Trečioji vieta komisijos sprendimu skirta Birutei Čižienei už Joniškio laikraštyje „Sidabrė“ paskelbtą publikaciją „Akivaidžios permainos monotoniškame lygumų kraštovaizdyje“. Antroji vieta atiteko rusų savaitraščio „Express Nedelia“ žurnalistei Olgai Didžiulienei už interviu „Sergančių medžių sostinė“. Geriausio aplinkosaugos straipsnio autoriumi šiemet paskelbtas GRYNAS.lt bendradarbis Mindaugas Drigotas už dviejų straipsnių ciklą apie panaudotų tepalų surinkimą ir jų tvarkymo problemas:  „GRYNAS.lt tyrimas: perkame ir parduodame naudotus tepalus“, Naudotų tepalų verslas klesti: šildytis pigiau nei mokėti baudą“.

Komisijai šiemet pirmininkavęs Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto (VU KF) Žurnalistikos instituto dėstytojas, Žurnalistikos centro direktorius Deimantas Jastramskis teigė, kad šių metų nugalėtojais išrinkti tie darbai, kurie buvo šiek tiek originalesni ir kūrybiškesni už kitus darbus. M. Drigoto darbas komisijos aukščiausio įvertinimo nusipelnė ir dėl straipsnyje panaudoto tyrimo metodo.

Laimėtojai ir dėkojo, ir teigė nesitikėję

M. Drigotas, atsiimdamas apdovanojimą, pirmiausiai dėkojo VU KF Žurnalistikos institutui, kuris, anot jo, įskiepijo kritinį mąstymą. Šių metų laureatas šiuo metu mokosi trečiame žurnalistikos kurse, o į GRYNAS.lt pradėjo rašyti dar pirmajame kurse, taigi aplinkosaugos temomis domisi jau trejus metus.

„Mano noras būtų toks, kad apie aplinkosaugos problemas turėtume kalbėti ne tada, kai jos mus prispaudžia, bet tada, kai žmonėms reikia apie tai kalbėti. Tai yra vienas iš kertinių žurnalisto pamatų – kalbėti žmonėms suprantamai ir aiškiai. Iki šiol vadovaujuosi tokiu žurnalisto įžadu – turi daryti taip, kad patiktų tau, tada patiks ir skaitytojui. Kai tai įvykdai, viskas ir sekasi. Pats didžiausias įprasminimas žurnalistui, kai padarai darbą, kurį kiti žmonės įvertina“, - atsiimdamas apdovanojimą sakė M. Drigotas.
Žurnalistikos instituto dėstytojas D. Jastramskis
Buvo lengvesnio pobūdžio informacinė žurnalistika ir analitinė, arba turinti pakankamai neblogą analitinį užtaisą, žurnalistika. Antroji ir buvo mūsų dėmesio centre.

Žurnalistas taip pat dėkojo ir buvusiam GRYNAS.lt redaktoriui Kęstučiui Cemnolonskiui, nes būtent jis pasiūlė temą, kuri šių metų konkurse paskelbta geriausia.

„Daugelis studentų nori rašyti, bet kai jie patenka į kai kurias žiniasklaidos priemones, visas jų entuziazmas nuslopsta. Norėčiau padėkoti portalui DELFI, kad leidžia žurnalistams rašyti, kad leidžia rašyti tokias medžiagas, kurios yra pastebimos, kad žmogaus vidus nekonfliktuoja su aplinka , kad jis gali įgyvendinti savo idėjas. Kad ir kur mes berašytume, reikia paminėti, kad turi būti žurnalisto ir tos žiniasklaidos priemonės, kuriame jis dirba, sąveika. Kai šita energetika susijungia, turime tokį rezultatą“, - sakė žurnalistų, rašančių apie aplinkosaugą, klubo „ A“ vadovė Aurelija Arlauskienė, sveikindama pirmosios vietos nugalėtoją.

Savo ruožtu antrąją vietą konkurse užėmusi O. Didžiulienė, skirtingai nei M. Drigotas, teigė savo publikacijos temą apie sergančius medžius sostinėje sugalvojusi pati, tačiau aplinkosaugos temomis įprastai nerašanti, nes savaitraštyje „Express Nedelia“ dirba kaip aktualijų žurnaliste. Konkurse ji dalyvavo pirmą kartą ir teigė visai nesitikėjusi laimėti.

„Dirbau kaip įprastai. Konkursui padariau interviu su arboristu, kuris papasakojo, kaip Vilniuje pamažu nyksta medžiai, žmonės jais nesirūpina, neprižiūri. Vaikštinėdama po Vilnių kažkada pastebėjau, kad geltonuoja medžių lapai. Man atrodo pernai liepos mėnesį pradėjo geltonuoti kaštonai, Gedimino prospekte jie numetė visus lapus“, - kaip gimė tema publikacijai prisiminė antrosios vietos nugalėtoja.

Trečiosios vietos laimėtoja B. Čižienė į apdovanojimų ceremoniją neatvyko, nes, pasak renginio organizatorių, nebuvo rytinio autobuso iš Joniškio, kuriame žurnalistė gyvena ir dirba.

Laimėtojai visa galva pranašesni nebuvo

„Konkurse buvo darbų apie gamtą, jos išsaugojimą, gamtosaugos problemas, kita temų grupė – susijusi su ekodalykais plačiąja prasme – apie būstą, apie ekologišką gyvenimo būdą. Buvo lengvesnio pobūdžio informacinė žurnalistika ir analitinė, arba turinti pakankamai neblogą analitinį užtaisą, žurnalistika. Antroji ir buvo mūsų dėmesio centre“, - apie konkurse dalyvavusių žurnalistų darbus sakė juos vertinusios komisijos pirmininkas D. Jastramskis.
M. Drigotas
Mano noras būtų toks, kad apie aplinkosaugos problemas turėtume kalbėti ne tada, kai jos mus prispaudžia, bet tada, kai žmonėms reikia apie tai kalbėti.

Jis pripažino, kad tarp dalyvių atsiųstų darbų buvo ir tokių, kurie neatitiko temos reikalavimų. „Buvo pažintinės tematikos darbų, apie tai, kaip gražu kažkur, bet ten nebuvo jokios problematikos. Tokie darbai ir nebuvo tarp atrinktųjų geriausių darbų. Tų žurnalistų darbai, kurie paskelbti nugalėtojais, nebuvo visa galva aukštesni, buvo pakankamai daug kokybiškų publikacijų“, - pastebėjo D. Jastramskis.

Konkursui daugiausiai darbų pateikta iš spaudos ir interneto, tačiau sulaukta ir audiovizualinės raiškos darbų. Tiesa, šiemet visi paskelbti geriausiųjų darbai buvo rašto raiškos.

Šių metų konkurso laureatus pasveikino naujasis Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis, Žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius ir VU KF Žurnalistikos instituto dėstytojas D. Jastramskis. Pirmosios vietos nugalėtojui skirta 2500 Lt, antrosios vietos – 1500, trečiosios – 1000 Lt premijos ir diplomai.