Dažiklio suvartojimo paros normos tyrimai

2009 m.EFSA jau buvo įvertinusi saulėlydžio geltonojo FCF (E 110) saugumą ir, remiantis turimais moksliniais duomenimis, nustatė laikinąją leidžiamą paros suvartojimo normą (LLPSN) - 1 mg/kg kūno svorio bei rekomendavo, kad būtų atliekami tolesni tyrimai ir bandymai.

Tam, kad būtų nustatyta didžiausia leidžiama dažiklio E 110 suvartojimo norma, reikėjo atlikti naujus bandymus bei išanalizuoti jau turimų tyrimų rezultatus.

2009 m. mokslinė grupė (Scientific Panel on Food Additives and Nutrient Sources added to Food (ANS)), atsakinga už maisto priedus bei maistinių medžiagų šaltinius, iniciavo papildomus tyrimus.

Citata
Šios grupės dažikliai naudojami: aromatizuotuose rauginto pieno gaminiuose, aromatizuotuose nebrandintuose sūriuose, aromatizuotuose lydytuose sūriuose, valgomuosiuose leduose, vaisių bei daržovių gaminiuose, įvairiuose konditerijos gaminiuose, saldainiuose.

Bandymai buvo atliekami su žiurkėmis, siekiant išsiaiškinti histopatologinius pokyčius sėklidėse ir lipidų pokyčius gyvūnų kraujyje po 90 dienų, kai jų maisto racione saulėlydžio geltonojo FCF (E 110) kiekiai buvo lygiaverčiai didinami nuo 250 iki 1 500 mg/kg kūno svorio/parai.
2011 m.  už maisto priedus atsakingas ekspertų komitetas (JECFA) baigė tyrimą šiuo klausimu ir savo naujame vertinime padarė išvadą, kad dėl saulėlydžio geltonojo FCF (E 110) LPSN gali būti padidinta iki 4 mg/kg kūno svorio/parai.
Be įvairių dažiklių šiuolaikinė maisto pramonė neįsivaizduojama

Taip pat, 2012 m. gauti duomenys apie Produktų saugos laboratorijos atliktą 28 dienų šio dažiklio toksiškumo tyrimą.

Visapusiškai išanalizavusi atliktus bandymus ir tyrimų rezultatus, 2014 m. EFSA pateikė mokslinę nuomonę, kurioje skelbiama  nauja leidžiama dažiklio saulėlydžio geltonojo paros norma (E 110) - 4 mg/kg kūno svorio per parą.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai informuoja:

Saulėlydžio geltonasis FCF, apelsinų geltonasis S (E 110) – tai azo sintetinių dažų grupei priskiriamas dažiklis, kuris, vadovaujantis Europos Parlamento ir Tarybos reglamento nuostatomis, leidžiamas naudoti maisto pramonėje.
Citata
Azo dažai yra daug stabilesni nei dauguma natūralių maistinių dažiklių. Jie nepakinta nuo pH, deguonies, saulės šviesos, temperatūros svyravimų, netirpsta aliejuje arba riebaluose.

Kokiuose produktuose galima aptikti?

Šios grupės dažikliai naudojami: aromatizuotuose rauginto pieno gaminiuose, aromatizuotuose nebrandintuose sūriuose, aromatizuotuose lydytuose sūriuose, valgomuosiuose leduose, vaisių bei daržovių gaminiuose, įvairiuose konditerijos gaminiuose, saldainiuose bei kramtomojoje gumoje, plaktoje tešloje, konditerijos kepiniuose, surimi gaminiuose, pagarduose ir padažuose, garstyčiose, aromatizuotuose gėrimuose ir panašiuose produktuose.

Azo dažai – tai sintetiniai dažikliai, kurie savo sudėtyje turi azo grupę (-N=N-). Azo dažai sudaro maždaug 60–70 proc. visų dažiklių, naudojamų maisto ir tekstilės gamyboje.

Teoriškai, iš azo dažų galima išgauti visas vaivorykštės spalvas, bet geltoni–raudoni dažų atspalviai naudojami dažniau negu mėlyni–rudi. Azo dažai yra daug stabilesni nei dauguma natūralių maistinių dažiklių. Jie nepakinta nuo pH, deguonies, saulės šviesos, temperatūros svyravimų,  netirpsta aliejuje arba riebaluose.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai teigia, jog azo dažiklių toksiškumas yra gana žemas. Azo dažai yra tirpūs vandenyje, todėl jie nesikaupia organizme, iš organizmo pašalinami su šlapimu.
Tačiau kaip dažikliai, azo dažai yra labai stiprūs, todėl naudojamas mažas jų kiekis (mg dažiklio į kg produkto).