotūs, turtingi baltymų, reguliuoja kraujospūdį. Kannan ir Kristinos virtuvėje kreivabudės užima ypatingą vietą.

Kreivabudė Shutterstock

„Gaminame traškius kepsnelius, o vaikams tai gali tapti puikiu vištienos kepsnelių (ang. chicken nuggets) pakaitalu, taip pat troškinius, įvairius Azijos šalių patiekalus, padažus. Rizotas su kreivabudėmis taip pat skanus“, – apie patiekalų įvairovę pasakoja Kristina.

Artėjant Šv. Velykoms – Kristinos patarimas, kaip pasigaminti įdarytų kiaušinių su kreivabudėmis: išvirtų kiaušinių trynius sumaišykite su trupučių trinto avokado ir citrinos sulčių, žiupsneliu druskos ir maltų pipirų. Įdarą pagardinkite pakepintomis kreivabudėmis ir sudėkite į virtas kiaušinių baltymų puseles.

Kristina su šypsena prisipažįsta, kad šeimą masina ne tik grybų, bet ir retesnių, neįprastų augalų auginimas. Vasarą ir rudeniop 0,7 ha šeimos ūkyje skinami balti Naujosios Zelandijos agurkai, pilkšvieji ir baltieji moliūgai, baklažanai. Kaip bites prie medaus atvykėlius traukia indiški špinatai, bazilikai. Nors šeima daugiausiai parduoda agurkų ir įvairių veislių pomidorų, visgi pastebi, kad pirkėjų požiūris į retus egzotiškesnius augalus jau keičiasi.

„Mūsų darbas – tai ištisa skonių ir kvapų harmonija“, – apie kasdienybę daržininkystėje sako Kristina.

Ir Kristina, ir Kannan pripažįsta, kad svarbiausia ne uždarbis, o galimybė bendrauti ir būti naudingiems. Finansinis klausimas svarbus, tačiau nėra prioritetų sąrašo viršuje. Kreivabudžių auginimo sąnaudos šaltuoju metų laiku išauga, o kokybei ir estetiniam produkcijos vaizdui turi būti skiriamas ypatingas dėmesys, tad verslas įsibėgėja pamažu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)