Liepos 19-26 dienomis Jovariškėse (Trakų rajonas), vasaros stovykloje vyksiančiuose mokymuose, čia su vaikais atvykusioms vilniečių šeimoms, įvairių sostinės mikrorajonų bendruomenių atstovams, kompetentingi lektoriai pasakos, kaip suderinti aktyvų miestiečio gyvenimą su sveika gyvensena, tradicijomis, etnokultūra paremtu vaikų auklėjimu, supažindins, kaip ir kokį maistą rinktis, kaip tvarkyti atliekas, kuriais kriterijais vadovautis renkantis būstą.

„Miesto žmogui kuo toliau, tuo sunkiau susidoroti su užgriuvusia veiklos sparta ir informacijos gausa, neaukojant savo sveikatos. Tačiau tai nereiškia, kad dabar visi miestiečiai turi persikelti į kaimus ir pradėti gyventi natūrinio ūkio sąlygomis, todėl „Žalioji mokykla šeimai“ kaip tik ir mokys žmogui darnios gyvensenos mieste, – pasakoja jo iniciatorė ir pagrindinio vykdytojo – ilgalaikio projekto „Ateities miestai“ – vadovė Rita Glazer. – Taip pat svarbu, kad mieste kurtųsi aplinkai draugiškai nusiteikusios bendruomenės – mikrorajono, gatvės, namo. Kaip žinome, bendruomenės yra didelė jėga ne tik savoms iniciatyvoms įgyvendinti, bet ir daryti poveikį miesto valdžiai, todėl mūsų projekto tikslas – telkti bendruomenes ir suteikti jų nariams įvairių žinių, leidžiančių aktyviai dalyvauti tvarioje miesto plėtroje, ugdyti patrauklių bendruomenių kūrėjus bei iniciatorius.“

Stovykloje lektoriai, tarp kurių bus ir „Ateities miestų“ ekspertai, tokie kaip statybų bendrovės „Hanner“ vadovas Arvydas Avulis, bendrovių „Baltic Solar Energy” ir „BOD Group” vadovas Vidmantas Janulevičius, Pasaulio energetikos komisijos pirmininkas Rymantas Juozaitis, BREEM standartų ekspertas Evaldas Savickis, ekologas Tadas Kastanauskas, architektas Lukas Rekevičius ir kt., skaitys paskaitas aplinkos, būsto, atliekų ir sveikos gyvensenos temomis, sugrupuotomis ciklais.

R. Glazer
Miesto žmogui kuo toliau, tuo sunkiau susidoroti su užgriuvusia veiklos sparta ir informacijos gausa, neaukojant savo sveikatos. Tačiau tai nereiškia, kad dabar visi miestiečiai turi persikelti į kaimus ir pradėti gyventi natūrinio ūkio sąlygomis.

Bus organizuojamos diskusijos, kuriose bus ieškoma praktinių sprendimų miesto žmogui kylančioms aplinkosauginėms ir ekologinėms problemoms spręsti. Vyks filmų peržiūros, mokymai, kaip gaminti sveiką maistą, kaip antram naudojimui prikelti senus daiktus, pavyzdžiui, baldus, supažindinama su gamtinės žemdirbystės pradžiamoksliu, taršos ir triukšmo mažinimo mieste galimybėmis, inicijuojamos bendruomenių kūrimosi ir skatinimo veiklos, aptariami galimi vykdyti Vilniaus mieste jaunoms šeimoms aktualūs aplinkos tvarkymo, sveikatinimo bei draugiško aplinkai gyvenimo būdo projektai.

„Žaliojoje mokykloje šeimai“ bus siekiama ne tik teoriškai pristatyti pagrindines mieste kylančias aplinkos tvarkymo, gamtos išteklių vartojimo problemas, bet jau ir pačioje stovykloje inicijuoti Vilniaus gyventojų partnerystę. „Nesusieta su praktiniu įgyvendinimu teorija, ypač jei ji dėstoma gamtoje, greitai išgaruoja iš galvos, tad stovykloje vyks interaktyvūs praktiniai užsiėmimai, kurie burs visus dalyvius – jie rengs aplinkos gerinimo projektus, dalinsis sveikos gyvensenos patarimais, idėjomis, išmėgins senuosius amatus, užsiims kita bendra veikla“, – sako R. Glazer.

Registruotis į stovyklą galima svetainėje www.ateitiesmiestai.lt/zalioji-mokykla-seimai/ Stovykla mokama, tačiau šeimoms su nepilnamečiais vaikais ir nedirbančiais studentais taikomos nuolaidos.

2007 m. pradėtas vykdyti ilgalaikis projektas „Ateities miestai“ skirtas stiprinti verslo, valstybės institucijų ir visuomenės grupių diskusiją bei inspiruoti viešos-privačios partnerystės dialogą tvarios miestų plėtros klausimais. Projektas taip pat siekia išryškinti Lietuvos miestų paveldą ir esamus privalumus šalies bei Europos kontekste, analizuoti socialinius, kultūros, ekonomikos, aplinkos apsaugos ir transporto plėtros aspektus, problemas, ateities vizijas bei perspektyvas.