Nuo rug­sė­jo 16-osios iki spa­lio 15-osios gam­ta dos­niai ap­do­va­no­jo iš­ti­ki­miau­sius žve­jus – tarp jų ir aly­tiš­kį To­mą Pil­ve­lį. Lie­tu­vos Res­pub­li­kos ap­lin­kos mi­nis­te­ri­ja prieš ke­le­rius me­tus įtei­si­no li­cen­ci­nę la­ši­šų ir šla­kių žve­jy­bą mi­nė­tu pe­ri­odu – lai­mi­kiai ir lauk­ti, ir ga­ran­tuo­ti, o į Ne­rį nerš­ti at­plau­kia net ir 20 ki­log­ra­mų ar dar di­des­nių la­ši­šų.

Ver­tin­ga žu­vis – tik su li­cen­ci­ja

La­ši­šos – vie­nos ver­tin­giau­sių žu­vų, gy­ve­nan­čios Eu­ro­pos van­de­ny­se. Žve­jų daž­nai va­di­na­mos ka­ra­liš­ko­mis žu­vi­mis, la­ši­šos į Lie­tu­vos upes nerš­ti iš Bal­ti­jos jū­ros pra­de­da plauk­ti ru­dens pra­džio­je. Įvei­ku­sios Kur­šių ma­rias ir Ne­mu­ną, šios žu­vys rug­sė­jo pa­bai­go­je pa­sie­kia ir Ne­rį – vė­ly­vą ru­de­nį čia ir ner­šia. To­dėl pra­si­dė­jus la­ši­ši­nių žu­vų nerš­tui, nuo spa­lio 16 die­nos iki gruo­džio 31-osios, bet ko­kia žve­jy­ba drau­džia­ma.

Nuo rug­sė­jo 16 die­nos iki spa­lio 15-osios pa­grin­di­nė­se la­ši­šų ir šla­kių su­si­tel­ki­mo vie­to­se bei nerš­ta­vie­tė­se bet ko­kia jų žve­jy­ba lei­džia­ma tik įsi­gi­jus li­cen­ci­ją, ku­ri su­tei­kia tei­sę per die­ną su­gau­ti vie­ną žu­vį. Li­cen­ci­ja die­nai kai­nuo­ja 10, mė­ne­siui – 50 li­tų, lei­di­mai iš­duo­da­mi re­gio­nų ap­lin­kos ap­sau­gos de­par­ta­men­tuo­se.

Aly­tiš­kis žve­jys T.Pil­ve­lis li­cen­ci­ją įsi­gi­jo in­ter­ne­tu. „Lei­di­mus bu­vo ga­li­ma įsi­gy­ti ir Ap­lin­kos mi­nis­te­ri­jos in­ter­ne­to pus­la­py­je. Be li­cen­ci­jos net ne­ga­li bū­ti prie upės. Ap­lin­kos ap­sau­gos dar­buo­to­jai at­va­žiuo­ja ir pa­tik­ri­na, kiek pa­ga­vai žu­vų“, – pa­sa­ko­jo be­veik kiek­vie­ną sa­vait­ga­lį žve­jo­jan­tis To­mas.

Tiks­lin­ga žve­jy­ba pa­si­tei­si­na

Aly­tiš­kis žve­jys, dir­ban­tis „Vi­ta Bal­tic In­ter­na­tio­nal“, įsi­ti­ki­nęs, kad la­ši­ša – kiek­vie­no žve­jo sva­jo­nė. Iš žve­jų iš­gir­dęs, spau­do­je per­skai­tęs, kad jau kim­ba la­ši­šos, To­mas spe­cia­liai iš­ėjo atos­to­gau­ti, kad įgy­ven­din­tų šią sa­vo sva­jo­nę.

Spa­lio 9 ir 10 die­no­mis Ne­ry­je Vil­niaus ra­jo­ne lauk­tas lai­mi­kis nu­ste­bi­no ir nu­džiu­gi­no vis­ko ma­čiu­sį žve­ją: „Pa­ga­vau dvi la­ši­šas: ma­žes­nio­ji be­veik de­vy­nių, di­des­nio­ji – vie­nuo­li­kos ki­log­ra­mų. To­kio svo­rio lai­mi­kis la­bai lauk­tas. Jaus­mas iš­trau­kus to­kią žu­vį ne­ap­sa­ko­mas, nes žu­vis la­bai stip­riai prie­ši­no­si, jos šuo­liai iš van­dens bu­vo net iki met­ro aukš­čio. Pats trau­ki­mas bu­vo su­dė­tin­gas, ta­čiau tam bu­vo pa­ruoš­ti įran­kiai. Tu­ri bū­ti tvir­tas spi­nin­gas, tvir­ta ri­tė, tvir­tas va­las“, – lai­mi­kiu džiau­gė­si ir apie jį pa­sa­ko­jo žve­jys.

Pa­tin­ka gau­dy­ti di­de­les žu­vis

To­mas – tik­ras žve­jy­bos fa­na­ti­kas, kaip pats juo­kia­si, gau­dan­tis tik di­de­les žu­vis. Aky­les­ni „Aly­taus nau­jie­nų“ skai­ty­to­jai tur­būt at­si­me­na per­nykš­tį To­mo lai­mi­kį – 11 ki­log­ra­mų ly­de­ką, o pa­va­sa­rį Ne­mu­ne, mies­to cen­tre, jis pa­ga­vo ir kar­pius, ku­rie svė­rė 15–17 ki­log­ra­mų.

Šio ru­dens lai­mi­kius – la­ši­šas – To­mas gau­dė vi­są sa­vai­tę, oras bu­vo ra­mus – be di­de­lių dar­ga­nų, su tru­pu­čiu sau­lės, lie­taus. Pir­mą­ją – ma­žes­nę – la­ši­šą pa­dė­jo iš­trauk­ti drau­gas, ant­rą­ją – di­des­nę – iš­trau­kė vie­nas. „Dar te­ko pa­gau­ti 60 cen­ti­met­rų šla­kį, tai ir­gi iš­skir­ti­nė la­ši­ši­nė žu­vis, ta­čiau jos ne­au­ga to­kios di­de­lės“, – pri­si­mi­nė To­mas.

Žve­jo pa­si­tei­ra­vo­me, ko­kių žūk­lės įran­kių rei­kia no­rint pa­gau­ti to­kią įspū­din­gą žu­vį: „Žūk­lės įran­kiai bu­vo tvir­ti, nes tam ir ruo­šiau­si, va­las pa­pras­tas 0,3 mi­li­met­ro. Nau­do­jau spi­nin­go ma­sa­lą, ga­na ne­tra­di­ci­nį – tai su­kriu­kė. Vie­ti­niai žve­jai, ga­li­ma sa­ky­ti, šai­pė­si iš ma­nęs: ko­kį tu čia ma­sa­lą nau­do­ji, nes ki­ti nau­do­jo bliz­ges, vob­le­rius.“


Ta­čiau, To­mui iš Ne­ries iš­trau­kus 9 ir 11 ki­log­ra­mų lai­mi­kius, meš­ke­rės bro­liai ėjo žiū­rė­ti ir pa­vy­dė­jo. Ne vie­ną se­zo­ną la­ši­šas gau­dan­tys žve­jai ne vi­si ga­li pa­si­gir­ti to­kiu lai­mi­kiu, o aly­tiš­kis To­mas, tiks­lin­gai sie­kęs ir no­rė­jęs, sa­vo sva­jo­nę – pa­gau­ti la­ši­šą – šie­met ir įgy­ven­di­no.