Trečiadienį, gegužės 16 d. Lietuvos Vyriausybės rūmuose įvyko Lietuvos gamtos fotografijos konkurso „Gintarinis žaltys 2011” apdovanojimų ceremoniją. Jos metu paskelbti ir apdovanoti konkurso laureatai.

Renginio metu taip pat buvo atidaryta geriausių konkurso dalyvių darbų paroda ir pristatytas naujas Lietuvos laukinės gamtos fotografijų albumas. Konkurso iniciatoriai – gamtos fotografų klubas „Naturephoto.lt“ ir „Žurnalas apie gamtą“.

„Tokia šventė labai praskaidrina pilką ir ne visada džiugią kasdienybę. Įsitikinau, kad turime nuostabią, nepaliestą gamtą. Šia Dievo dovana galime pasidžiaugti tik dėka fotografų. Tai jie parodo tai, ko nesugebame patys pamatyti mindami dviratį ar irkluodami baidarę“, - atidarymo kalboje kalbėjo Lietuvos respublikos ministras pirmininkas Andrius Kubilius. Paklaustas, ar jis pats kartais nepamėgina užfiksuoti gamtą per foto objektyvą, ministras atsakė, kad „fotografija ne stiprioji jo pusė, bet buvimas gamtoje yra pati geriausia dovana, kokią tik gali sau suteikti“.

Ministrui pirmininkui antrino ir aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas. „Nors pats esu medžiotojas, bet tai nereiškia, kad negaliu pasidžiaugti gamta ir pačia gyvybe. Į gyvų gyvūnų fotografijas kur kas mieliau žiūrėti nei iškamšas. Norėčiau palinkėti, kad visi eidami į mišką dažniau šaunamąjį ginklą iškeistų į fotoaparatą“, - kalbėjo ministras.

Šiemet daugiau nei 100 fotografų varžėsi dėl pagrindinių nominacijų: „Geriausios fotografijos“ ir „Geriausio fotografo“. Visų nuostabai, abu titulai atiteko Renatui Jakaičiui už fotografiją „Smalsus vilkis“. GRYNAS.lt vyras teigė, kad gamtos fotografija jau užsiima 15 metų. Fotografas dirba Nemuno kilpų regioniniame parke, tad jo darbas iš dalies susijęs ir su jo hobiu. „Žinote, kai kaip liga. Kiekvieną laisvą akimirką stengiesi ištrūkti, aukoji tam atostogas, nuolat apie tai galvoji. „Smalsų vilkį“ nufotografavau netyčia. Tiesiog klaidžiojau po pelkę ir užtikau vilkų šeimyną. Fotoaparatas net buvo kuprinėje, bet greitai išsitraukiau, kiek pasekiau pėdsakais ir „pagavau“, - pasakojo geriausias Lietuvos gamtos fotografas ir geriausios gamtos fotografijos autorius.

R. Jakaitis apgailestavo, kad pastaruoju metu gamtos fotografija tampa tarsi mada. Žmonės turėdamai per mažai žinių apie gamtą nutrūkgalviškai vyksta į miškus ir mėgindami pagauti gerus kadrus tik trikdo gyvūnų gyvenimą. „Pirmiausia rekomenduočiau daugiau sužinoti apie gamtą, išmokti joje būti ramiai, išmokti sekti gyvūnų pėdsakais, ją visokeriopai pažinti ir tik tada leisti su fotoaparatu rankose“, - patarinėjo konkurso nugalėtojas. Jis užsiminė, kad „veteranai“ pastoviai rengia susitikimus, į kuriuos mielai priima ir pradedančiuosius, kad galėtų patarti ir pamokyti.

Be pagrindinių apdovanojimų, buvo apdovanoti ir 15-os nominacijų nugalėtojai:

Augalijos magija - Mindaugas Gasparavičius („Plūkės rytas“)
Egzotikos pasaulis – Viktoras dubinskas („Vienas kelyje“)
Gamtos akimirka – Jonas Augustauskas („Tai bent liežuvis!“)
Gamtos menas – Marius Čepulis („Mėlynosios nendrės“)
Gyvūnų portretas – Aleksej Sokolov („Smalsumas nugali baimę“)
Kiti gyvūnai – Jonas augustauskas („Kum kum kum“)
Lietuvos kraštovaizdis – Jonas Kazlauskas („Vakaras“)
Makropasaulis – Olegas Kurasovas („Konferencija“)
Paukščiai – Simonas Minkevičius („Tarp uodų“)
Povandeninis pasaulis – Gintautas Krasauskas („Povandeninio miško trilogija“)
Žinduoliai – Renatas Jakaitis („Trys viename“)
Žmogus ir gamta – Vytautas Knyva („Į laisvę“)
Geriausias nespalvotas kadras – Algis Jakštas („Rudens rytas. Ąžuolai“)
Geriausia Lietuvos laukinė fotografija – Renatas Jakaitis („Smalsus vilkis“)
Paukščiai mus supančiame kraštovaizdyje – Jonas Kazlauskas (“Aušros belaukiant”)

Organizatoriai pirmiausia vertino meninę fotografijos vertę, bet stipriai atsižvelgė ir į etinę. Gamtos fotografija nuo kitų fotografijos sričių skiriasi tuo, kad fotografuodamas gyvūnus, žmogus trikdo gamtos gyvenimą. Atrenkant nuotraukas buvo žiūrima, ar gyvūno veide nesimato baimės ar jis netrikdomas. „Joks įtakingas konkursas ar leidinys nepublikuos išgąsdinto gyvūnų nuotraukos, nes jos paprasčiausiai laikomos menkavertėmis. Tokios yra gamtos fotografijos nerašytos taisyklės“, - GRYNAS.lt teigė „Žurnalo apie gamtą“ redaktorius Romualdas Barauskas.

Pasak konkurso organizatorių, per metus gamtos fotografai gerokai ūgtelėjo. „Pernai iš daugybės Lietuvos gamtą fotografuojančių žmonių pasaulinio lygio gamtos fotografijos kartelę buvo pasiekę vos kelios dešimtys fotografų, o šiemet tokių  – keliskart daugiau“, – sako R. Barauskas.

Tai jau antrasis „Gintarinio žalčio“ gamtos fotografijos konkursas. Organizatoriai siekia, kad jis taptų tradicinis, suvienytų visus Lietuvos gamtos fotografus, nugalėtojų darbai taptų savotiškais orientyrais pradedantiesiems, ir galėtų reprezentuoti Lietuvos laukinę gamtą pasauliniu lygmeniu.

Šiemet konkurse dalyvavo per 100 fotografų. Dalyviai pateikė per 1,5 tūkst. fotografijų, o vertinimo komisija atrinko tik 237, kurie pateko į albumą. Albumas netrukus turėtų pasirodyti prekyboje.