GRYNAS.lt skaitytoja redakcijai pranešė apie grupinio apsipirkimo portale pardavinėjamas natūralias lapės uodegas. Žmonės įvairiai vertina kailio nešiojimą, tačiau šįkart mergina piktinosi, jog gyvūnai žudomi dėl apčiuopiamos naudos neteikiančio aksesuaro.

Nors tokia veikla ir nėra draudžiama, Ugnei tai panašu į visišką „mados išsidirbinėjimą“. Merginos laiškas buvo trumpas: „Jokios funkcijos ar grožio iš tos uodegos, o vargšė lapė...“.

Beta.lt grupinių apsipirkimų portale siūloma „ypač madingą rankinės ar raktų puošmeną — išskirtinio grožio uodegą iš natūralaus lapės kailiuko“ įsigyti vos už 19 litų.

Pasiūlymu jau pasinaudojo 60 pirkėjų. Lapės uodegos vežamos iš Lenkijos fabriko, kurio konkretaus pavadinimo Beta. Lt atstovė nenorėjo įvardyti.

Mergina nenurodė jokio asmens, iš kurio būtų galima gauti daugiau informacijos apie pačią prekę. Tiesiog tikino, kad jei nepatiks – bus galima grąžinti.

Aksesuaras tik ir mamoms, ir vaikams

Kailis — neatsiejama žiemos sezono stiliaus dalis, tad šiandien visas moteris ir merginas kviečiame atnaujinti savo įvaizdį stilingomis kailinėmis detalėmis!“, - rašoma skelbime.

Skelbime taip pat rašoma, jog aksesuarą bus galima panaudoti ir vaikų kalėdiniuose vaidinimuose:

„Beje, artėja kalėdinių vaidinimų darželiuose ir mokyklose sezonas, tad šiandien puiki proga pasirūpinti vaikų sceniniu kostiumu! Natūralaus kailio uodega, prisegta prie drabužių, padės sukurti lapės, vilko ar kito uodeguoto miško žvėries vaidmenį“, - giria prekę portalas beta.lt

B. Kymantaitė: be aksesuaro tikrai galima gyventi

Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos direktorė Brigita Kymantaitė teigia, jog moterys be kailinės uodegos nei kankinsis, nei šals, nei numirs, tačiau dėl tokio aksesuaro gyvūnai, konkrečiai lapės, bus paaukotos.

Brigita Kymantaitė
„Kas įsigeidžia ir gali sau leisti, tas ir vaikšto su lapės uodega. Tai yra pramoga, mūsų organizacijos nuomone, kaip ir medžioklė. Manome, kad žmogus gali apsieiti be tokių dalykų, be jų tikrai įmanoma gyventi. Toks yra žmonių supratimas. Gyvūnai neturi būti nei pramoga, nei aksesuaras. Jeigu reikia, negali gyventi, be mėsos ar panašiai – tai galima suprasti bent jau tikslą, kodėl gyvūnai žūsta. Bet dėl aksesuaro, pramogos žudyti gyvūną – tai tiesiog parodo žmonių požiūrį į gyvūną, kaip į daiktą. Greičiausiai juos perkančiam tai nerūpi arba tiesiog nesusimąsto. Mūsų organizacijos požiūris, jog gyvūnai neturėtų būti naudojami nei pramogai, nei aksesuarams, madai. Žmogus turėtų pagalvoti, kokią kainą moka gyvūnas dėl jo įvaizdžio. Yra gausybė dirbtinio kailio rūšių, kuriuo gali puoštis“, - svarstė B. Kymantaitė.

Drabužių dizainerė: prieš dvejus metus buvo madinga, dabar - nebe

GRYNAS.lt kreipėsi į drabužių dizainerę Kristiną Kruopienytę su klausimu, ar iš tiesų šis kailinis aksesuaras šiais metais yra toks madingas, kaip tvirtinama reklamoje.

„Prieš du metus buvo ta mada, ji tikrai taip greitai nesugrįš. Šiais metais niekas neskelbia, kad madinga tokią prisikabinti, turėti kaip aksesuarą – nei mados namai, nei kailių mados namai, nei dizaineriai. Prieš porą metų buvę madingi aksesuarai dar būna labai „švieži“ ir jie tikrai taip greit nesugrįžta, - redakcijos spėliones patvirtino dizainerė. - Bet tiesą sakant, net pati esu tokioje dviprasmiškoje padėtyje... Gaminu pirštines su kailiuku, tik naudoju dirbtinį kailį. Bet tai darau mažesnės kainos ir lengvesnės priežiūros sumetimais. Kailis yra įdomi medžiaga rūbų kūrybai.

Aš dar turbūt... jaučiuosi dviprasmiškai. Kailiniai daiktai man yra gražūs, kailis turi įvairius apdirbimo būdus, dažymą. Bet dar vis nežinau, nes tų gyvūnėlių ir gaila, ir norisi tų kūrinių. Gal reikia ieškoti alternatyvų. Žinau, jog šiandien net gyvūnų kailiukai šukuojami, vėliau iš to suaudžiamas audinys, irgi primenantis kailį. Gal tuos žiaurius dalykus reiktų apeiti. Iš kitos pusės – visuomet vertinau natūralias medžiagas.“

Drabužių dizainerė pastebėjo, jog apranga bei aksesuarai visuomet, kažką pasako apie žmogų.

„Lapės uodega, net nežinau, kokią žinutę perduoda... Na, tiksliau, žinau, bet net nedrįstu garsiai pasakyti“, - šypsodamasi pokalbį pabaigė K. Kruopienytė.