Sezoną atidarę sulos mėgėjai turėtų prisiminti, kad už sulos leidimo taisyklių pažeidimus numatomos baudos. Įstatymu numatytos nuobaudos gali siekti iki 200 litų. Be to, nesilaikant taisyklių galima sugadinti medieną, perspėja ekspertai.

„Leidžiant sulą iš medžių, augančių privačioje valdoje, jokie apribojimai netaikomi, tačiau sulos mėgėjai, besimėgaujantys valstybiniuose miškuose augančių medžių sula, turėtų būti atsargūs“, - perspėja privačios miškų valdymo įmonės „Timbex“ vyriausiasis miškininkas Andrius Kertenis.

Laukinės augalijos išteklių naudojimo tvarka numato, kad valstybiniuose miškuose sula gali būti leidžiama iš medžių, kurie bus nukirsti per artimiausius 5 metus ir kurių skersmuo ne mažesnis kaip 20 cm. Iš plonesnių medžių sulą leisti galima tik tada, jei jie bus kertami ne vėliau kaip po metų. Skylės turėtų būti gręžiamos ne aukščiau kaip 1 m nuo žemės, skylės skersmuo neturėtų viršyti 2 cm, o gylis – 3 cm. Atstumai tarp skylių privalo būti didesni nei 10 cm. Iš šiaurės pusės, kur bus gręžiama skylė nepažeidžiant luobos galima nudrožti žiauberį.

„Medis neturėtų „pajusti“, jog iš jo tekiname sulą, todėl medžio kamiene pragręžus skylę, į ją ar po ja reikėtų įkalti ne metalinį, o medinį latakėlį, - pataria A. Kertenis. – Taip pat baigus leisti sulą ertmę reikia užkalti mediniu kaiščiu, pagamintu iš tokios rūšies medžio, koks ir sulos davęs medis“.
Miškininko teigimu, kaištu užkaltą vieta reikia patepti moliu, sodo tepalu ar smala, kad neatsirastų puvinių bei kenksmingų grybų. To nepadarius, gręžimo vietoje gali pradėti gesti mediena, o medis - nudžiūti.

„Timbex“ vyriausiasis miškininkas pastebi, kad medžio nereikia „nustekenti“. Sulą leidžiant saikingai, to paties medžio syvais būtų galima mėgaustis kasmet. „Iš vieno beržo galima išgauti iki 100 litrų sulos. Manau, tokio kiekio tikrai užtektų, tad nereikėtų būti gobšiais“, - šmaikštauja A. Kertenis.

Lengviausias būdas sužinoti, ar jau laikas leisti sulą – peiliu šiek tiek įpjauti medžio kamieną. Jei iš pjūvio vietos teka sula – galima ją tekinti. Be to, reikėtų atsižvelgti ir į oro temperatūrą. Tinkama gerti sula pradeda tekėti temperatūrai pakilus bent iki 5 laipsnių. Sulą galima tekinti iki tol, kol baigia išsprogti pumpurai – apie dvi savaites.

Klevų sulos mėgėjams vertėtų paskubėti – sulą reikėtų tekinti maždaug savaite anksčiau nei beržų. Gurmanai taip pat gali paragauti uosio bei ąžuolo syvų – jų išgaunama itin maži kiekiai, todėl dažniausiai naudojami liaudies medicinoje.