Bėgant metams, kai kurie miestai šių draudimų atsisakė, tačiau pasaulyje liko viena vieta Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV), kur automobiliai taip ir liko uždrausti – tai Mackinac sala, rašo treehugger.com.

Mičiganui priklausanti sala nuo seno buvo itin mėgiama poilsio vieta, todėl kai pirmieji automobiliai pasirodė rinkoje, jų skleidžiami garsai ėmė kelti triukšmą keliuose bei dūmyti ten, kur anksčiau ramiai risnojo arkliai, traukiantys karietas. Vietiniams iškart tapo aišku, kad naujasis išradimas jų mieste neprigis. Istoriniuose šaltiniuose netgi yra užfiksuotas vieno vietinio gyventojo atsiliepimas apie naujausią technikos įrenginį – jis šį pavadino „mechaniniu monstru“.

1898 m. Mackinac miesto vadovybė išleido įsaką, draudžiantį jų mieste važinėtis automobiliais – taip norėta užbėgti už akių naujojo monstro įsigalėjimui. Nors tokie teisės aktai gali skambėti keistai ir pasirodyti pernelyg senamadiškai, jau mąstoma tokių draudimų atsisakyti ir čia.

Treehugger.com siūlo pasižvalgyti po miestelį, kuriame negirdėti automobilių gausmo. Nors saloje gyvena tik apie 500 gyventojų, vasaros metu čia suguža apie 15 tūkst. turistų. Šalia kelių skubios pagalbos transporto priemonių, jokių kitų automobilių čia nerasi nė su žiburiu. Mieste keliaujama pėsčiomis, arklių traukiamais vežimais ir dviračiais. Tai yra maloni atgaiva nuo automobilių manijos valdomos likusio pasaulio dalies.
Citata
Turistai atvykimą į šį miestą apibūdina kaip keliavimą atgal laiku, į erą, kuomet automobiliai dar nebuvo užkariavę Amerikos rinkos.

„Oras čia švaresnis, ir susižeidimų mažiau, - sako Jeffas Potteris, apie Mackinac miestelį parašęs visą straipsnį. - Salos gyventojai yra sveikesni, nes jie daugiau mankštinasi. Galioja visų lygybės principas – visi gali keliauti tokiu pačiu būdu. Gyventojai sutaupo ir daugybę lėšų, kurios įprastai būtų skiriamos transporto kurui, eksploatacijai ir pan.“

Nors saloje automobiliai yra draudžiami, Mackinac turi vienintelį JAV esantį greitkelį M-185, skirtą ne automobiliams – juo keliauti galima 13,3 km palei pakrantę, kuri nėra užkimšta degalinių bei automobilių stovėjimo aikštelių. Turistai atvykimą į šį miestą apibūdina kaip keliavimą atgal laiku, į erą, kuomet automobiliai dar nebuvo užkariavę Amerikos rinkos.

Vis dėlto Mackinac salos nereikėtų vertinti tik kaip praeities atgyvenos pavyzdžio, ji labiau simbolizuoja alternatyviosios istorijos pusę, kaip mūsų gyvenimas atrodytų, jeigu į jį nebūtume neįsileidę automobilių.