Lietuvos premjerui Andriui Kubiliui tarptautinės žaliųjų organizacijos „Greenpeace“ vykdantysis direktorius Kumi Naidoo atsiuntė laišką, kuriame išdėstė savo požiūrį į atominę energetiką ir Lietuvos VAE projektą. Prieš atominę energetiką pasisakantis vyras laiške išreiškė susirūpinimą, jog prieš pat referendumą Lietuvoje intensyviai reklamuojama Visagino atominės elektrinės nauda, tokią nuomonę palaiko ir politikai, o bet kokia kritinė informacija menkinama dėl to, jog neva atstovauja Rusijos interesus.

„Greenpeace“ paskelbė dar iki referendumo organizuosianti turą „Paklausk eksperto“ atominės energetikos tema. Lietuvoje jau lankėsi šios organizacijos atominės energetikos ekspertas Janas Haverkampas, interviu GRYNAS.lt išsakęs savo kritišką požiūrį į Visagino atominės elektrinės projektą.

Taip pat K. Naidoo pabrėžė, jog organizacija kovoja prieš atomines jėgaines ne tik Lietuvoje, tačiau ir Rusijos Kaliningrado srityje bei Baltarusijoje. Jo nuomone, šie projektai neprisidės prie klimato kaitos mažinimo, taip pat neužtikrins energetinio saugumo, kurio taip trokšta šalys.

Primenamos buvusios atominių jėgainių katastrofos

Laiške rašoma, jog „Greenpeace“ visame pasaulyje priešinasi atominių jėgainių statybai ir skatina rinktis atsinaujinančius energijos šaltinius juos protingai panaudojant, įvertinant kiekvieno jų efektyvumą ir gaunant energiją iš daug skirtingų saugių šaltinių.

„Atominė jėgainė Lietuvoje padidina branduolinės avarijos tikimybę – o Lietuva jau buvo pajutusi Černobylio katastrofos poveikį gyventojams, kai lietuviams teko dirbti likviduojant šios avarijos padarinius. Taip pat nesena Fukušimos katastrofa įrodė, kad gamtinių, žmogiškųjų ir techninių faktorių derinys, kurio neįmanoma numatyti, veda prie panašių avarijų ir radioaktyvių medžiagų išsiliejimo į aplinką. Fukušimos atvejis taip pat įrodė, jog bendrovės „Hitachi/GE“ reaktoriai nėra visiškai patikimi“, - rašo K. Naidoo laiške.
K. Naidoo nuomone, atominė jėgainė tik padidins Lietuvos energetinį nesaugumą. Pastačiusi atominę jėgainę Lietuva bus susieta su Rusijos elektros tiekimo sistema, nes didelės galios reaktoriai privalės turėti atsarginius pajėgumus, jei sutriktų jėgainės darbas ir tektų ją išjungti.

Žaliųjų organizacijos vadovas taip pat pabrėžė, kad atominė jėgaine ne sumažina, o pakelia elektros kainą gyventojams: Prancūzijos, Suomijos (kur jau stovi naujos atominės jėgainės), Bulgarijos (kur atominės jėgainės projektas buvo sustabdytas ir atšauktas), Jungtinių Amerikos Valstijų (atšaukti projektai) pavyzdžiai tai įrodo. Atominės jėgainės statybos kaštai pamažu išstumia šį energijos gamybos būdą iš rinkos kaip per brangų ir neužtikrinantį elektros energijos rinkos kainos. Europos Komisija jau įspėjo Lietuvą dėl to per paskutinįjį Visagino projekto vertinimą.

VAE padidina Lietuvos energetinį nesaugumą?

„Taip pat šis projektas kelia klausimą, kaip reikės tvarkyti radioaktyvias atliekas. Kol kas atsakymo, kaip jas tvarkyti be didesnės rizikos neranda nė viena šalis: JAV, Suomija, Švedija, Prancūzija, Šveicarija ir Belgija susiduria su didžiulėmis techninėmis ir organizacinėmis kliūtimis, mėginamos įrengti požeminio saugojimo aikšteles. O Lietuva jau susiduria su didžiulėmis išlaidomis ir techninėmis problemomis uždarinėdama Ignalinos atominę jėgainę ir spręsdama, kaip elgtis su šiomis radioaktyviomis atliekomis. Naujas reaktorius dar padidintų išlaidas ir poreikį greitiems sprendimams“, - rašo „Greenpeace“ vykdantysis direktorius.

K. Naidoo nuomone, atominė jėgainė tik padidins Lietuvos energetinį nesaugumą. Pastačiusi atominę jėgainę Lietuva bus susieta su Rusijos elektros tiekimo sistema, nes didelės galios reaktoriai privalės turėti atsarginius pajėgumus, jei sutriktų jėgainės darbas ir tektų ją išjungti. Nors numatomas tiekimas Švedijai ir Lenkijai, tai nepadidins nepriklausomybės nuo Rusijos. 

„Alternatyvios, pigesnės, švaresnės ir decentralizuotos energijos gamybos politika – tokia, kokia aprašoma „Greenpeace“ „Energijos Revoliucijos scenarijuje“ bei Europos atsinaujinančių išteklių energetikos tarybos rekomendacijose – Lietuvai atneštų didesnę nepriklausomybę“, - tikino K. Naidoo.

Atsakys šią savaitę

Laiško pabaigoje „Greenpeace“ atstovas ragina Lietuvos Ministrą Pirmininką atverti kelią labiau faktais paremtiems debatams, kad lietuviai prieš referendumą turėtų galimybę įvertinti situaciją ir apsispręsti.
K. Naidoo teigia, jog „Greenpeace“ ir Lietuvos aplinkosaugos organizacijos pateiks faktinę informaciją šiuo klausimu.

„Tikiuosi Lietuvos pro-atominės politikos šalininkai arba pasisakantys „Už“ atominę energetiką, elgsis taip pat (debatuose remsis faktais, - red. past.)“, - akmenį į Lietuvos politikų daržą paskutiniuoju sakiniu švystelėjo K. Naidoo.

Ministro Pirmininko atstovė spaudai Jarda Paukštienė teigė, jog A. Kubilius būtinai atsakys į šį laišką dar šią savaitę.

Kubiliaus patarėjas: lyginti Černobylį ir Fukušimą - nesusipratimas

Kęstutis Škiudas
A. Kubiliaus patarėjas energetikos klausimais Kęstutis Škiudas teigė, jog kai kurie teiginiai ir iškelti klausimai K. Naidoo laiške yra teisingi, tačiau dalis – nepagrįsti.

„Jie kritikuoja klausimus, kurie dar nėra išspręsti. Vieni gali turėti vienokią, kiti – kitokią nuomonę. Tačiau lyginti Lietuvos situaciją su Černobylio ar Fukušimos – nesusipratimas. Černobylyje buvo reaktoriaus sprogimas – tokie dalykai šiandien apskritai neįmanomi. Avariją lėmė rusiškų technologijų, sakykim, yda, vakarietiškos technologijos to tiesiog neleidžia. Tai kas įvyko Fukušimoje – įmanoma, bet avarija lokalizuojama reaktoriaus lygyje. Tai nėra reaktoriaus sprogimas – esant avarijai įvyksta tik tam tikro lygio nuotėkis (radioaktyvių medžiagų, - red. past.)“, - K. Naidoo palyginimą kritikavo K. Škiudas, priminęs, kad organizacija „Greenpeace“ pasaulyje kovoja dėl daug dalykų, jų šūkiai ne visuomet būna pagrįsti.