Ypač su šia problema susiduria individualių valdų savininkai, kurie prašo tankinti pakuočių atliekų išvežimą. Anot Medelyno rajono gyventojos, gavus pakuočių ir antrinių žaliavų rūšiavimo konteinerį, mišrių atliekų išmetama perpus mažiau, todėl ir mišrių atliekų konteineris net neprisipildo. Tačiau pakuočių atliekų susikaupia žymiai daugiau negu gali sutalpinti į konteinerį, tad tenka dalį atliekų laikyti maiše, garaže iki kol jos bus išvežamos.

„Vykdant atliekų rūšiavimo individualiose valdose kontrolinius patikrinimus, diskutuojant su gyventojais, pastebėjome šią problemą. Iš vienos pusės tai rodo, kad gyventojai tampa atsakingais rūšiuotojais, iš kitos pusės – pamatėme sistemos spragas. Siekiant atsižvelgti į gyventojų poreikius, vyko derybos su miesto atliekų vežėjais ir nuspręsta tankinti pakuočių ir antrinių žaliavų išvežimą iš individualių valdų. Nuo gegužės-birželio mėnesio šios atliekos bus išvežamos du kartus per mėnesį “, – informuoja Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro viešųjų ryšių specialistė Karolina Kiesienė.

Anot specialistės, daugiabučių kiemuose stovintys vadinamieji „varpeliai“ tuštinami pagal poreikį, bet ne rečiau, kaip kartą per mėnesį. Atliekų vežimo grafikas sudaromas atsižvelgiant į esamą situaciją. Jeigu konteineriai perpildomi, vežėjas informuojamas ir tą pačią dieną išrūšiuotos atliekos išvežamos.

Šiaulių regione nuo 2007 m. antrinių žaliavų ir pakuočių atliekų surinkimas padidėjo dvigubai: nuo 1000 t per metus iki daugiau kaip 2000 t.