Kosmetikos ir parfumerijos tinklo „Douglas“ duomenimis, per metus tinklo parduotuvėse sulaukiama apie 2,7 mln. lankytojų. Tačiau augant kosmetikos pardavimams vis labiau ryškėja visuomenėje opi problema – kosmetikos taros ir pakuočių rūšiavimas, teigiama įmonės išplatintame pranešime spaudai.

Statistika rodo, jog pernai Lietuvoje buvo „parduota“ apie 292 tūkst. tonų stiklo, plastiko ir popieriaus pakuočių. Ir nors rūšiavimo resursų pajėgumas šalyje išties didelis, jais naudojasi vos daugiau nei trečdalis gyventojų. Per metus Lietuvoje tinkamai sutvarkoma tik 30 proc. atliekų, kai kaimyninėse Skandinavijos valstybėse šis skaičius siekia kone tris kartus daugiau.

Žmonėms dažnai trūksta informacijos apie rūšiavimo svarbą ir technologiškai modernėjantį antrinių žaliavų perdirbimą. Vis dar ne kiekvienas supranta, jog stiklas – viena patvariausių pakuočių rūšių, gamtoje yranti net 500 metų, gali būti visiškai perdirbama neribotą kiekį kartų, nekenkiant antrinių gaminių kokybei.

Rūšiuoti galima parduotuvėje

Pasak kosmetikos ir parfumerijos tinklo „Douglas LT“ vadovės Vilūnės Spaičės, didelį potencialą keičiant tokią rūšiavimo situaciją šiandien turi ir verslas. Neseniai vienoje didžiausių tinklo parduotuvių Vilniuje, buvo įrengtas pirmasis specializuotas kosmetikos pakuočių rūšiavimo konteineris. Tokia naujovė pirmą kartą inicijuojama ne tik Lietuvoje, bet ir visame „Douglas“ tinkle Europoje.

„Vertindami augančius kosmetikos pardavimus ir kasdien susidurdami su gausybe tuščių kosmetikos bei parfumerijos buteliukų ir pakuočių, nusprendėme imtis iniciatyvos ir savo tinklo darbuotojus bei pirkėjus paskatinti aktyviau rūšiuoti. Kviečiame ne tik susimąstyti apie rūšiavimo svarbą, bet ir patiems imtis veiksmų – kiekvienas norintis į šį konteinerį gali atnešti anksčiau įsigytą ir jau tuščią kosmetikos tarą ar įsigijus naują produktą čia pat palikti nereikalingą popierinę pakuotę”, – pasakoja V. Spaičė.
Atsirado galimybė civiziluotai atsikratyti kosmetikos indeliais

Nepaisant augančio visuomenės sąmoningumo, atliekų rūšiavimo įpročiai Lietuvoje formuojasi ne taip sparčiai. Nors žmonės dažnai supranta rūšiavimo naudą, neskuba skirtingas atliekas mesti tik į specialiai joms skirtus konteinerius. Dalis jų taip elgiasi dėl abejingumo, kiti – dėl nežinojimo. Dažnam gyventojui tiesiog trūksta žinių apie tai, kur keliauja išrūšiuotos atliekos, kas su jomis toliau daroma.

Tuščią kosmetikos tarą galima panaudoti kūrybiškai

Vienas pagrindinių tvaraus vartojimo principų – siekis panaudotus daiktus prikelti antram gyvenimui ir juos perdirbti. Tiesa, tai padaryti galima ne tik išrūšiavus panaudotas medžiagas, bet ir patiems pasitelkus vaizduotę.

Bendradarbiaujant su menininke Jurgita Jakubauskaite, kuriančia originalaus dizaino daiktus iš antrinių žaliavų, žiemos švenčių laikotarpiu „Douglas“ pirkėjus kvies į netradicines dirbtuves. Jų metu iš tuščių kvepalų bei kosmetikos buteliukų ir pakuočių bus gaminamos originalios šventinės dekoracijos. Vėliau tinklas ketina lydyto stiklo dekoracija papuošti ir vieną savo parduotuvių. Šiai idėjai įgyvendinti reikalinga daugiau nei 300 stiklinių buteliukų. Dekoracijoms nepanaudotos kosmetikos ir parfumerijos pakuotės bus perduotos perdirbti profesionalams – partneriui „Ecoservice“.

Kaip rūšiuoti kosmetikos pakuotes?

Tam, kad kiekviena pakuotė, indelis ar stiklo buteliukas būtų perdirbtas, reikia atidumo. Neretai dėl padarytos klaidos, neteisingai išrūšiuotos pakuotės nukeliauja į bendrąjį šiukšlių srautą. Pagrindinė taisyklė – atskirti plastiko, popieriaus ar stiklo pakuotes, jų dalis. Pavyzdžiui, plastikinį kremo kamštelį būtina nuimti nuo stiklinio indelio. Visi įpakavimai, kaip ir jogurto pakuotė, turi būti išplauti. Kartais ne visada pavyksta iki galo panaikinti kosmetikos likučius, tačiau, nėra ko baimintis – tuo pasirūpina profesionalūs perdirbėjai. Kiekvienąkart įvairūs indeliai ir kitos taros yra pakartotinai perplaunamos.

Pastebėjus žmonių aktyvumą, mokyti rūšiuoti kosmetikos pakuotes bei indelius tinklas ruošiasi ir toliau. Planuojama plėsti konteinerių tinklą parduotuvėse ne tik Vilniuje, bet ir visoje Lietuvoje. „Tikimės, kad tai nebus tik vienkartinis susidomėjimas, svarbiausia – ilgalaikis teisingo įpročio formavimas ir ugdymas“, – sako tinklo vadovė.