Apie 30 km nuo Dnepropertrovsko miesto, šalia Orelio upės esantis viešbutis – tikrų tikriausia Ukrainos įžymybė. „Draugų viešbutis“ buvo statytas turint omenyje visus ekologijos ir gamtosaugos aspektus, o pastatas suręstas tik iš vietovėje esančių išteklių, rašo inhabitat.com.

Statyboms daugiausiai buvo panaudotas tik molis, nendrės, mediena ir akmuo. Nebuvo išvengta ir kai kurių geležinių tvirtinimo detalių, bet savininkai teigia, kad jie buvo panaudoti tik ten, kur yra būtina.

Kiekvienas viešbučio kambarys labai jaukus, o pastato viduje vyrauja itin ekologiška atmosfera: daug langų, kad netrūktų šviesos ir gryno oro, baldai gaminti vietinių meistrų iš vietinio medžio ir pan. Pastatą kūrusi „Ryntovt Design“ dizainerių komanda siekė, kad viešbutis pasididžiuodamas galėtų sau prisegti „eko“ etiketę.

Beje, centrinėje viešbučio dalyje yra įrengtas obelų sodas. Jis atkartoja senas ukrainiečių ūkininkų tradicijas. Bent du kartus per metus, ūkininkai kviečiasi svečius, kad kartu pasidžiaugtų obelų žydėjimu ir derliaus nuėmimu.

-Gamtosauga-

Tvarios ir aplinkai draugiškos statybos pavyzdys. Statant tokį namą sutaupoma resursų, naudojami vietiniai ištekliai (vadinasi išvengiama su transportavimu susijusios taršos). Ekologiški namai pasižymi gera šilumos varža, todėl jiems apšildyti taip pat reikia mažiau energijos.

Darnusis ir ekologiškas namas – tai nekenksminga aplinkai, draugiška ir efektyviai viso jos gyvavimo ciklo metu išteklius naudojanti struktūra. Tokie namai suprojektuoti siekiant sumažinti dirbtinai sukurtos aplinkos poveikį žmogaus sveikatai ir natūraliai gamtai. Šiuo metu išskiriami šie pagrindiniai darniojo bei ekologiško namo principai:

Energija

- Efektyvus energijos ir gamtos išteklių vartojimas.
- Atsinaujinančių energijos išteklių naudojimas.
- Gerai apšiltintos sandarios atitvaros.

Švari aplinka

- Darniojo namo projektavimas ir statybos vykdymas – tai procesas, kurio metu natūraliai aplinkai ir kraštovaizdžiui daroma tik minimali įtaka – siekiama, kad jų pokyčiai būtų labai nedideli.
- Medžiagų, kurios gali būti perdirbtos arba pakartotinai panaudotos, pasirinkimas.
- Atsakingas neatsinaujinančių gamtos išteklių vartojimas.

Darniojo ir ekologiško namo privalumai

Darnioji statyba – tai standartas, pagal kurį netolimoje ateityje bus statomi visi nauji namai – tiek gyvenamieji, tiek komerciniai. Yra keletas priežasčių, dėl kurių verta pasirinkti darnųjį, aplinką tausojanį namą. Ne tik dėl klimato kaitos, aplinkos užterštumo ar gamtos išteklių mažėjimo. Štai svarbiausi ekologiško namo privalumai:

Ekonomija. Namas yra energetiškai efektyvus, todėl einamosios išlaidos už šilumą ir elektros energiją, palyginti su tradicinių namų, yra daug (60 % ir daugiau) mažesnės.

Švari aplinka. Darnieji ir ekologiški namai kuria švarią ir sveiką aplinką tiek namo viduje, tiek lauke. Tokia aplinka skatina ir didina žmonių produktyvumą bei kūrybiškumą. Jūsų šeima gali mėgausis komfortišku ir kokybišku gyvenimu.

Vertė. Namų, pastatytų pagal darnios statybos principus, vertė padidėja. Žmonės pastebi gaunamą akivaizdžią naudą. Todėl jie teikia ir ateityje teiks pirmenybę darniesiems namams. Už kelių metų visi naujai statomi namai privalės atitikti minėtus aukščiausius kokybės standartus.

Laisvė. Tai pats geriausias jausmas, kai nereikia sukti galvos dėl nuolatinio naftos ir dujų kainų didėjimo, kai esi nepriklausomas nuo iškastinių išteklių tiekėjų.