Benamius šunis ir kates į savo globą perėmę savanoriai antradienį sakė, kad vienas iš prieš Kalėdas suruoštos akcijos siekių - atkreipti žmonių dėmesį, kad nereikia gyvūnų pirkti kaip dovanų. Anot jų, po švenčių paaiškėjus, kad naujais augintiniais reikia rūpintis, gyvūnai savininkams tampa našta ir į globos namus patenka "net ir brangiausiais rūbeliais aprengtų" keturkojų. Pasak savanorių, šiemet toks likimas gresia ne tik katėms ir šunims, bet ir triušiams - būtent šiam gyvūnui kinų kalendoriuje priklauso ateinantieji 2011 metai, tad gyventojai suskato juos pirkti.

Akcijoje buvo uždegta daugiau nei 800 žvakučių. Gyvybės vagonėlius prižiūrinčių savanorių teigimu, pinigus specialiai šiai akcijai paaukojo rėmėjai, o įsigyti žvakučių pavyko už vieną mokant 34 centus. "Aš šešias už savo šešis šuniukus uždegiau", - beskaičiuojant, kiek tiksliai žvakių uždegta, tarstelėjo pro šalį praėjusi moteris.

Vadinamieji gyvybės vagonėliai, veikiantys ir kai kuriuose kituose Lietuvos miestuose, sostinėje įsikūrę Vilniaus savivaldybei priklausančios įmonės „Grinda“ gyvūnų globos namų teritorijoje. Šiuose vagonėliuose Lietuvos gyvūnų globos draugijos (LGGD) Vilniaus skyriaus savanoriai prižiūri, maitina, sterilizuoja po karantino laikotarpio perimtus gyvūnus bei ieško jiems naujų šeimininkų.

Per vienus metus nuo šių vagonėlių įkūrimo LGGD Vilniaus skyriaus nariai, perimdami iš Vilniaus gyvūnų globos namų, nuo eutanazijos skaičiuoja išgelbėję 607 keturkojus. Visuomenės aukotomis lėšomis išgydyti 236. Namai surasti 464-iems globotiniams.

Akciją antradienį surengę savanoriai teigė siekę atkreipti gyventojų dėmesį, kad vagonėlius, kurie pagal paskirtį yra laikini statiniai, be to, neatitiko oficialių veterinarijos reikalavimų, nuo kitų metų iš teritorijos norima pašalinti. Tačiau jie pabrėžė besitikintys, kad bent žiemą niekur trauktis nereikės. Šiuo metu pačiuose vagonėliuose globojami per dvidešimt keturkojų, kitus savanoriai prižiūri namuose.