Sandra Høj, gyvenanti Kopenhagoje (Danija) vieną dieną nebeapsikentė regėdama tūkstančius popierinių ar plastikinių puodelių besimėtančių ant jos miesto šaligatvių ir nusprendė imtis iniciatyvos, kaip išmokyti gyventojus nebemėtyti puodelių šalia perpildytų šiukšliadėžių, rašo cphpost.dk.

Sandros sprendimas – ritinio formos vamzdis, kuris prikabinamas šalia šiukšliadėžės ir į jį patogiai telpa įvairaus dydžio popieriniai ar plastikiniai kavos ar kitų gėrimų puodeliai iš kavinių. Idėjos autorė mano, kad didžiausia tokių šiukšlių bėda yra ta, kad jos užima daug vietos ir greitai perpildo šiukšliadėžę. Tuomet žmonėms nebelieka nieko kito, kaip tik mesti puodelius šalia šiukšliadėžės, ant žemės.

Savo sumanymo ji griebėsi vos sugalvojusi. Pirmieji du vamzdžiai buvo pritvirtinti prie jos mėgiamo tilto šiukšliadėžių. S. Høj pastebėjo, kad jie tikrai veikia – puodelių ant žemės atsirasdavo vis mažiau, bet čia įsikišo miesto valdžia. Ši nukabino papildomas šiukšliadėžių detales, nes jos neatitiko miesto patvirtintų taisyklių.

Ar pasiteisins ritinio formos vamzdžiai? / Sandra Hoj nuotr.

S. Høj nenuleido rankų ir pasitelkusi kelis naujai idėjai pritariančius miesto valdininkus sugebėjo įtikinti Kopenhagos savivaldybės Tarybą, kad jos idėja verta dėmesio ir būtina ją pritaikyti visame mieste. Savanorei nereikėjo pernelyg ilgai minti biurokratų koridorių, nes jau po mėnesio buvo pritarta išmėginti jos sprendimą. 16 aliuminio vamzdžių bus pritvirtinti prie šiukšliadėžių judriose miesto vietose ir bus stebimas miestiečių elgesys. Eksperimentui pasiteisinus, tokie vamzdžiai plastikiniams ir popieriniams puodeliams taps privalomi visoms miesto šiukšliadėžėms.

Pati Sandra labai džiaugiasi tokiu valdžios sprendimu ir ketina prisidėti prie eksperimento vykdymo. Kol kas mergina eksperimentuoja savo kieme, norėdama sukurti tobulą šiukšlių vamzdelio dizainą ir bando pritaikyti įvairiausius užrašus ir piešinius, kurie geriausiai perduotų gyventojams žinutę, kam skirti šie specialūs šiukšliadėžių aksesuarai.

Mergina jau susilaukė ir tarptautinio dėmesio. Į ją neseniai kreipėsi vienas didelis Didžiosios Britanijos žurnalas („Boughton's Coffee House“), paėmė interviu ir jos idėją pristatys visai Britanijai. „Kopenhaga – nuostabus miestas ir nusipelnė būti gerbiamas. O pagarba pirmiausia pareiškiama kaip mieste elgiesi, ar tau tas pats kaip jis atrodo? Tik žmonės ir lemia kaip atrodys miestas, todėl tikiuosi, kad miestiečiai mano sumanymą palaikys. Laikau kumščius“, - neslėpė savo pasitenkinimo ir optimizmo S. Høj.