Iš gausybės prekių išsirinkti „žalius“ arba aplinką tausojančius produktus - nelengvas darbas, todėl ant pakuočių esantys eko ženklai - tarsi švieslentės, leidžiančios lengvai orientuotis perpildytose parduotuvių lentynose. Vis dėlto pastaraisiais metais prekių įpakavimai pasipuošė įvairiausiais, neretai nieko nereiškiančiais ženklais.

GRYNAS.lt siūlo išmokti atskirti tikrą eko žymėjimą nuo bereikšmės simbolikos ir nesileisti apgaunamiems.

2007 m kompanija „Big Room Inc.“, bendradarbiaujant su Pasaulio Išteklių Institutu, ėmėsi grupuoti ir tikrinti eko ženklus, pagal specialiai paruoštus ir sudarytus kriterijus atskiruose sektoriuose. Po beveik metus trukusių darbų buvo atrinkta ir paskelbta beveik 270 eko ženklų. Projekto vadovai reiškė didelę padėką rėmėjams, tarp jų tokiems galiūnams kaip „Wal-Mart“, „Dell“, „Nike“, „Pepsi“, „Johnson & Johnson“.

Praėjus ketveriems metams nuo projekto pradžios yra sudarytas 377 eko ženklų sąrašas, kuris apima 211 šalių ir 25 skirtingus sektorius. Europai priskiriama 160 patvirtintų eko etikečių, o tai yra vos viena mažiau nei Šiaurės Amerikoje. Nepaisant skirtingiems regionams priskiriamų logotipų, ES galima susidurti su beveik 320 skirtingais eko žymėjimais.

Nuo pat darbo pradžios „Big Room Inc.“ vykdė žmonių apklausas susijusias su resursų ir aplinkos tausojimu. Daugelis apklaustųjų pareiškė, kad sutiktų mokėti didesnę kainą už ekologiškus gaminius. Nors Lietuvoje produkto kaina vis dar lemia daugiau nei jo kokybė, pagrindiniai eko ženklai gali padėti susigaudyti ir atskirti tikrai ekologišką produktą.

Lietuvoje dažnai sutinkami eko ženklai

Turbūt ne kartą esate pastebėję paveikslėlyje matomus ženklus. Kai kurių Lietuvoje esančių įmonių produkcija ar suteikiamos paslaugos atitinka šių eko etikečių kriterijus, todėl galima pamatyti šiuos logotipus ant pakuočių, plakatų ir kitur – priklausomai nuo veiklos krypties.

1. ES eko etiketė – savanoriška sistema paremtas ženklas. Šio ženklo sertifikatą turinčios įmonės suinteresuotos teikti produktus ir paslaugas, kurios būtų mažiau žalingos aplinkai ir Europos vartotojams.

2. EPEAT – sistema padedanti vartotojams lengvai orientuotis ir palyginti elektronikos prietaisus, suteikiant informaciją apie žalą aplinkai ir energijos suvartojimą. Šiuo metu šis logotipas labiausiai orientuotas į kompiuterius, tačiau po truputį plėtojamas, todėl nenuostabu, jei netrukus jį bus galima išvysti ant kitokių buityje naudojamų elektronikos įrenginių.

EPEAT ženklinimą turintys kompiuteriai turi atitikti 23 aplinkos tausojimo ir minimalios taršos reikalavimus. Registruoti produktai, pagal kriterijų atitikimą reitinguojami į bronzinius, sidabrinius ir auksinius. Auksinį įvertinimą turintys prietaisai itin tausoja aplinką. Šiuo metu šį ženklą turi 40 pasaulio šalių gamintojai.

3. Fairtrade (sąžininga prekyba) – šia sistema siekiama sumažinti skurdą, sudarant palankesnes sąlygas įmonių kooperacijai. „Fairtrade“ ne tik suteikia gamintojams tvaresnius ateities planus, bet taip pat leidžia pirkėjams prisidėti prie skurdo nepasiturinčiose pasaulio šalyse mažinimo kasdieninio apsipirkimo metu.

„Fairtrade“ standartus atitinkantys prekybininkai ir gamintojai gali naudoti paveikslėlyje matomą logotipą. Į sistemą įtraukti socialiniai, aplinkosaugos ir ekonomikos vertinimo kriterijai, taip pat pirkdami produkciją pažymėtą šiuo ženklu jūs prisidėsite prie smulkių ūkių vystymosi skurdžiausiose pasaulio valstybėse.

4. FSC (Forest Stewardship Council) – FSC skatina ekologišką, socialiai naudingą ir ekonomiškai perspektyvų miškų valdymą pasaulyje. FSC sertifikatas užtikrina produkto ekologiškumą, mažesnę taršą ir jo gamybą nešvaistant gamtos išteklių. FSC vertinimo sistema apima žaliavų gavimą, apdorojimą, transformavimą, gamybą ir platinimą.

5. GOTS – globalus ekologinės tekstilės standartas. Ši sistema apibendrina visus pasaulinius reikalavimus susijusius su ekologiškumu. Statusas suteikiamas stebint ir vertinant žaliavų gavybą, apdirbimą, ekologiškai ir socialiai teisingą gamybą.

6. MSC – žuvininkystės standartas. Suteikiant šį statusą atsižvelgiama į 3 pagrindinius veiksnius: žvejyba turi nesukelti grėsmės žuvų populiacijai tęsiant ją neribotą laiką; privalu išlaikyti ekosistemų įvairovę; žvejybos sistemos turi atitikti visus vietinius, nacionalinius ir tarptautinius įstatymus, be to privalo turėti lanksčią sistemą, kuri galėtų reaguoti į besikeičiančią aplinką. MSC sertifikatas užtikrina, kad žuvys yra sugautos laikantis minėtų nurodymų.

Tai tik nedidelė dalis eko ženklų. Kitą savaitę pristatysime seniausią pasaulyje eko ženklą ir kitas Lietuvos pirkėjams aktualias žymas.