Na, bet verslininkai nebūtų verslininkai, jei ir cigarečių nepaverstų „ekologišku“ produktu. Ypač siaučiant tokiai ekologijos madai. Pirmieji žaliąsias cigaretes turės progą užsitraukti Kalifornijos (JAV) ir Jungtinės karalystės gyventojai, mat šiose šalyse vystomos pirmosios „žaliųjų“ cigarečių idėjos.

Nuorūkos - į žiedus

Taigi svetainėje green-butts.com (kas išvertus iš anglų kalbos reiškia „žalios nuorūkos“) jau netrukus bus pradėtos siūlyti greitai suyrančios cigaretės. Tuo metu, kai įprasti cigarečių filtrai gaminami iš sintetinių medžiagų, šių cigarečių filtrų sudėtis: linai, kanapės ir medvilnė.

Šios medžiagos supresuojamos kartu pasitelkiant krakmolą. Gamintojai teigia, jog cigaretėse nebus jokios dirbtinės medžiagos.

Tuo metu Didžiosios Britanijos dizaineris Benas Formanas, priklausantis dizainerių „Design On“grupei, išvystė tokią pat idėją, tik į lengvai yrančius cigarečių filtrus nusprendė įterpti ir sėklų. Tokiu būdu „netyčia“ ant žemės nukritusi nuorūka greitai suirs, o jos vietoje išaugs daigas.
Greitai suyrančios cigaretės su augalų sėklomis / „Cigg Seeds“, dizaino studijos „Design On“ nuotr.

„Jungtinėje karalystėje nuorūkos teršia gatves ir parkus. O ką, jei šį šlykštų įprotį būtų galima paskirti tam, kad mūsų žaliosios erdvės dar labiau žaliuotų? Mano kūriniu „Cigg Seeds“ būtent to ir siekiama. Cigaretėse yra laukinių gėlių sėklų, jos sudygsta ir žydi, virsta pievomis po to, kai numetamos ant žemės. Nuorūkos – į žiedus. Įsivaizduojate?“, - kalba Benas Formanas.

Suyra per kelias savaites

Bendrovės „Green-butts“ reklamose prisipažįstama, kad iš 4,5 trilijonų kasmet išmėtomų nuorūkų, 250 milijardų išmėto būtent amerikiečiai.
Citata
Gamintojai „Geen -butts“ savo svetainėje taip pat tikina, jog rūkyti šias cigaretes yra sveikiau. Suvokdami, jog milijonai žemės gyventojų vis tiek nemes rūkyti, jie tiesiog nori sušvelninti nuorūkų aplinkai daromą žalą.

„Tai raginate mane rūkyti ir dar šiukšlinti? Nuostabu!“, - šaiposi iš idėjos vienas internautas.
„Dabar gali rūkyti žolę ir iš to vėliau išauga žolė“, - kvatoja kitas. 

Kiti ginčijosi, ar sėklos gali išlikti gyvybingos ir sudygti po cigaretės rūkymo – juk jas stipriai paveikia karštis, dūmai, kenksmingos medžiagos.

Gamintojai pabrėžia, jog jie jokiu būdu neskatina šiukšlinti. Šiaip jau, tokios nuorūkos turi būti tvarkingai išmestos į šiukšliadėžę. Tačiau jei kartais nutiktų priešingai, tokios atliekos gamtoje išliktų ne 15 ar daugiau metų, kaip nutinka su įprastomis nuorūkomis, o išnyktų vos per kelias savaites.

Pastaruoju metu bendrovės „Geen -butts“ atstovai taip pat teigia, jog į jų gaminius bus dedama sėklų.

Taip ir lieka neaišku, kas iš ko pavogė šią idėją, o jokiu logotipu nepažymėtos greitai suyrančių cigarečių su sėklomis nuotraukos masiškai plinta po internetą.

Prie kūrimo prisideda ir universitetas

Gamintojai „Geen -butts“ savo svetainėje taip pat tikina, jog rūkyti šias cigaretes yra sveikiau. Suvokdami, jog milijonai žemės gyventojų vis tiek nemes rūkyti, jie tiesiog nori sušvelninti nuorūkų aplinkai daromą žalą.

„Žalias“ cigaretes šie verslininkai kuria bendradarbiaudami su Neaustinių audinių inovacijos ir tyrimų instituto, Lydso universiteto padalinio Jungtinėje Karalystėje mokslininkais.
Prekyboje jos turėtų pasirodyti šių metų pabaigoje.

Gamintojai dalinasi vaizdo įrašu iš cigarečių gamybos farbiko:

Jų atstovas taip pat susirūpinęs dėsto apie tai, kaip irdami įprastų cigarečių filtrai gali užteršti požeminius vandenis, pakenkti laukiniams gyvūnams bei paukščiams.

Ir vis dėlto, ar niekam nešovė į galvą idėją tiesiog po truputį mažinti rūkymo mastus? Ar mesti rūkyti?

Tik tiesa – tuomet nepavyks nieko brangiai parduoti, kaip ir patikrinti, kuo kvepia iš aprūkytų sėklų išaugusios gėlės.