Pasirinko keturis gyvūnus

„Pagalvojau, kad prieš Kalėdas būtų gerai mąstyti ne tik apie save, bet ir apie miško žvėrelius, kurie badauja. Norėjosi pasakyti, kad kiekvienas iš mūsų galime nuvažiuoti į mišką, pabūti gamtoje ir tuo pačiu kažkam pagelbėti“, - sako Armantas.

Iniciatyvos idėja paprasta – vyras ketina per žiemos laikotarpį pagaminti iki 500 atvirukų, kuriuose pavaizduos keturis gyvūnus – dramblį, lapę, bebrą ir bitę. Atvirukus galima užsisakyti per specialų sukurtą Facebook puslapį, tiesiog parašius socialiniame tinkle žinutę autoriui. Armantas žada pats sumokėti už siuntimo išlaidas, tačiau kadangi projektą vysto iš savo asmeninių lėšų, per žiemą tokiu būdu planuoja išplatinti ribotą kiekį savo darbų.
Armantas
Norėčiau, kad galvotų ne tik, kad atėjo Kalėdos ir reikia važiuot į mišką nusikirsti eglutę. Galbūt atsiras norinčių pagelbėti – atvežančių morkų ar kažko kito. Tas pokytis turi kilti iš žmogaus vidaus.

„Kai baigsis šaltasis laikotarpi, galbūt pakeisiu tematiką. Vasarą galima kažką kito sugalvoti“, - svarsto dizaineris.

Paklaustas, kodėl pasirinko vienoje iš atviručių vaizduoti dramblį, visai nelietuvišką gyvūną, vyras teigia, kad jam dramblys kėlė malonias asociacijas su Indija, o žvėrelius rinkosi daugiau remdamasis emocija nei konkrečiomis priežastimis. Tiesa, Armantas prasitarė, kad galbūt vienoje iš atvirukų vaizduojamą bitę pakeis kuo kitu, bet dar iki galo nenusprendė kuo.

Kitoje atviruko pusėje – patarimai

Šiuo metu kūrėjas žada, kad atvirukus siųs į bet kurį miestą visoje Lietuvoje. Į penkis Lietuvos miestus atvirukai jau išsiųsti. Kitoje atvirukų pusėje galima rasti patarimus, kaip gyvūnams pagelbėti žiemą: miško žvėreliams galima nuvežti morkų, šieno ar runkelių, palikti maistą šeryklose ar įrengti savas, kad apsaugotume maistą nuo drėgmės. Paukščiams galima įrengti lesyklėlę arba palikti maisto jiems pasiekiamose, apsaugotose nuo drėgmės, vietose. Žuvimis galima pasirūpinti išgręžiant lede eketes. Tokiu būdu žuvys nejaus deguonies bado.

Paklausus, kokia iš šios akcijos nauda pačiam autoriui, vyras teigia, kad finansinės – jokios. Tačiau yra moralinis aspektas.

„Norisi karmiškai jaustis, kad darai kažką gero, be jokio atgalinio ryšio. Atviruką gali gauti koks nors vaikas, jis gali jį pradžiuginti – galbūt kitiems nenuperka atvirukų, juk jie kartais ir po dešimt litų kainuoja“, - kalbėjo Armantas.

Nenori, kad miškas būtų tik eglutei nukirsti

Dizaineris sako mąstantis realistiškai, todėl nepuoselėja vilčių, kad jo atvirukai iš esmės pakeis žmonių požiūrį į mišką ir miško gyventojus. Tačiau tikisi, kad nors dalis žmonių susimąstys apie šią problemą.

„Norėčiau, kad galvotų ne tik, kad atėjo Kalėdos ir reikia važiuot į mišką nusikirsti eglutę. Galbūt atsiras norinčių pagelbėti – atvežančių morkų ar kažko kito. Tas pokytis turi kilti iš žmogaus vidaus“, - dėstė pašnekovas.

Armantas įsitikinęs, kad tokias problemas reikia spręsti ne moralais, o linksmomis kūrybiškomis paskatomis. Būtent tai jis ir pasirinko šiemet išbandyti. Ar tokia iniciatyva turės atgarsio visuomenėje - bus matyti ateityje.