Europos Parlamento (EP) priimtose rezoliucijose teigiama, kad Europos Komisijos (EK) išduoti leidimai prekiauti maisto produktais bei pašarais, kuriuose yra bendrovės „Monsanto Europe S.A.“ genetiškai modifikuotų pupelių „MON 87705×MON 89788“, „FG72“ ir „MON 87708×MON 89788“ neatitinka ES teisės aktuose įtvirtintų principų, kuriais siekiama užtikrinti aukštą žmonių gyvenimo ir sveikatos, gyvūnų sveikatos ir gerovės, aplinkos ir vartotojų interesų apsaugos lygį.

„Europos Parlamente vykęs balsavimas pasiuntė aiškų signalą Komisijai – mūsų piliečiai nenori genetiškai modifikuotų produktų. Komisija juos išduoda neturėdama nei nacionalinių vyriausybių, nei Europos Parlamento, nei piliečių palaikymo. Tai turi liautis. Europos Komisija privalo peržiūrėti leidimų išdavimo tvarką bei pateikti naują pasiūlymą, kuriuo vadovaujantis sprendimus dėl GMO galėtų priimti pačios valstybės narės. Kol nėra sutarta dėl naujos tvarkos, Komisija neturėtų išdavinėti naujų leidimų ir niekada nepritarsiu bandymams tai daryti“, – pranešime spaudai cituojamas EP narys Valentinas Mazuronis.

EP rezoliucijose minimos trijų rūšių sojų pupelės yra genetiškai modifikuotos taip, kad taptų atsparios herbicidams, kurių sudėtyje yra glifosato – medžiagos, kurią Pasaulio sveikatos organizacijos Tarptautinė vėžio mokslinių tyrimų agentūra klasifikavo kaip galimai kancerogeninį poveikį žmonėms darančią medžiagą.

Tiesa, Lietuvoje išrinktų EP narių nuomonės šiuo klausimu nebuvo vieningos. EP pozicijos nepalaikė liberalai A. Guoga, P. Auštrevičius, konservatoriai A. Saudargas ir G. Landsbergis – jie balsavo už leidimą leisti importuoti GMO pupeles.

Tai ne pirmas kartas, kai Europos Parlamento ir Komisijos pozicijos susikerta dėl genetiškai modifikuotų produktų. 2015 m. gruodžio mėnesį Europos Parlamentas taip pat išreiškė prieštaravimą Komisijos sprendimui išduoti leidimą prekiauti Monasanto bendrovės genetiškai modifikuotais kukurūzais „NK603 × T25“.

EP pozicija Komisijai nėra įpareigojanti, todėl Komisija vis tiek turi teisę nuspręsti savaip. Daug EP narių pasisako už tai, kad ši praktika būtų pakeista.