„Educated Dog” apklausė savo studentus – šunis auginančius asmenis, prašydama atsakyti į klausimą, kokius 5 dalykus jų šuo mėgsta labiausiai, nepaisant to, ar tie užsiėmimai žmonių vertinimu yra „geri” ar „blogi”.

Paaiškėjo, kad pasikartojančių pomėgių yra ne tiek jau daug. Pirmoje vietose rikiuojasi šunų trauka braidyti ir plaukioti atviruose vandens telkiniuose. Sutapo ir palankus kai kurių šunų požiūris į duobių rausimą, bėgiojimą palaidam lauke, žaidimus su kitais šunimis ir paukščių gainiojimą. Visgi didžioji dauguma šunų pomėgių išsiskyrė.

„Užsirašymas, ką šuo mėgsta labiausiai, yra puikus pratimas žmogui, norinčiam geriau pažinti savo šunį. Visų savo studentų prašome šį sąrašą žinoti mintinai – tam, kad mėgstamiausius šuns pomėgius gyvūno ugdymo metu būtų galima panaudoti kaip apdovanojimus už gerus keturkojo pasirinkimus”, – sakė „Educated Dog” šunų dresūros trenerė Lina Mockutė.
L. Mockutė
Jei gyvūnui iki pilnos laimės trūksta galimybės išrausti duobę ar pauostyti kito šuns pasturgalį, šie jo norai gali būti panaudoti kaip motyvatoriai ugdant šunį. Visiškai nesvarbu, ar tai sutampa su mūsų visuomenės įsivaizdavimu apie tai, kas yra „gražu” ir „negražu”. Svarbu tik tai, ar pačiam šeimininkui tai yra priimtina.

Šeimininko leidimas išsimaudyti upėje, pagainioti balandžius ar pabėgioti su šeimininku tokią veiklą vertinančiam šuniui gali puikiai pakeisti apdovanojimus maistu tose situacijose, kai po ranka nėra skanėstų, arba kai norima pereiti prie ne maistinių šuns motyvacijos būdų.

Trenerės teigimu, šuo neturi moralinių nuostatų, kuriomis gyvenime priimdami sprendimus vadovaujasi žmonės. „Jei gyvūnui iki pilnos laimės trūksta galimybės išrausti duobę ar pauostyti kito šuns pasturgalį, šie jo norai gali būti panaudoti kaip motyvatoriai ugdant šunį. Visiškai nesvarbu, ar tai sutampa su mūsų visuomenės įsivaizdavimu apie tai, kas yra „gražu” ir „negražu”. Svarbu tik tai, ar pačiam šeimininkui tai yra priimtina”, - sakė L. Mockutė.

Į mėgtamiausių užsiėmimų penketukus taip pat pateko tokios veiklos, kaip popierinių nosinaičių draskymas, aplinkos stebėjimas tupint balkone, vabalų medžiojimas, laipiojimas po kalnus, pilvo kasymas, virvės tampymas, bėgimas šalia dviračio, žaidimai su tuščiais plastiko buteliais arba jų kamšteliais, žaidimas gaudynių, voliojimasis purve ir kitos veiklos.