Kiekvienas augalų augintojas privalo atsižvelgti į klimato, kuriame gyvena, sąlygas. Metų laikų kaita - turbūt labiausiai sodininkų veiksmus įtakojantis faktorius. Ne išimtis čia ir bonsų augintojai.

Pavasarį skubama medelius persodinti, kuo skubiau pažadinti iš žiemos miego. Vasarą, intensyvaus augimo laikotarpiu - sistemingai laistyti ir tręšti, formuoti. Rudenį svarbu bonsus gerai paruošti ramybės periodui, žiemos miegui.

Atrodytų, kad žiemą galima pailsėti. Gal šiek tiek, bet ne visiškai. Lietuviškos žiemos yra tikros "išdykėlės", jų nepastovumas dažnai pridaro žalos ne vienam sodininkui. Nenuostabu, juk vieną savaitę spaudžia trisdešimties laipsnių šaltukas, kitą prasideda atlidys ir temperatūra pakyla link nulio.

Tokios žiemos išdaigos gali nepatikti jūsų auginamiems bonsams, o jūs pavasarį skaičiuosite nuostolius. Gal ir teisingas yra mano vienos paskaitos metu išgirstas posakis “Einant į šiaurę bonsų mažėja”. Visų pirma – kuo šiauriau, tuo trumpesnis vasaros augimo laikotarpis, antra – atšiauresnės ir ilgesnės žiemos. Bonsai kasmet trumpiau auga, ilgiau ilsisi – tam pačiam formavimo rezultatui pasiekti reikia daugiau laiko nei šiltesnėse klimato zonose.

Sėkmingas medelių žiemojimas dažnam bonsų augintojui yra ne mažas galvos skausmas, nepriklausomai nuo to, ar jie ir toliau auga šiltai patalpose, ar paliekami visiškoje ramybėje lauke. Visais atvejais, nepriklausomai nuo to, ar tai tropinės medžių rūšys, augančios visus metus kambariuose, ar šiaurinių platumų augalai, lengvai ištveriantys mūsų žiemas lauke, bonsai medeliai žiemos laikotarpiu patiria didesnį ar mažesnį stresą.

Pagal žiemojimo salygų poreikius bonsų medelius galima sąlyginai suskirstyti į dvi grupes - vidutinių platumų ir tropinius. Vidutinių platumų medžių žiemojimo poreikis gali labai skirtis: vieniems jų reikia tik vėsios aplinkos, kiti gali pakelti stiprų šaltį.

Šiltųjų kraštų rūšių žiemojimas

Jie visą žiemą praleidžia šiltose patalpose. Kambariuose žiemojančius bonsus būtina reguliariai nupurkšti aplinkos temperatūrs minkštu vandeniu, kad padidinti aplinkos drėgmę ir apsaugoti medelį nuo sauso šildomų patalpų oro poveikio.

Tręšti žiemos laikotarpiu kambariuose auginamus medžius reikia minimaliai, arba išvis netręšti. Trūkstant šviesos negalima per daug skatinti medžių augimo. Tamsiu metų laiku išaugusios šakos būna silpnos, lapai blyškesnės spalvos. Pavasarį tokias šakas reiks išgenėti, taigi, visos augalo pastangos jas auginant per žiemą nueis perniek.

Bet svarbiausia – reguliarus laistymas tinkamu vandeniu. Žiemos laikotarpiu substratas perdžiūna labai netikėtai. Todėl vertėtų dažniau tikrinti, ar šaknims netrūksta drėgmės. Esant sausam orui, daugiau išgaruoja vandens substrato paviršiuje, todėl pastarasis ima druskėti, atsiranda balsvos ar rusvos apnašos. Kad taip neatsitiktų, reikia naudoti laistymui kuo minkštesnį vandenį (sniego, distiliuotą, filtruotą, nusistovėjusį).

Šiltose patalpose žiemoja citrusiniai, fikusai, karmonos, kininiai ligustrai, alyvmedžiai.

Vidutinių platumų medelių žiemojimas

Priklausomai nuo rūšies, vidutinių platumų bonsus žiemai galima palikti lauke arba būtina įnešti į vėsią patalpą, kurioje geriausia kai oro temperatūra svyruoja nuo -5°C iki +5°C.

Žiemojančiais vėsioje patalpoje labai rūpintis nereikia. Jei patikrinsim kartą per savaitę ar neperdžiūvo substratas, ir jei reikia palaistysim, daugiau šiems medžiams mūsų dėmesio nereikės. Jų nereikia tręšti, nebūtina purkšti. Atmintina, kad jei augalas nenumetė lapų ar spyglių, jam būtina gauti bent šiek tiek šviesos.

Vėsiose patalpose gerai peržiemoja granatmedžiai, klevai, azalijos, šiltesniuose kraštuose augantys spygliuočiai.

Žiemojantiems lauke medžiams priežiūros reikia dar mažiau. Kadangi jau iš rudens turėjome pasirūpinti ir apsaugoti juos nuo vėjo, tai per žiemą belieka periodiškai įsitikinti ar gausus sniegas nenulankstė šakų.

Lauke prikasti ir aptverti mūsų žiemas pakeliantys medeliai - kadagiai, eglės, ąžuolai, rododendrai.

Norinčius detaliau išsiaiškinti bonsų paruošimo žiemojimui subtilumus, Vilniaus pedagoginio universiteto Gamtos mokslų fakultetas ir BonsaiVilnius.lt spalio pirmą dieną kviečia į seminarą "Bonsai žiemą".