Tokią informaciją sekmadienį paskelbė ukrainiečių kritinių situacijų ministras Viktoras Baloga, kurį cituoja naujienų agentūros UNIAN ir "RIA Novosti".

Anot V. Balogos, ministerija atliko daug darbų ir apie jų rezultatus planuoja paskelbti iki šių metų pabaigos, kad apsilankymai Černobylio katastrofos zonoje, iki šiol vadinti "ekstremaliu turizmu", sausį "taptų sistemiški".

1986 metais įvykusi Černobylio atominės jėgainės katastrofa užteršė didžiules teritorijas Ukrainoje, Rusijoje, Baltarusijoje ir kitose tuometinėse sovietų respublikose. Į aplinką pateko keliskart daugiau radiacijos nei numetus atomines bombas Hirosimoje ir Nagasakyje 1945 metais, per Antrąjį pasaulinį karą.

Trisdešimties kilometrų spinduliu aplink nelaimės vietą buvo paskelbta uždara zona, iškraustyta 200 tūkst. žmonių, tačiau dalis liko gyventi užterštose teritorijose.

Šiuo metu Černobylio miestelyje dirba apie 3,5 tūkst. žmonių: tai šios zonos administracijos darbuotojai, milicininkai, apsaugos darbuotojai, taip pat mokslininkai (fizikai, biologai, medikai), kurie atlieka stebėjimus ir tyrimus.

Tuo metu Pripetė, buvęs energetikų miestelis už dviejų kilometrų į šiaurės vakarus nuo Černobylio atominės jėgainės, stūkso kaip niekieno miestas. Iki Černobylio katastrofos jame gyveno daugiau nei 50 tūkst. gyventojų, o dabar čia - nė gyvos dvasios.