Šio projekto vadovė Edita Jusčiūtė GRYNAS.lt pasakojo, kad mintis sukurti projektą, kuris skatintų atkreipti dėmesį į šią opią, visam miestui ir žmonėms, problemą, sukosi seniai – daugiau kaip 2 metus. Pačios ekspozicijos kūrimas – apie pusmetį.

„Viskas gimė rengiant kitas akcijas. Prieš 2 metus kartu su bendrove „EMP Recycling“ surengėme akciją „Atiduok seną „plytą“ perdirbti!“. Po jos nutarėme, kad reikėtų atkreiptį dėmesį ir į šią problemą, kai elektros ir elektronikos įrangą išmetama kartu su kitomis komunalinėmis atliekomis, ko neturėtų būti“, – kalbėjo E. Jusčiūtė.
Edita Jusčiūtė
Bandome šiek tiek „gąsdinti“, kitaip sakant, šviesti žmones, kad jų naudojamuose prietaisuose esantys elementai, sakykime, gyvsidabris, arsenas, plastikas, aliuminis, švinas, chloras, varis ir t.t., kenkia sveikatai. Manome, kad žmonės vis dar nepriima to rimtai ir nesusimąsto, jog jų turimi prietaisai ar netinkamas jų išmetimas, ardymas gali turėti įtakos sveikatai.

Projekto autoriai pristatydami parodą vadovaujasi šūkiu: „Kurį kelia renkiesi TU?“. Pasak jų, taip siekiama skleisti žinią, kad rūšiuoti – būtina. Žmonės turi suprasti, kad elektros ir elektronikos įrangos mesti bet kur negalima, ją galima atiduoti perdirbti.

Parodos kontrastai – tarp gėrio ir blogio

Ką atėjęs į muziejų išvys lankytojas? Vadovė E. Jusčiūtė pasakojo, kad iš esmės kiekvienas atėjęs pajus tam tikrą kontrastą – 2 pasirinkimo galimybes. Viena teigiama, kita neigiama.

„Pristatome 2 scenarijus. Gerajame vaizduojame elektros ir elektronikos įrangą, kuri atiduota į tam skirtus surinkimo taškus, „gimė“ iš naujo įvairiais prietaisais ir antrinėmis žaliavomis. Šį scenarijų iliustruoja mūsų muziejaus eksponatai – senoviniai siurbliai, pavyzdžiui, „Saturnas“, kasetiniai grotuvai „Vilma“, „Tonika“ ir t.t. Manau, kad kolekcija turėtų nustebinti.

Kitas scenarijus – blogasis. Jame rodome, kad „atitarnavusi“, nebeveikianti elektros ir elektronikos technika, pavyzdžiui, kompaktiniai diskai, muzikos grotuvai, lygintuvai, yra išmetami kartu su komunalinėmis atliekomis, kurios keliauja į bendrą sąvartyną ir kenkia mūsų sveikatai“, – apie ekspoziciją pasakojo E. Jusčiūtė.


Sieks „gąsdinti“ lankytoją

Ji pridūrė, kad parodoje netruks ir vizualinės medžiagos, kuri turėtų sudominti ištroškusius ne tik vizualumo, bet ir statistikos, faktų. Ne vieną turėtų nustebinti informacija apie elektroninių prietaisų sudėtį bei kuo žmogui kenkia medžiagos, elementai, esantys šiuose prietaisuose. 

„Bandome šiek tiek „gąsdinti“, kitaip sakant, šviesti žmones, kad jų naudojamuose prietaisuose esantys elementai, sakykime, gyvsidabris, arsenas, plastikas, aliuminis, švinas, chloras, varis ir t.t., kenkia sveikatai. Manome, kad žmonės vis dar nepriima to rimtai ir nesusimąsto, jog jų turimi prietaisai ar netinkamas jų išmetimas, ardymas gali turėti įtakos sveikatai,“ - kalbėjo projekto vadovė.

Be to, šios medžiagos teršia vandenį, dirvožemį, augalus, kenkia ne tik mums, bet ir kitiems gyviems organizmams.
Projekto vadovė pridūrė, kad visi sausi faktai ir „gąsdinimai“ neturės jokio efektyvaus rezultato ir pasikeitimų, jeigu tai nebus parodyta per įvairiausius asmeniškumus. Šiuo atveju – vizualinėmis priemonėmis, kurios iliuostruoja pasirinkimų ir pasekmių kontrastą.


Nerūšiuojame, nes nežinome ir ignoruojame

Pasiteiravus, koks lietuvių požiūris į rūšiavimą, pašnekovė teigė, kad jis daugiau ar mažiau nėra vienareikšmis.

„Vieni aktyviai rūšiuoja, kiti svarsto, kad tai nereikšmingas dalykas. Yra ir ganėtinai didelė, trečioji grupė – nežinanti apie tai, kad apskritai galima ir reikia rūšiuoti elektroninę buitinę techniką. Mes prisidedame prie švietėjiškos veiklos, todėl surengėme šią parodą ir stengiamės atkreipti žmonių dėmesį į šią problemą, kad jie susimąstytų ir imtų rūšiuoti“, – mintis dėstė E. Jusčiūtė.

Prie viso to, pasak pašnekovės, prisideda ir informacijos stoka apie šių prietaisų žalą ar rūšiavimą. Kita, jau minėta problema – abejingumas, klausimai - kam viso to reikia? 

„Reikėtų suvokti, kad jeigu kalbėsime, kaip čia viskas yra blogai, tai iki kiekvieno širdies ir proto tai tikrai nenukeliaus... Kurdami šią ekspoziciją kreipiamės į lankytoją, informaciją stengiamės pateikti vizualiai ir žaismingai“, – konstatavo E. Jusčiūtė.
Citata
Pristatome 2 scenarijus. Gerajame vaizduojame elektros ir elektronikos įrangą, kuri atiduota į tam skirtus surinkimo taškus, „gimė“ iš naujo įvairiais prietaisais ir antrinėmis žaliavomis. Šį scenarijų iliustruoja mūsų muziejaus eksponatai – senoviniai siurbliai, pavyzdžiui, „Saturnas“, kasetiniai grotuvai „Vilma“, „Tonika“ ir t.t.

Parodoje laukiamas kiekvienas

Parodoje lankytojų ausų būgnelius maloniai virpins kompozitoriaus Gintaro Sodeikos kūriniai. Gerajam scenarijui paruošta „Žalioji muzika“, o blogajam – kompozicija „Sirenos“, kuri šiek tiek neramina, o galbūt net ir kuria tamsią atmosferą.

Į parodą gali atkeliauti kiekvienas norintis, ji yra nemokama ir veiks iki lapkričio 29 dienos. Paroda pristatoma lietuvių, rusų ir lenkų kalbomis.

Norėdami tinkamai išmesti nebenaudojamą ar neveikiantą elektros ir elektronikos įrangą, visą informaciją rasite ČIA.