Kompiuteris su bevieliu interneto ryšiu kenkia spermai. Ir ne todėl, kad karštas kompiuteris laikomas ant kojų, teigiama naujoje mokslo studijoje, rašo livescience.com.

Tyrimai parodė, kad kelioms valandoms po kompiuteriu su bevieliu interneto ryšiu pakišti spermatozoidai buvo mažiau judrūs ir turėjo DNR pažeidimų, nei kiti, laikyti kambaryje be elektroninių prietaisų tokioje pat temperatūroje.

Visuotinai yra žinoma, kad didesnė temperatūra kenkia spermos kokybei. Ant kelių laikomo įkaitusio kompiuterio žala spermai buvo nustatyta ankstesniuose tyrimuose, tačiau šis tyrimas gali paneigti tokią prielaidą. Tyrimą atlikę mokslininkai įsitikino, kad žalą spermai darė ne kompiuterio temperatūra, o spinduliuotė.

Nešiojami kompiuteriai skleidžia spinduliuotę

Argentinos ir Virdžinijos universiteto (JAV)mokslininkai tyrimams panaudojo 29 sveikų vyrų spermą. Vyrų amžiaus vidurkis – 34 metai. Per eksperimentą nešiojamieji kompiuteriai nuolat priimdavo ir išsiųsdavo informaciją internetu, taigi bevielis interneto ryšys buvo naudojamas nuolat. Specialus oro kondicionierius palaikė pastovią, 25 laipsnių Celcijaus temperatūrą po kompiuteriu.
Tyrimą atlikę mokslininkai įsitikino, kad žalą spermai darė ne kompiuterio temperatūra, o spinduliuotė.

Bevielio interneto įranga naudoja elektromagnetines bangas. Mokslininkams išmatavus spinduliuotės kiekį paaiškėjo, kad kompiuteris su bevielio interneto ryšiu skleidė tris kartus didesnę spinduliuotę nei kompiuteris be jo.

Mokslininkai savo studijoje konstatavo, kad kompiuterio su bevieliu ryšiu laikymas netoli seklidžių gali pakenkti vyrų vaisingumui.

Kodėl spinduliuotė kenkia spermai?

Spermos ląstelės gerokai skiriasi nuo kitų mūsų kūno ląstelių. Jų DNR yra koncentruota labai mažame plote. Todėl radiacinis fonas ją veikia stipriau.

Pažymima, kad spinduliuotė labiausiai kenkė spermos molekulėms, vadinamoms fosfolipidais. Jos lemia ląstelės membranos tvirtumą, kurios savo ruožtu saugo visą ląstelę nuo išorės poveikio.
 
Studijos autoriai mano, kad ne visa bevielio interneto įranga gali vienodai pakenkti spermai. Tyrime naudota tik vieno gamintojo technika. Tyrimą žadama pratęsti su daugiau įrenginių. Taip pat ketinama ištirti ir spinduliuotės iš išmaniųjų telefonų įtaką spermai, kadangi vyrai dažnai telefonus nešioja kelnių kišenėse.