O jau gėlių gėlyčių: ne tik visiems gerai pažįstamų triskiaučių žibuoklių, bet ir ankstyvųjų šalpusnių, baltažiedžių plukių, paprastųjų rūtenių, pražangialapių blužnučių, tamsiųjų plaučių, o kas žino slaptas vieteles – ir vėjalandžių šilagėlių. Kur jau ten visus žiedus išvardysi, kur jau ten visus augalus pažinsi, kur jau ten visomis skaisčiomis spalvomis, kurių taip pasiilgo mūsų akys, prisigėrėsi. Štai kad ir žibuoklės: esame tikri, kad jų žiedai mėlyni, ryškiai mėlyni.

Bet jei atidžiai pasižvalgysite jų sąžalynuose, rasite ir violetinių, ir žydrų, ir baltų, ir netgi pilnavidurių žibuoklių žiedelių. O nepagalvojote, kodėl tamsiosios plautės žiedai nevienodos spalvos? O todėl, kad apdulkinantys vabzdžiai galėtų lengviau orientuotis. Rausva žiedų spalva sako, kad jie dar neapdulkinti ir ten gali rasti nektaro, o kada žiedai apdulkinami, jie pamėlynuoja – štai tokios mažos moteriškos gudrybės.

Jei mėlynžiedes žibuokles visi pažįsta, tai pražangialapė blužnutė tikriausiai sukeltų nemažą galvosūkį. Tai rečiau skinamas augalas. Visgi jis Lietuvoje nėra retas. Ką apie jį verta žinoti? Tai yra daugiametis 5-20 centimetrų aukščio augalas. Stiebo viršūnėje žiedyną gaubia stambios, gelsvai žalios pažiedės. Taurelė 4-5 mm skersmens, keturiaskiautė, iš vidinės pusės ryškiai geltona. Šis augalas žydi balandžio - birželio mėn. Auga miškuose, krūmuose, pamiškių pievose, upių, upelių ir ežerų pakrančių krūmynuose, šlapiose, šaltiniuotose vietose, kur gausu maisto medžiagų ir azoto. Augalas turi rauginių medžiagų.

Be to, vaistinei žaliavai vartojama antžeminė dalis. Ji turi būti nuplauta augalams žydint.

Eidamas mišku per tokią žiedų jūrą retas susilaiko jų neįamžinęs: tai išmaniuoju telefonu, tai kokia „muilinuke“, tai profesionaliu fotoaparatu. O įamžinę skubame savo artimiesiems, kolegoms, bičiuliams tas grožybes parodyti, jų liaupsių išgirsti. Bet... kad tų liaupsių ne visada girdėt... Fotoaparatu spragtelėti lengva, bet to spragtelėjimo metu grožį sukurti ne kiekvienam duota. Siūlome pasigrožėti vieno geriausių šalyje gamtos fotografo Arūno Eismanto įamžintomis pasivaikščiojimo po žydintį mišką akimirkomis.

O kas šiuo metu vyksta gamtoje, galite išvysti Lietuvos laukinės gamtos fotografų klubo NATUREPHOTO.LT geriausiose savaitės nuotraukose.